Zemřel režisér Ivan Rajmont

Praha - Ve věku 77 let zemřel v pondělí v Praze po dlouhém boji se zhoubnou nemocí režisér Ivan Rajmont. Byl prvním polistopadovým šéfem činohry Národního divadla v Praze a také někdejším tvůrcem slavné epochy ústeckého Činoherního studia.

Z jeho posledních realizací je možné zmínit Goethova Fausta inscenovaného pro Malé divadlo "domovské" liberecké scény či hru Pavla Landovského Hodinový hoteliér. Text měl premiéru ve zkušebně pražského Divadla na Vinohradech loni na podzim, necelý týden po Landovského úmrtí. V roce 2013 Rajmont zaujal svým nastudováním komedie Ruská zavařenina od Ludmily Ulické v ostravské Aréně, která se v anketě Divadelních novin stala Inscenací roku.

Režisér se narodil 29. července 1945 v Hradci Králové, mládí ale prožil v Liberci, kde začal studovat na technice. Zde začal i koketovat s "prkny, která znamenají svět", když nastoupil jako kulisák libereckého divadla. Později Rajmont absolvoval režii na Divadelní fakultě pražské Akademie múzických umění (DAMU) a v roce 1971 přijal své první angažmá v Karlových Varech. Po čtyřech sezonách (v roce 1975) pak přestoupil do ústeckého Činoherního studia.

Tady už naplno vynikl Rajmontův režisérský přístup. Jako umělecký šéf a režisér vedl tuto scénu s krátkou přestávkou až do roku 1986. K jeho erbovním inscenacím 70. a 80. let provedeným v Ústí patřily Koenigsmarkův přepis Shakespearova Troila a Kressidy, Steigerwaldovy Dobové tance či Tři sestry A. P. Čechova. S ústeckým souborem také úspěšně uvedl hru Jakub a jeho pán v adaptaci Milana Kundery, jehož autorství se před tehdejším režimem tajilo.

Od roku 1986 pak u Rajmonta následovalo tříleté období v pražském Divadle Na zábradlí, kde mimo jiné inscenoval Steigerwaldovu Tatarskou pouť či Camusova Caligulu. Začal se věnovat i pedagogické práci na DAMU a hostování v divadlech po Čechách, na Slovensku nebo v ruské Jaroslavli. Z Rajmontových pohostinských představení zaujala již v 70. letech inscenace Nezvalových Milenců z kiosku, kterou režisér nastudoval v pražské "Zlaté kapličce".

Právě s první českou scénou je spjaté další významné období Rajmontova uměleckého života. Koncem roku 1989 se jako nový šéf ujal činohry Národního divadla. Za jeho působení se uskutečnila rozsáhlá reorganizace scény, pro činohru bylo otevřeno Stavovské divadlo, vznikla také komorní scéna Kolowrat. Soubor pod Rajmontovým vedením odehrál 57 inscenací. Hra Rok na vsi v úpravě Miroslava Krobota byla odměněna prestižní Radokovou cenou.

Rajmont do Národního přivedl některé nové osobnosti. Z Brna přišel například Miroslav Donutil, který již od roku 1994 září v režisérově úspěšné inscenaci Goldoniho komedie Sluha dvou pánů. Soubor posílili i herci z menších scén. Mezi Rajmontovy tamní významné inscenace patří Čechovův Strýček Váňa, Shakespearův Cymbelín, Ibsenova Divoká kachna či Eurípidova Médeia. V křesle šéfa činohry Národního divadla strávil Rajmont osm let, s divadlem spolupracoval i poté.

Související

Miroslav Donutil

Legendární Sluha dvou pánů se rozloučil po dvaceti letech

Praha – Legendární inscenace Sluha dvou pánů měla včera derniéru po více než dvaceti letech, kdy byla na repertoáru Národního divadla. Derniéra komedie Carla Goldoniho byla zároveň 600. reprízou inscenace, v níž od začátku exceloval Miroslav Donutil.

Více souvisejících

Ivan Rajmont

Aktuálně se děje

před 59 minutami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy