Další ročník festivalu Divadelní svět Brno ukáže křehkost lidské svobody

Brno - Tématem letošního ročníku festivalu Divadelní svět Brno je svoboda. Nabitý festival během pěti dnů nabídne přes čtyřicet představení předních souborů nejen z Česka, ale i z Polska, Slovinska, Srbska, Holandska, Slovenska či Spojených států amerických.

Další ročník oblíbeného festivalu Divadelní svět Brno se odehraje již v květnu. Během pěti nabitých dnů nabídne přes čtyřicet představení českých i zahraničních souborů. Společným tématem všech přitom bude svoboda.

Letošní ročník festivalu Divadelní svět Brno tedy nese motto "Svoboda?!". „Už před několika měsíci, když jsme začali festival připravovat, jsme byli velmi prozíraví, protože je jisté, že téma festivalu Svoboda?! bude dnešní společností velmi rezonovat. Není nám lhostejné, co se děje zejména v sousedních zemích, jako je Polsko a Maďarsko, kde je v současné době svoboda uměleckého projevu velmi omezovaná,“ říká k výběru tématu ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser v tiskové zprávě.

Také z těchto důvodů se hlavní program letošního festivalu zaměuje právě na tvorbu vznikající v Polsku a Maďarsku. Nabídne napříkla významné budapešťské nezávislé divadlo Maladype Színház, které uvede svoji verzi světoznámého dramatu Richard III.

Další z výrazných linek festivalu bude inscenační tvorba jednoho ze současných největších divadelních provokatérů – režiséra Olivera Frljiće. Dramaturgové na festival vybrali jeho polskou inscenaci Prokletí (Powszechny Teatr) a slovinský počin s názvem Naše násilí, vaše násilí (Mladinsko Gledališče).

Mezi největší lákadla festivalu bude bezpochyby patřit nejnovější inscenace Divadla bratří Formanů Deadtown. V originální westernové vesničce se odehraje napínavý příběh plný iluzí i technických zázraků. Nebudou chybět ani cudné dívky, krásné tanečnice, obávaní pistolníci a bar plný whiskey.

Již tradičně se festivalu zúčastní také Slovenské národné divadlo se svojí inscenací Elity, kterou speciálně pro toto divadlo napsal český režisér Jiří Havelka. V hlavních rolích se divákům představí Emília Vašáryová a Táňa Pauhofová.

Opakovaně přijede i mnoha cenami ověnčená česká Komorní scéna Aréna, tentokrát se stále aktuálnější hrou Václava Havla Vyrozumění. Rovněž Činoherní studio Ústí nad Labem nepřijede do Brna poprvé, na DSB uvedou inscenaci Homo Faber. Za ztvárnění titulní role Waltera Fabera je Martin Finger nominovaný na cenu Thálie. Na stejné ocenění aspiruje i Eva Salzmannová, kterou bude možné vidět v představení souboru Meetfactory Jasno lepo podstín zhyna.

Nově se k pořadatelům festivalu připojilo Divadlo Polárka. Jeho umělecký šéf Jan Cimr potěšeně konstatuje: „Linka dětských představení je na festivalu každoročně silná. V letošním roce se kromě rodinných představení, jako je např. Koukej, svět! divadla Minor či Medová královna Divadla DRAK, mohou diváci těšit i na představení pro úplně nejmladší diváky ve věkové kategorii 0+. Pro ně přivezeme např. Batosnění souboru Damúza, nebo Batolárium slovenského Bábkového divadla na Rázcestí.“

Divadelní svět Brno znovu navázal spolupráci s význačnými českými festivaly, s Meeting Brno a s Tancem Praha. Právě pohybové a taneční inscenace tvoří podstatnou část festivalového programu. Taneční soubor Dekkadancers přiveze svoji Poslední večeři, diváci rovněž budou moct zhlédnout oceňované pohybové inscenace Guide a Švihla. Letos poprvé vznikne originální inscenace přímo pro festival Divadelní svět Brno.

„Přední choreograf Jiří Bartovanec připravuje spolu s herci Národního divadla Brno a Divadla Husa na provázku autorský projekt s názvem Obrys, který bude vytvořen pro prostor Mozartova sálu v divadle Reduta. Jeho tématem bude již avizované festivalové motto Svoboda?!. Radost mám rovněž z možnosti zúčastnit se unikátního 24hodinového tanečního projektu Miřenky Čechové Momentum, který nabídne zamyšlení nad každodenní uspěchaností života,“ říká Lucie Němečková, dramaturgyně Národního divadla Brno.

Vstupenky na festivalová představení jsou již v prodeji. Diváci si je mohou zakoupit na pokladnách Národního divadla Brno, Městského divadla Brno, Centra experimentálního divadla a Divadla Polárka nebo online na webových stránkách www.divadelnisvet.cz, kde je rovněž uveřejněn kompletní program. Aktuální informace jsou také na facebook/divadelnisvet.

Celý březen jsou navíc vstupenky levnější o 20%. Pro diváky je navíc opět připraven tzv. Festival Pass. Při nákupu vstupenek na minimálně čtyři různá festivalová představení bude automaticky započítána sleva 25% na celý nákup.

Související

Zuzana Čaputová na návštěvě České republiky

Festival Divadelní svět Brno zahájí debatou se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou

Za týden začíná prolog mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno, který nabídne brněnskému publiku více než 50 tuzemských i zahraničních inscenací. Diváci se mohou těšit na špičkové produkce z Izraele, Polska, Maďarska, Francie či Běloruska a na již tradiční výběr toho nejlepšího z českého divadla, včetně bohatého doprovodného programu.
Divadelní svět

Brno vítalo divadelníky i diváky z celého světa! Skončil festival Divadelní svět Brno 2019

7 dní, 13 zemí, 56 představení. Z toho 35 zcela vyprodaných. Organizátoři mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno, který letos proběhl 23.‒28. května, hlásí úspěch. Jeho jubilejní 10. ročník nejenže představil řadu špičkových divadelních produkcí, ale setkal se také s mimořádným zájmem diváků, kteří přišli snít „Evropský sen“. Právě tak znělo téma Divadelního světa Brno 2019. V nejbližších dnech se můžete těšit na recenze představení, jež redakce EZ navštivila.

Více souvisejících

Festival Divadelní svět Brno kultura Divadla festivaly Národní divadlo Brno

Aktuálně se děje

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 9 hodinami

Teplé počasí se vrací. O víkendu teploty výrazně porostou

O víkendu se začne počasí oteplovat. Teploty porostou až k 23 stupňům, uvedl ČHMÚ.cz.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy