Rodinný cirkus s výstředními rekvizitami: novinka od Cirk La Putyka

Praha - Třináct představení Family budou k vidění od 14. do 28. října v holešovických Jatkách78. Nový cirkus chystá disciplíny na zavěšeném jídelním rámu či na stromu s ocelovými sedmimetrovými větvemi.

Představení Family je dosud největší projekt v historii souboru Cirk La Putyka, na jevišti se potká celkem 22 umělců z 6 různých zemí – akrobatů, herců, performerů a hudebníků, mimo jiné také rodiče režiséra Rosti Nováka, kteří se divadlu věnují celý život. Představí se zde také režisérův syn Matyáš, který nedávno skočil své první dvojné salto. Autor tak v obsazení spojil uměleckou rodinu s osobní, ale na zkouškách si prý dává dobrý pozor, aby svým rodičům říkal jménem a ne „mami" a „tati".

Diváci se díky hojné účasti akrobatů mohou těšit na pozemní a párovou akrobacii, také na zajímavý prvek zvaný „ikarian games", kdy herec ležící na zádech zvedne nohy a na nich točí akrobatku v různých saltech. Ačkoli to někomu může připadat jako klasický cirkus, jde spíše o prolínání akrobatických kousků s divadlem a taneční choreografií.

Za vznikem netradičních rekvizit stojí technický režisér Mathieu Grégoire, vymyslel např. teeterboard vyrobený z desky stolu tak, aby na něm mohli skákat až čtyři lidé najednou. Dále třeba mobilní trampolínu speciálně upravenou pro skoky režisérova syna nebo hrazdu, která je ve skutečnosti zavěšený rám od stolu. Také vytvořil velký ocelový strom pro nevšední vzdušnou akrobacii.

Podle Rosti Nováka půjde o veselou nenáročnou podívanou, ve které nejde o to, aby současný status rodiny kritizovala nebo chválila. Představení Family je první ze zamýšlené trilogie, v únoru 2016 se v Berlíně představí druhý díl s názvem Roots, který bude mít na rozdíl od Family přes 180 repríz. Třetí část Black Black Woods bude opět uváděna v Jatkách78 a režírovat ji tentokrát nebude Rostislav Novák, ale dvojice Linda Kapetanea a Jozef Fruček.

Související

Festival Divadlo evropských regionů 2017

Další ročník festivalu Divadlo evropských regionů se blíží. Nabídne pět zahraničních a přes dvacet českých inscenací

Hradec Králové – Koncem června se odehraje další ročník mezinárodního festivalu Divadlo evropských regionů, který každoročně pořádá Klicperovo divadlo ve spolupráci s Divadlem Drak. Bohatý program nabízí desítky představení, v nichž se objeví jak herecké hvězdy, tak i začínající divadelníci. Návštěvníci si mohou vybrat z činoher, loutkových představení, pohybových, experimentálních i hudebních projektů.
Klicperovo divadlo

Klicperovo divadlo zahajuje předprodej na festival Divadlo evropských regionů

Hradec Králové – Konec června v Hradci Králové bude opět patřit festivalu Divadlo evropských regionů. Letos se koná již třiadvacátý ročník, který opět pořádá Klicperovo divadlo ve spolupráci s Divadlem Drak a Open Air Programem. Předprodej vstupenek na festivalová představení startuje právě dnes.

Více souvisejících

Cirk La Putyka Jatka78 akrobacie

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 16 minutami

Aktualizováno před 32 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Letní počasí se příští týden nevrátí, teploty se ale ustálí

Příští týden se teploty v Česku ustálí. Ačkoliv se letní vedra nevrátí, naměříme po většinu týdne v maximech kolem 22 stupňů, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy