Anna Karenina tentokrát s kapelou Matahari a křtem klipu Kopačky

Praha - V sobotu 23. ledna v 17 hodin uvádí RockOpera Praha další reprízu opery Anna Karenina. V jedné z mužských rolí se představí frontman skupiny Arakain Jan Toužimský, který se svou postavou Alexandra Vronského zamíchá celým dějem a ovlivní osud hlavní hrdinky. Speciálním zpestřením představení bude křest nového animovaného klipu Kopačky a také koncert skupiny Matahari, jejíž frontmankou je představitelka Darji Oblonské zpěvačka Žántí.

Rocková opera Anna Karenina se inspiruje známým příběhem o zásahu vášně do osudu poměrně vyrovnaného manželského páru na motivy románu Lva Nikolajeviče Tolstého. Místo v prostředí carského Ruska se však odehrává v současném světě motorkářů. V ústřední trojici se kromě Jana Toužimského mohou diváci těšit na Jiřího Zonygu coby Alexeje Karenina a zejména na hlavní hrdinku Annu Kareninu v podání Pavly Forest.

„RockOpera je výjimečná v tom, co dělá. Spojuje tvrdou rockovou a metalovou hudbu s pestrými příběhy, spojuje emoce a vášně," vyjádřil se Jan Toužimský. Ke své roli řekl: „Alexandr Vronskij je pro mě symbolem vysvobození, je pro Annu Kareninu únikem ze světa plného chladu, prázdnoty a nepochopení, kde hrají hlavní roli morální a společenská pravidla a kariérní ambice. Hledá v něm naplněný a šťastný život a lásku bez konvencí, která jí však bohužel povede až k sebevraždě. Annu miluje, ale postupně trpí její žárlivostí a paranoidními představami a pak se cítí zodpovědný i za její smrt."

Součástí sobotního představení Anny Kareniny bude křest animovaného klipu, jehož autorkou je výtvarnice Michaela Fišerová. Na programu bude dále koncert kapely Matahari, ve které si fanoušci budou moci zase poslechnout zpěvačku a členku souboru RockOpera Praha Žántí.

Související

RockOpera Praha

Zpátky na jeviště! RockOpera Praha dělá další live stream. Dojde i na Led Zeppelin

RockOpera Praha navazuje na svůj úspěšný živý stream z 27. března. V sobotu 10. dubna od 19 hodin se část souboru opět sejde na jevišti, aby divákům zahrála několik hitů z repertoáru divadla i King Size, kapely zakladatelů RockOpery Praha Milana Steigerwalda a Pavly Forest. Nebudou chybět ani speciální hosté v podobě zpěvačky Daniely Gildenlöw Langrové a zpěváků Honzy Tláskala a Martina Sluky.
RockOpera Praha

Lektorský tým Rockové akademie doplní Kamil Střihavka

Praha - RockOpera Praha od září otevírá další semestr Rockové akademie. Novým lektorem se stane zpěvák Kamil Střihavka, který povede kurz Pěvecké interpretace. Pro zájemce jsou připraveny i další kurzy z oblasti hudby, fyzického herectví nebo výtvarného umění.

Více souvisejících

RockOpera Praha Arakain

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy