Odpovědnost mocných. Letošní Divadelní svět Brno už zná svůj program

Brno – Osmý ročník festivalu Divadelní svět Brno zná svůj program. Letošním tématem je odpovědnost mocných. Do Brna se opět sjedou přední české soubory, ale přijedou také soubory z Dánska, Izraele, Německa, Slovenska či Ameriky. Letošní Divadelní svět probehne opět v polovině května.

Máj není pouze měsíc lásky. Pro Brňáky je to především divadelní měsíc. Touto dobou zde totiž probíhá festival Divadelní svět Brno. Letošní, osmý, ročník je zasvěcen tématu „odpovědnost mocných“ a navštíví jej kromě českých souborů také soubory z Dánska, Izraele, Německa, Slovenska či Spojených států amerických.

Program sestavuje dramaturgická rada festivalu, v níž zasedají zástupci všech institucí, které se podílí na organizaci festivalu. Tedy vedoucí Národní divadlo Brno, dále Městské divadlo Brno, Centrum experimentálního divadlo, divadlo Radost a Janáčkova akademie múzických umění v Brně.

„Při výběru jednotlivých produkcí je jediným, předem stanoveným kritériem jejich kvalita, přirozeně však vznikají jakési tematické linie. Možná je to tím, že v dnešním globalizovaném světě všichni čelíme podobným problémům a různými způsoby zpracováváme v podstatě stejná témata. Tentokrát jsme v dramaturgické radě nápadně často naráželi na otázku odpovědnosti mocných. Právě ta se pak samozřejmě promítla i do skladby festivalového programu,“ říká ředitel Divadelního světa Brno Martin Glaser v tiskové zprávě.

Podle dramaturga činohry Národního divadla Brno, Martina Sládečka, bude letošní festival plný vrcholů. „Je obtížné vyzdvihnout jednu jedinou produkci. Letos se nám podařilo sestavit neuvěřitelně ambiciózní a přitom velmi vyrovnaný program. Považuji za zázrak, že do České republiky vůbec poprvé zavítá legendární dánský soubor Odin Teatret s inscenací Věčný život. U této příležitosti bude vůdčí osobnosti tohoto souboru Eugeniu Barbovi předán čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Mimořádná bude také inscenace mnichovského Residenztheater Král Oidipus, starořečtí hrdinové vystoupí v kravatách a za sklem podivného ´open spacu´. Zástupcem moderního tanečního divadla pak bude strhující izraelská inscenace Horses in the Sky v podání Kibbutz Contemporary Dance Company.“

Na nevšední zážitek lákají také inscenace amerického souboru Manual Cinema Ada/Ava či Lula del Ray. Přímo před očima diváků a za doprovodu živé hudby totiž bude vznikat působivý animovaný film s prvky hororu. Tradičně festival poctí návštěvou i soubor Theater Bremen, který letos přiveze inscenaci Brechtova Dobrého člověka ze Sečuánu a dojmený pohybový kus Zlaté srdce. Pohybové divadlo má v letošním ročníku široké zastoupení. Kromě dvou zahraničních produkcí se představí i ta nejzajímavější domácí pohybová představení – Lešanské jesličky Lenky Vagnerové a Sólo Radima Vizváryho.

Opět přijede i Slovenské národné divadlo, které vystoupí s oceňovanou inscenací Fanny  Alexander s Emíliou Vašáryovou nebo Táňou Pauhofovou v hlavní roli. Z české scény se objeví Spalovač mrtvol z ostravského Divadla Petra Bezruče nebo Hovory na útěku Divadla v Dlouhé, které znamenaly vůbec poslední režii letos zesnulého divadelníka a básníka Jana Borny.

„Čeká nás ale také řada představení pro celou rodinu. Moc se těším na pozoruhodnou inscenaci Naivního divadla Liberec s názvem Čechy leží u moře, která mimo jiné získala Cenu ERIK, udělovanou nejinspirativnější české loutkové inscenaci sezony, i Cenu Divadelních novin v kategorii Loutkové a výtvarné divadlo. Hradecké Divadlo Drak přijede s půvabným příběhem O bílé lani,“ uzavírá bohatý výčet dramaturg Městského divadla Brno Jan Šotkovský.

Novinkou letošníko ročníku je jedinečná spolupráce festivalu s kultovním brněnským Barem, který neexistuje. Barmani zde totiž vytvořili společně s divadelními dramaturgy speciální drinkové menu, inspirované divadelními tituly. Současně se spuštěním předprodeje festivalu si diváci v baru mohou nabídnout drinky inspirované Oidipem, Louskáčkem či Carmen.

Předprodej vstupenek se spouští od 28. února na pokladnách všech zúčastněných brněnských scén nebo online na webových stránkách www.divadelnisvet.cz, kde je rovněž uveřejněn kompletní program. V měsící březnu je navíc divákum nabídnuta sleva 20% při nákupu vstupenek.

Festival Divadelní svět Brno 2017 bude probíhat od 12. do 17. května 2017.

PŘEDBĚŽNÝ PROGRAM FESTIVALU:

12. května

(Reduta) Slovácké divadlo: Nepřítel lidu 20h(Divadlo Husa na provázku) Odin Teatret: Věčný život 18h(Městské divadlo Brno, Činoherní scéna) Divadlo v Dlouhé: Hovory na útěku 20h(Městské divadlo Brno, Hudební scéna) Slovenské národné divadlo: Fanny a Alexander 18h

13. května

(Mahenovo divadlo) Residenztheater: Král Oidipús 20h(Janáčkovo divadlo) Národní divadlo Brno: Káťa Kabanová 19h(Divadlo U stolu) Masopust: Lidový kousek 18h(Divadlo Husa na provázku) Odin Teatret: Věčný život 15.30(Městské divadlo Brno, Činoherní scéna) Divadlo Drak: O bílé lani 15 a 18h

14. května

(Reduta) Naivní divadlo: Čechy leží u moře 11 a 14h(Divadlo Radost) Malé divadlo: Jak jsem byl Cyrano 16h(Divadlo na Orlí) Lenka Vagnerová: Lešanské jesličky 17.30(Městské divadlo Brno, Činoherní scéna) Radim Vizváry: Solo 19.30(Industra) Divadlo Letí: Olga (Horrory z Hrádečku) 17 a 20h

15. května

(Městské divadlo Brno, Hudební scéna) Laterna magika: Cube 20h(Divadlo na Orlí) Manual Cinema: Ada/Ava 18h(Mahenovo divadlo) Theater Bremen: Dobrý člověk ze Sečuánu 20h(HaDivadlo) Meetfactory: Malina 18h

16. května

(Janáčkovo divadlo) Kibbutz Contemporary Dance Company: Horses in the Sky 18h(Reduta) Divadlo Petra Bezruče: Spalovač mrtvol 20h(Divadlo na Orlí) Manual Cinema: Lula del Ray 18h(Mahenovo divadlo) Theater Bremen: Zlaté srdce 20h

17. května

(Janáčkovo divadlo) Kibbutz Contemporary Dance Company: Horses in the Sky 19h

Související

Zuzana Čaputová na návštěvě České republiky

Festival Divadelní svět Brno zahájí debatou se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou

Za týden začíná prolog mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno, který nabídne brněnskému publiku více než 50 tuzemských i zahraničních inscenací. Diváci se mohou těšit na špičkové produkce z Izraele, Polska, Maďarska, Francie či Běloruska a na již tradiční výběr toho nejlepšího z českého divadla, včetně bohatého doprovodného programu.
Divadelní svět

Brno vítalo divadelníky i diváky z celého světa! Skončil festival Divadelní svět Brno 2019

7 dní, 13 zemí, 56 představení. Z toho 35 zcela vyprodaných. Organizátoři mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno, který letos proběhl 23.‒28. května, hlásí úspěch. Jeho jubilejní 10. ročník nejenže představil řadu špičkových divadelních produkcí, ale setkal se také s mimořádným zájmem diváků, kteří přišli snít „Evropský sen“. Právě tak znělo téma Divadelního světa Brno 2019. V nejbližších dnech se můžete těšit na recenze představení, jež redakce EZ navštivila.

Více souvisejících

Festival Divadelní svět Brno Národní divadlo Brno Městské divadlo Brno (MdB) Divadlo Husa na provázku HaDivadlo

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Pavel na Vítkově: Rusko rozpoutalo válku, která je podobně ničivá jako druhá světová

Česko si ve středu na Den vítězství připomíná konec druhé světové války v Evropě. Prezident Petr Pavel na pietním aktu na pražském Vítkově mluvil o probíhajícím konfliktu na Ukrajině. Pavel vyjádřil hrdost nad tím, že Česko nepolevuje v pomoci Kyjevu. Ukrajinští vojáci si podle něj zaslouží respekt a veškerou podporu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy