Divadlo Na Jezerce oslavilo patnácté narozeniny výpravnou knihou o své historii

Praha - Divadlo Na Jezerce oslavilo patnácté narozeniny a k té příležitosti si nadělilo rozsáhlou výpravnou publikaci a historii Divadelní společnosti Jana Hrušínského. Knihu pokřtili stálí spolupracovníci divadla, Martin Hilský, Jaroslav Dušek a Jan Hřebejk.

Divadlo Na Jezerce pokřtilo rozsáhlou výpravnou knihu o patnáctileté historii Divadelní společnosti Jana Hrušínského. Publikaci, která vznikla k příležitosti patnáctiletého výročí divadla, připravili Jan Hrušínský a grafička Barbora Hrušínská. Slavnostní křest proběhl v úterý 17. října.

Knihu pokřtili stálí spolupracovníci a podporovatelé divadla - profesor Martin Hilský, herec Jaroslav Dušek a režisér Jan Hřebejk. O hudební doprovod se postarali Ondřej Brousek a Matěj Ruppert ze skupiny Monkey Business.

Křest si samozřejmě nenechal ujít ani principál divadla, Jan Hrušínský. Co pro něj výročí znamená? „Patnáct let spolupráce se skvělými lidmi, obrovskou lidskou i profesní zkušenost a zjištění, že 15 let uteče jako voda,“ říká Hrušínský v tiskové zprávě. Křest podpořil i nejmladší člen klanu Hrušínských - třímesíční Vojta, syn herečky Kristýny.

Po slavnostním křtu proběhlo představení oblíbené komedie Tři v tom, v níž hraje principálova manželka, herečka Miluše Šplechtová společně s Felixem Slováčkem juniorem, Denisou Pfauserovou, Zdeňkem Hruškou a dalšími.

Divadelní společnost Jana Hrušínského, stálice pražské divadelní scény, odehrála téměř čtyři tisíce představení, která zhlédlo zhruba 900 tisíc diváků. Téměř polovina repertoáru Divadla Na Jezerce překročila hranici dvou set repríz. Inscenace „Zahraj to znovu, Same” a “Manželské vraždění” již přesáhly svoji třístou reprízu. Cenou Thálie za rok 2016 se pyšní hra “Shylock” -  za svůj herecký výkon v titulní roli ji obdržel Milan Kňažko. Diváci nuselské scény potkávají na jevišti také Jiřinu Bohdalovou, Jaroslava Duška, Annu Polívkovou, Jiřího Macháčka, Kláru Issovou, Lenku Vlasákovou nebo v minulosti nedávno zesnulého Jana Třísku, a mnoho dalších významných herců a hereček.

Reprezentativní publikace o patnáctileté historii Divadelní společnosti Jana Hrušínského mapuje na 240 stranách slovem i fotografiemi 37 inscenací a zachycuje život na Jezerce tak, jak jej diváci neznají. Výpravná kniha obsahuje také postřehy i vzkazy významných návštěvníků nuselské scény a četné recenze. 

“Začínali jsme v šesti lidech, dnes je nás na Jezerce přes sto třicet. Naivně jsem si tenkrát představoval, že založením vlastního divadla získám větší svobodu. Opak je pravdou. Svobodu jsem sice v jistém smyslu získal, ale s ní také mnohem větší odpovědnost nejen za sebe, ale i za lidi, které jsem do divadla přivedl. A taky jsem získal povinnost vydělat každý měsíc tolik peněz, abych tak velké divadlo udržel v chodu a při životě. Ale v neposlední řadě jsem na Jezerce poznal nejlepší publikum na světě a tuhle zkušenost bych za nic nevyměnil,” prozradil s úsměvem principál Hrušínský, který na příští rok slibuje divákům více premiér než obvykle.

„Poprvé u nás bude režírovat Miroslav Hanuš, první příležitost k režii dostane také herec Petr Vacek, naopak po šesté se na Jezerce představí režisér Jan Hřebejk, divácky přitažlivý a nečekaný slavný titul připravuje Matěj Balcar a třešinkou na dortu bude příští rok světová premiéra inscenace v režii Jaroslava Duška, který v ní ovšem bude také hrát několik hlavních rolí. Do tohoto výčtu ještě plánujeme zasadit hru k 50. výročí brutální srpnové invaze pěti komunistických armád do Československa. Z toho vidíte, že se na Jezerce ani v příštím roce nudit nebudeme,“ řekl Hrušínský.

Související

Hrušínský, Jan

Koronavirus: Ruší se premiéry filmů a zavírají divadla. Hrušínský zkritizoval Babiše

Představení okamžitě až do odvolání zrušila některá pražské divadla s kapacitou sálu přes 100 diváků. Reagují na dnešní rozhodnutí Bezpečnostní rady státu, která zakázala pořádaní akcí, jichž by se mohlo zúčastnit právě více než 100 lidí. Ruší se některé premiéry filmů a na ně navazující distribuce. Do kin tak třeba zatím nepřijde film 3Bobule, který měl mít premiéru ve středu.

Více souvisejících

Divadlo Na Jezerce Jan Hrušínský Jaroslav Dušek (herec) Jan Hřebejk Divadla

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko

Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční dodavatele. Tato volba by mohla směřovat k přátelským zemím, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko nebo Maďarsko, uvádí server Ynet.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy