Divadlo Židle si zahrává s cenným Fillovým obrazem

Vedle slavných a známých divadelních scén existují i amatérské soubory, které se stejným nadšením a vášní přinášejí svou „oběť“ Thálii. Bylo by rozhodně nespravedlivé je kvůli tomu přehlížet. Proto jsme jedno takové divadlo navštívili.

Působí v pražských Kobylisích, konkrétně v Domě dětí a mládeže Spirála. Jeho název zní Divadlo Židle a na otázku, proč právě tento titul, přichází odpověď: „Židle je jedním ze základních symbolů amatérského divadla“. Můžeme dodat, že většina takových souborů nemá skladovací prostory, proto právě ona židle coby základní jevištní prvek.

Nejnovější představení tohoto souboru se jmenuje Zátiší s loutnou s podtitulem „Nikdy neříkejte exekutorovi, ať jde dál. On totiž vchází bez vyzvání. Jeho autorem je Jaromír Břehový a soubor ho v těchto dnech v premiéře právě ve Spirále uvedl. Při té příležitosti nám režisér souboru Jiří Čech řekl několik slov.

Můžete nám na úvod přiblížit soubor jako takový?

Jde o vícegenerační amatérský soubor, který jsem s dvěma kamarády založil. K němu se postupně připojovali další přátelé a kolegové z práce (jsem totiž sám do jisté míry od „fochu“) až vznikl zhruba patnáctičlenný spolek. Je vysloveně na amatérské bázi, nikdo nemá žádnou divadelní školu, konzervatoř DAMU, scházíme se ve svém volném čase, po práci.

Jak dlouho už Divadlo Židle existuje?

Založeno bylo na konci roku roku 2005, takže vlastně jedenáct let. Za tu dobu se pochopitelně několik členů vystřídalo, ve všech případech zůstal jejich přístup k divadlu v rámci ochotnického hraní. Lidé, kteří od nás odcházeli, měli spíš důvody rodinné, narodily se jim děti a nemohli se z časových důvodů tolik věnovat naší činnosti.

Jak častá jsou vaše představení?

Nehrajeme pravidelně, ale v průměrů máme deset až dvanáct představení během sezóny, to jest od září do června.

Máte v repertoáru jen jednu hru, nebo je jich více?

Máme jich více, v průměru to jsou zhruba tři. Konkrétně v tuto chvíli vedle Zátiší s loutnou hrajeme ještě od Karla Poláčka Otec svého syna aneb Vše pro firmu a zdramatizovali jsme šest povídek Karla Čapka, které hrajeme v jednom představení.

Zátiší s loutnou hrajete v neděli 26. března a následně pak 4. dubna. Co byste o té hře řekl, jak byste na ni nalákal diváky?

Je to hra o třech sestrách v důchodovém věku, které zdědí vzácný obraz od Emila Filly, ale situaci zkomplikuje příchod exekutora, který kvůli dluhům dcery jedné z nich zabavuje majetek. Pochopitelně neprozradím, jak to dopadne, jen naznačím, že jde o boj několika stran a snahu z nepříjemné záležitosti nějak vyklouznout. Pokud chcete vidět, jak to dopadne, přijďte se v neděli do Spirály podívat v 16:00, případně v úterý 4. dubna od 19:30.

Samotná hra je postavená na sedmi postavách a je spíše slovní přestřelkou než akcí nabitým představením. Poznáváme v ní charaktery tří dam, které se po odchodu do důchodu poslední z nich musí vyrovnávat s obtížnou finanční situací a ještě problematickou dcerou jedné z nich, díky jejímuž administrativnímu pobytu navštěvuje rodinu exekutor. Humor je do jisté míry postaven i na jejich původu – matka, která třem dcerám odkázala Fillův obraz, je emigrantka z Podkarpatské Rusi. Nejsou proto překvapivé dějové zvraty a v některých případech i intriky na úrovni vydírání. K němu nemá daleko ani jediná mužská postava ve hře.

Bližší informace o hrách i souboru samotném naleznete na stránkách www.divadlozidle.cz.

Divadlo Židle Amatérské divadlo Emil Filla (malíř)

Aktuálně se děje

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Záběry pádu letounu v Sao Paulu se objevily na sítích. (9.8.2024)

Led mohl být příčinou smrti 62 lidí na palubě letadla v Brazílii

Nastal pokrok ve vyšetřování srpnové tragické letecké nehody v Brazílii, kterou nepřežilo všech 62 lidí na palubě. Podle v pátek zveřejněné oficiální zprávy hlásila posádka krátce před nehodou poruchu systému odmrazování. Informoval o tom Guardian s odkazem na agenturu Reuters. 

včera

včera

včera

včera

Deštivé počasí, ilustrační fotografie.

Počasí jako na houpačce. Přijde šok, teploty klesnou o desítky stupňů

Dnes a zítra si v Česku ještě užijeme tropická vedra, pak ale bude následovat výrazná změna. Příští týden přinese zcela jiné počasí, než jsme byli zvyklí poslední dva týdny, uvedl doslova Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Přijde totiž ochlazení, očekává se i plošnější déšť. Zatímco tak v tomto týdnu dosahovala maxima až 35 °C, za několik dní může být až o dvacet stupňů méně.

včera

včera

Ministr obrany Lloyd J. Austin III v Pentagonu

Údery západními zbraněmi v hloubi Ruska válku nerozhodnou, tvrdí Austin

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

včera

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner jsou u konce. Její posádka si ještě oddechnout nemůže

Opakovaně použitelná kosmická loď Starliner od společnosti Boeing se v noci na sobotu vrátila na Zemi, když s pomocí padáků přistála v americkém státě Nové Mexiko. Informovala o tom NASA. Loď se však vrátila bez posádky, jejíž členové po předchozích problémech plavidla zůstávají na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. 

včera

včera

Aktualizováno 6. září 2024 21:59

Ukrajinská armáda čelí výzvám na ruském území. Kyjev se vojáků v těžké situaci zastává

Ukrajinská armáda se při okupaci ruských území snaží dodržovat válečná pravidla a chránit civilisty, zatímco ruská vojska pokračují v útocích na civilní objekty. Kyjev zdůrazňuje, že jeho vojáci nepropadají k rabování a drancování, čímž si chce získat mezinárodní podporu.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy