Mezinárodní festival Divadlo přiveze hned osm zahraničních souborů

Plzeň - 25. ročník mezinárodního festivalu Divadlo přiveze hned osm zahraničních souborů. Divadla z Belgie, Polska, Maďarska a Slovenska předvedou výběr těch nejzajímavějších inscenací, které měly premiéru v loňském roce.

25. ročník mezinárodního festivalu DIVADLO začne již 13. září v Plzni. Letos program nabídne hned osm zahraničních divadel, které představí nejzajímavější inscenace s premiérou v loňském roce. "Návštěvníci tak uvidí výběr toho nejzajímavějšího, co evropská, a samozřejmě domácí, scéna v současné době nabízí,” zdůrazňuje na úvod ředitel festivalu Jan Burian v tiskové zprávě.

S jednou z nejvýraznějších současných inscenací na belgické scéně přijíždí do Plzně bruselský soubor Das Fräulein (Kompanie). „Černá komedie Smutek režisérky a herečky Anne-Cécile Vandalem ironizuje módní vlnu severské depresivní krimi, ale zároveň se vyslovuje k nárůstu extremismu v evropské politice,” říká člen dramaturgické rady Michal Zahálka.

Multimediální představení uvedené s úspěchem na festivalu v Avignonu zavádí diváky mezi svérázné obyvatele jednoho malého dánského ostrova. Sem přijíždí ambiciózní krajně pravicová politička, aby zahladila potenciálně skandální smrt své matky, již našli oběšenou na dánské vlajce uprostřed vsi. „Inscenace zajímavě využívá projekce nebo kamery, které odhalují vnitřky typicky severských domků, stojících přímo na scéně,” doplňuje Michal Zahálka.

Poprvé se letos v Plzni představí významný polský režisér Michał Borczuch. Jeho inscenace Vše o mé matce divadla Teatr Laźnia Nowa z Krakova zvítězila loni na nejvýznamnějším polském festivalu Boska komedia. „Se slavným filmem P. Almodóvara má tato inscenace společné pouze zaujetí pro nelehké osudy žen. Režisér i jeho hlavní herec Krzysztof Zarzecki se vracejí do 80. let, kdy obě jejich předčasně zemřelé matky ještě žily. S nimi ožívá i atmosféra pozdně totalitního Polska a „obyčejné“ životy jeho obyvatel,” uvádí členka dramaturgické rady Kamila Černá.

Živou hudbu a příběh skladatele Tomasze Sikorského, průkopníka minimalismu, spojuje inscenace Holzwege dramatičky Marty Sokołowské v režii Katarzyny Kalkat z varšavského divadla TR. „Život rozervaného umělce ubíjeného životem v totalitě rekonstruují tři skvělí herci ve dvou navzájem si protiřečících variantách, jež nakonec překlenou věcné a zároveň vřelé vzpomínky Sikorského přítele, skladatele a klavíristy Zygmunta Krauzeho, který inscenaci živě doprovází,” líčí členka dramaturgické rady Dora Viceníková.

Velkým lákadlem festivalu je také velmi úspěšná maďarská dramatizace Dostojevského románu Zločin a trest, kterou se svými českými spolupracovníky připravil v předním budapešťském divadle Vígzsínház režisér Michal Dočekal. Ten se v zahraničí výrazně prosadil právě na maďarské divadelní scéně. „Inscenace boří obvyklé jevištní iluze - techniku mají diváci možnost sledovat přímo „v akci“, navíc herci ztvárňují postavy tíživého příběhu na vysoké úrovni,” dodává Kamila Černá.

Z Maďarska do Plzně přijede také divadlo Katona József Színház s Gogolovým monodramatem Bláznovy zápisky režiséra Viktora Bodóa. Ve „one man show” v podání Tamáse Keresztese přichází před očima diváků o rozum carský úředníček Popriščin. „Originální proměny scény, skvělé herectví, gradující tempo představení a živá kapela se spojují v symfonii destrukce, zároveň srdcervoucí i komickou,” líčí Dora Viceníková.

S titulem nejlepší maďarské inscenace roku přijíždí do Plzně maďarskojazyčný rumunský soubor Národního divadla Tărgu-Mures. Enfant terrible rumunského divadla, režisér Radu Afrim, který se proslavil provokativními zpracováními klasických her, zde inscenoval ironický román Klid Attily Bartise. „Jeho hlavním hrdinou je spisovatel Andor, který se už patnáct let stará o matku, bývalou slavnou herečku, poté co přestala vycházet z bytu. Patologie vztahu mezi synem a matkou odráží patologii společenských vztahů 80. let,” uvádí Kamila Černá.  

Poprvé také festival nabídne pohled na slovenské divadlo "malých forem" - Bratislavké bábkové divadlo představí hravou a nápaditou inscenaci Na slepičích křídlech v režii Kataríny Aulitisové. Inscenace nevyužívá loutky, ale živé herce, z nichž dvě hlavní představitelky získaly nominace na cenu Dosky. „Jde o hořké i humorné vyprávění příběhu dospívajícího děvčete, vyrůstajího v Československu v padesátých letech. O její touze stát se vzornou pionýrkou a občankou a o prozření, když se matka hlavní hrdinky ocitne ve vězení,” říká Dora Viceníková.

S dynamickou inscenací Bůh je DJ z prostředí baru plného obrazovek a světel zavítá do Plzně mladý bratislavský soubor Divadla Petra Mankovského. Režisér Šimon Ferstl zasadil hru autora píšícího nyní především pro berlínské divadlo Schaubühne am Lehniner Platz do domácích poměrů. „Velmi dynamická inscenace se zdánlivě povrchní formou dotýká zásadních otázek pravdivosti či iluze, ryzosti i předstírání v základních mezilidských vztazích,” uzavírá Kamila Černá.

V programu festivalu je samozřejmě zastoupeno i to nejzajímavější z tuzemských premiér uplynulé sezóny. Přijede například pražské Divadlo pod Palmovkou s inscenací Nora (Domeček pro panenky) v režii Jana Nebeského, Komorní scéna Aréna v Ostravě s Divokou kachnou v režii Davida Šiktance. Dále uvidíme například komedii Vzkříšení Dejvického divadla, Hovory na útěku Divadla v Dlouhé, Divadlo Letí přiveze oceňovanou inscenaci Olga (Horrory na útěku), soubor Boca Loca Lab pak "ztišenou operu, poctu Umbertu Ecovi”, precizní a skvěle vystavěnou inscenaci Bludiště seznamů v režii Jiřího Adámka, která je celá složena z výčtů, seznamů, katalogů a rejstříků.

Domácí, plzeňské soubory, nabídnou dvě inscenace Divadla J.K.Tyla  - původní muzikál Liduschka (Baarová) a adaptaci románového thrilleru Talentovaný pan Ripley. Divadla Alfa představí „neloutkovou” inscenaci Gazdina roba v režii Jakuba Vašíčka, která vznikla na základě stejnojmenné povídky Gabriely Preissové.

Hlavní divadelní program doplní opět off program, na kterém se bude podílet o. s. Johan či třeba Filmový klub Plzeň, worshopy divadelní fotografie a filmu i další doprovodné akce.

Vstupenky budou v prodeji od 1. srpna 2017, 9.00, v obvyklých předprodejích nebo on-line na www.plzenskavstupenka.cz. Více informací na www.festivaldivadlo.cz.

Související

Více souvisejících

Mezinárodní festival DIVADLO Mezinárodní festival DIVADLO (Plzeň) kultura Divadla festivaly Divadlo J. K. Tyla (Plzeň) Divadlo pod Palmovkou Komorní scéna Aréna Ostrava Dejvické divadlo Divadlo v Dlouhé Divadlo Letí

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy