FOTO: Co se děje v zákulisí divadla Hybernia? Zkoušky běží naplno, je to náročná hra, prozradili herci o novém muzikálu

Praha - Milujte kohokoliv, myslete si cokoliv - říkají tvůrci nového muzikálu Doktor OX, který se chystá uvést pražské divadlo Hybernia. Muzikálová komedie inspirovaná povídkou Julese Verna se odehrává v roce 1826, podle tvůrců má však nadčasový význam. Hlavní postava ukazuje jedince, který chce masově ovládat myšlení obyvatel, a to je v dnešní době virtuální reality a internetu velice aktuální.

"Zkoušky jsou naplánované na dva měsíce od 9 do 17 hodin včetně choreografie a korepetici. Každá scéna se opakuje tolikrát, dokud není splněný účel daný libretem," řekl režisér Zdeněk Zelenka, který pro toto divadlo píše již třetí muzikál. Prvním muzikálem byl Golem, následoval ho divácky úspěšný muzikál Mefisto. 

Doktor Ox je podle slov režiséra odpočinková komedie, na které se mimo jiné podílí i Boris Pralovszký. Tvůrci se zaměřují hlavně na hravost, vtipnost a samozřejmě na nadčasovost. Autorem hudby je český hudební skladatel a producent Jiří Škorpík. 

Představitelkou jedné z hlavních rolí je Petra Vraspírová. Herečka ztvární postavu mladé dívky Amélie, která potkává lásku svého života, za kterou však musí bojovat ze všech sil.  

V muzikálu se objeví i Anička Slováčková, která se zhostila postavy Cordelie.  „Vystavuji si  jí tak , aby se mi hrála hezky a něco společného bych v ní alespoň trochu našla,“ říká herečka. „ Zkoušky jsou dost náročné, ale věřím v dobrý výsledek," doplnila. 

Samotného doktora Oxe představí herec Jiří Korn.„Doktor Ox  při honbě za úspěchem a za naplněním jeho představ a tužeb je ochoten se bez skrupulí spojit s kýmkoli. Je bez  soucitu a tím i bez duše. Je příkladem bezohledné lidské touhy ovládat ostatní. Je to smutné, avšak už jsme za dobu lidské existence byli svědky mnohých exemplárních případů," popsal svoji postavu Korn.

„Muzikál by měl nejen pobavit, ale měl by mít i vyšší ambice. Myšlenková nadstavba je zde, jak doufám, docela čitelná," popisuje Zelenka. Dodává, že konec muzikálu bude pro diváky velkým překvapením, prozradit může snad jen to, že se odehraje v současnosti.

Autoři ve svém díle tak varují před lidmi, kteří se snaží ovládat myšlení obyvatel za každou cenu a jdou přes mrtvoly. Hlavní postava doktor Ox zde demonstruje silný a odvážný charakter, má však velmi autoritativní cíle.

Děj se bude odehrávat v několika světech. První svět je ve Francii roku 1826, druhá část se odehrává v imaginární realitě. 

Související

muzikál Doktor OX, premiéra 5.10.2018

Muzikálová komedie, můžete zde milovat koho chcete. Jaký je Doktor Ox?

Ve dnech 4. a 5. října se uskutečnila v divadle Hybernia slavnostní předpremiéra a premiéra muzikálové komedie Doktor Ox. Libreto a režie tohoto původního českého muzikálu, který je inspirován povídkou Julese Vernea, je dílem zkušeného scenáristy a režiséra Zdeňka Zelenky, autorem hudby je uznávaný skladatel Jiří Škorpík, texty napsal renomovaný textař Boris Pralovszký, autorem zcela originálně pojaté choreografie je Ivana Hannichová.
muzikál Doktor OX

Bude muset režisér Zdeněk Zelenka měnit obsazení Doktora Oxe?

Praha - Muzikálová komedie Doktor Ox je s přípravami na svou podzimní premiéru v plném proudu. Všichni obsazení herci se sešli v Divadle Hybernia, aby zde spolu s režisérem Zdeňkem Zelenkou a produkčním týmem absolvovali první čtenou zkoušku. V hlavních rolích jsou obsazeny zkušené herecké osobnosti, z nichž Jiří Korn a Peter Pecha jsou oceněni cenou Thálie. Dále uvidíte Kateřinu Brožovou a těšit se můžete i na mladé talentované herce, mezi které patří Petra Vraspírová, Františka Stropnická, Anna Slováčková či Petr Ryšavý a celý herecký tým.

Více souvisejících

muzikál Doktor OX divadlo Hybernia

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat

Trend teplého počasí bude pokračovat i dnes, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima překročí dvacítku, místy ale očekávají meteorologové nižší teploty.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy