Jak vypadá nevybouřená láska Pavla Lišky k divadlu? Dozvíte se v Komorní Fidlovačce

Praha - Spolek sešlých - Commedia dell´arte se sejde na komorní scéně Divadla Na Fidlovačce, aby znovu představili legendární inscenace s Markem Danielem a Pavlem Liškou v hlavních rolích.

Marek Daniel jako chamtivý Pantalone soupeří o srdce krásné Isabelle (Tatiana Vilhelmová nebo Gabriela Štefanová) s chvástavým Capitánem Pavlem Liškou. Isabella však miluje romantického Leandra (Michal Bumbálek nebo Michal Dalecký). Celým dějem přitom provází Harlekýno (Tomáš Milostný, Roman Slovák nebo Leoš Noha) s pomocí Pantalónovy služebné Kolombíny (Andrea Marečková).

Legendární inscenace ve stylu commedie dell´arte vznikla v průběhu léta roku 1995, kdy se herci dvou spřátelených brněnských divadel HaDivadla a Husa na provázku spojili se svým spolužákem z JAMU, režisérem Zdeňkem Duškem, a vytvořili si vlastní představení.

Představení herci uváděli v letních měsících na českých hradech a zámcích a postupem času se komedie tak proslavila, že ji Spolek sešlých začal hrát v různých divadel i v průběhu sezóny. Tentokrát se představí v Komorní Fidlovačce. 

„Commedia je pro nás pro všechny vůbec nejstarším představením, které dodnes hrajeme. Vzniklo z panického nadšení a nevybouřené lásky k divadlu. Jenomže v životě mladého herce přicházejí znenadání zdánlivě samozřejmé věci, které ho mohou ale nevídaně vykolejit. A to se stalo tenkrát nám. Přišly prázdniny! A my najednou nevěděli, co si v tom prázdnu počít. Co dělat ten dlouhý čas bez divadla…. abychom se nezhroutili, abychom mohli jít dál v našich životech… ano, abychom vůbec mohli ŽÍT!" popisuje Pavel Liška, jak představení vzniklo.

"Proto jsme si tenkrát vymysleli a nazkoušeli vlastní commedii dell´arte a bylo postaráno. A tak naše životy mohly pokračovat a my tak mohli potkat naše budoucí lásky, počít děti a mít tak později z divadla konečně tu dospělou a tvůrčí radost, takovou tu zdravou, aby nám z divadla už nikdy nejeblo,“ pokračuje herec.

Představení Commedia dell´arte se koná v neděli 3. prosince v 18 hodin v Komorní Fidlovačce v Praze.

Související

Více souvisejících

Divadlo Na Fidlovačce Pavel Liška kultura Divadla Tatiana Vilhelmová HaDivadlo Divadlo Husa na provázku

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 28 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy