V Divadle Na zábradlí připraví diváky o iluze. Uvedou zde novou hru HAMLETI

Praha – Na první premiéru sezóny se připravují v pražském Divadle Na zábradlí. Bude jí hra Hamleti, která je více než o Shakespearovi o hereckém povolání jako takovém.

„Potkáváme tolik režisérů a nikdy nedostaneme roli, již chceme skutečně hrát. A ani autora, který nám leží na srdci. Chceme hrát španělské autory a musíme se spokojit s autory francouzskými, chceme hrát Goetha a odsoudí nás k Schillerovi, chceme vystoupit v komedii a dostaneme za úkol tragédii. Dokonce ani, když je člověk slavný, není mu vždy dovoleno hrát, co by hrát chtěl. A jak často se stane, že má člověk konečně přislíbenou roli, již lze označit za jednu z jeho oblíbených rolí, a tato oblíbená role je nakonec přece obsazena jiným hercem. Herci se k roli, k velké roli dostanou buď příliš brzy, nebo příliš pozdě."

Tento povzdech rakouského spisovatele a dramatika Thomase Bernharda vystihuje hru Jana Mikuláška a Dory Viceníkové. Divadelní hra Hamleti diváky zavede do divadelního zákulisí, kde zjistí, jak mohou vztahy a pravidla na tomto specifickém pracovišti vypadat. Jedná se tak o hru na téma hereckého života, hraní, předstírání, markýrování.

Dle slov Jana Mikuláška se zdá, že cílem hry je připravit diváky o romantické představy o herecké profesi: „Jestli o nějaké iluze diváci díky naší inscenaci přijdou, bude to skvělé. Čím více o sobě prozradíme, tím lépe."

Do hry Hamleti se promítly jisté pochybnosti Mikuláška ohledně divadla, které s postupem času získal. Z velkých rolí, velkých monologů i velkých her si zde autoři Hamletů spíše dělají legraci, než aby herecký sen o nich podporovali.

Inscenace vznikla za spolupráce režiséra Jana Mikuláška s výtvarníkem Markem Cpinem, díky němuž na divadelním jevišti vznikla herecká šatna, která vytváří prostor, kde se pro herce ztrácí hranice mezi jevištěm a zákulisím. Součástí hry jsou texty významných dramatiků, jakožto i zmíněného Thomase Bernharda, W. Shakespeara či F. M. Dostojevského.

Hamleti Autor: Jan Mikulášek, Dora Viceníková a kolektiv Režie: Jan Mikulášek Dramaturgie: Dora Viceníková Scéna a kostýmy: Marek Cpin Výběr hudby: Jan Mikulášek

Hrají: Jana Plodková, Petr Čtvrtníček, Jakub Žáček, Jiří Vyorálek, Jan Hájek, Ivan Lupták, Václav Vašák

Premiéry první premiéry této sezóny proběhnou v Divadle Na zábradlí v 13. a 14. listopadu 2015. Nejbližší reprízy jsou naplánované na 20. a 27. listopadu a 18. a 19. prosince.

Související

Hrušínský, Jan

Koronavirus: Ruší se premiéry filmů a zavírají divadla. Hrušínský zkritizoval Babiše

Představení okamžitě až do odvolání zrušila některá pražské divadla s kapacitou sálu přes 100 diváků. Reagují na dnešní rozhodnutí Bezpečnostní rady státu, která zakázala pořádaní akcí, jichž by se mohlo zúčastnit právě více než 100 lidí. Ruší se některé premiéry filmů a na ně navazující distribuce. Do kin tak třeba zatím nepřijde film 3Bobule, který měl mít premiéru ve středu.

Více souvisejících

Divadlo Na zábradlí

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Švýcarsko nenabídlo Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině

Švýcarská vláda oznámila, že zatím nenabídla Rusku pozvánku na mírový summit o Ukrajině, který se bude konat v červnu v této alpské zemi. Přesto zdůraznila, že Rusko by mělo být zahrnuto do mírového procesu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy