Tři oslavy na Jezerce. Hned tři inscenace slaví kulatiny

Praha - Divadlo Na Jezerce zažije v nejbližší době hned tři jubilejní představení úspěšných inscenací. Komedie Generálka s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli bude mít stou reprízu, Shylock s Milanem Kňažkem padesátou a Paní plukovníková se bude hrát dokonce po dvě stě padesáté.

Divadlo Na Jezerce bude slavit hned tři kulaté narozeniny. Stou reprízu oslaví 12. dubna komedie Generálka s Jiřinou Bohdalovou v titulní roli. Hra Jiřího Hubače v nastudování režiséra Radka Balaše měla premiéru v roce 2014. 

Další oslava čeká Bohdalovou v květnu, kdy si společně s kolegy z Jezerky zahraje po dvě stě padesáté Paní plukovníkovou. Ta byla nedávno také natočena Českou televizí. V roce 2016 uvedlo divadlo hru Shylock autora Marka Leinera-Younga s Milanem Kňažkem.

„Tato hra oslaví v dubnu 2018 padesátou  reprízu. Stejně jako v případě Generálky i v Shylockovi se divadlu vyplatilo vsadit na vynikající herecké obsazení“, říká principál divadla Jan Hrušínský v tiskové zprávě. Právě za Shylocka získal Kňažko Cenu Thálie 2016. Padesátou reprízu uvidíme 23. dubna na zájezdu v Trutnově.  

Jezerka na cestách

Už koncem března vyráží soubor Divadla Na Jezerce napříč Evropou reprezentovat českou kulturu. Letošní mezinárodní zájezdy nuselské scény míří do Belgie, Rakouska, na Slovensko a na Ukrajinu.

Hra Shylock se představí v ukrajinském Užhorodu v sobotu 17. března – jako součást týdne české a slovenské kultury. „Vzhledem ke 100. výročí vzniku naší země zahájíme zahraniční zájezdy právě v místech, která kdysi k Československu patřila. Do Užhorodu zavítáme s česko-slovenskou inscenací Shylock, která míří proti antisemitismu a lidské hlouposti,“ říká principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský. V dubnu se pak na Milana Kňažka jako Shylocka mohou těšit diváci v Bruselu.

Soubor divadla zamíří už tradičně i do Vídně. „Divadlo Na Jezerce je tu jako doma. A to nejen kvůli architektuře. Vídeňský guláš nebo řízek, hovězí špička s křenem, vídeňské párky nebo vídeňská káva v pražské – totiž vídeňské kavárně…“ říká Jan Hrušínský. A tohle všechno si ve městě u Dunaje vychutnají herci z inscenace Poslední aristokratka, kteří ji tu hrají ve středu 16. května 2018.

A tak jako každý rok je cílem souboru divadla Slovensko. Jezerka se pravidelně účastní Festivalu českého divadla ve Studiu L + S v Bratislavě. Navázali také na spolupráci s proslulým slovenským divadlem Astorka Korzo 90. Nuselská scéna se pravidelně účastní i mezinárodního festivalu Višegrádské dni v Košicích. „Slovensko zkrátka pro Jezerku není cizina,“ uzavírá Jan Hrušínský.

Související

Hrušínský, Jan

Koronavirus: Ruší se premiéry filmů a zavírají divadla. Hrušínský zkritizoval Babiše

Představení okamžitě až do odvolání zrušila některá pražské divadla s kapacitou sálu přes 100 diváků. Reagují na dnešní rozhodnutí Bezpečnostní rady státu, která zakázala pořádaní akcí, jichž by se mohlo zúčastnit právě více než 100 lidí. Ruší se některé premiéry filmů a na ně navazující distribuce. Do kin tak třeba zatím nepřijde film 3Bobule, který měl mít premiéru ve středu.

Více souvisejících

Divadlo Na Jezerce kultura Divadla výročí Jiřina Bohdalová Jiří Hubač Milan Kňažko (herec, politik) Jan Hrušínský

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 21 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy