Jan Hřebejk se vrátí do Divadla Na Jezerce

Praha - V novém roce čeká Divadlo Na Jezerce hudební komedie Je úchvatná, s níž se na nuselskou scénu již pošesté vrátí režisér Jan Hřebejk. Herec Petr Vacek si naopak vyzkouší režii poprvé, jeho debutem bude adaptace Saturnina.

Jan Hřebejk se již pošesté vrátí do Divadla Na Jezerce, a to s hudební komedií Je úchvatná, která se pod jeho vedením začne zkoušet již 19. března. Režisérský debut naopak čeká herce Petra Vacka, který zde nazkouší adaptaci slavného románu Zdeňka Jirotky Saturnin.

Komedie Je úchvátná vypráví o nejhorší zpěvačce na světě. Jan Hřebejk se na Jezerce jako režisér podepsal již pod pět úspěšných titulů. V tom nejnovějším ztvární božskou Florence herečka Jitka Sedláčková. V pravdivém příběhu touží zpěvačka vystupovat před publikem, které ji bude zbožňovat. Její nadšení a touha jsou však mnohonásobně větší než její talent.

Jitka Sedláčková se se do Divadla Na Jezerce vrací po divácky úspěšné inscenaci Poslední aristokratka. Nová role ztřeštěné Florence v zábavné i dojemné komedii jí sedne jako ulitá. „Zpívám ráda, ale tuto roli bych za pěveckou považovat neměla, nebo ano?“ říká herečkav tiskové zprávě.

Pro herce Divadla Na Jezerce Petra Vacka je Saturnin první režisérskou zkušeností. „Je to taková česká klasika. V době nacistické okupace napsal Zdeněk Jirotka “jen humoristickou” knihu, která je ve skutečnosti oslavou slušnosti, poctivosti a demokratických hodnot. A napsal ji tak geniálně, že si toho čtenář běžně ani nevšimne, baví se a tohle poselství bere jako samozřejmost. Saturnin je proto vždycky aktuální,“ říká Vacek.

„Musím se nějak poprat s tím, že kniha je chronicky známá a vtipy typu: „přinesl jsem ti červy“ už nikoho nepřekvapí. Ale zároveň je všichni chtějí. Musím je podat tak, aby byly k smíchu. Chci udělat hru s laskavým nadhledem a zároveň příběh neshazovat, ale ctít,“ dodává Vacek. Sám si kdysi v Saturninovi zahrál jak na divadelních prknech, tak i později ve filmu.

S velkým zájmem čtenářů se setkává výpravná kniha k 15. narozeninám Divadelní společnosti Jana Hrušínského. Na 240 stranách mapuje tato reprezentativní publikace slovem i fotografiemi patnáctiletou historii společnosti a jejích 37 inscenací.  Zároveň zachycuje život na Jezerce tak, jak jej diváci neznají. Kniha je stále v prodeji přímo v Divadle Na Jezerce, seženete ji také v Divadle Semafor a v pražských knihkupectvích Neoluxor.

Související

Hrušínský, Jan

Koronavirus: Ruší se premiéry filmů a zavírají divadla. Hrušínský zkritizoval Babiše

Představení okamžitě až do odvolání zrušila některá pražské divadla s kapacitou sálu přes 100 diváků. Reagují na dnešní rozhodnutí Bezpečnostní rady státu, která zakázala pořádaní akcí, jichž by se mohlo zúčastnit právě více než 100 lidí. Ruší se některé premiéry filmů a na ně navazující distribuce. Do kin tak třeba zatím nepřijde film 3Bobule, který měl mít premiéru ve středu.

Více souvisejících

Divadlo Na Jezerce kultura Divadla Jan Hřebejk Petr Vacek

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Vracet uprchlíky na Ukrajinu? Polsko je pro, Maďarsko to dělat nehodlá

Maďarsko nevydá uprchlíky Ukrajině a nezkoumá ani to, zda se jich týká branná povinnost, uvedl pro komerční televizi ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy