Umělci se rozloučili s Bednárikem, pohřeb si "režíroval" sám

Bratislava - Známí slovenští a čeští divadelní a hudební umělci se dnes zúčastnili posledního rozloučení se slovenským divadelním a muzikálovým režisérem Jozefem Bednárikem ve Slovenském národním divadle v Bratislavě. Bednárik zemřel 22. srpna ve věku 65 let na vážné metabolické selhání.

Kolaps oznámil záchranné službě Bednárikův synovec, který jej přišel navštívit do jeho bratislavského bytu. Na zvonění mu však nikdo neotvíral a dovnitř se dostal až za pomoci hasičů. Bezvládné tělo odvezla sanitka do nemocnice, podle lékařů praskl Bednárikovi vřed. Pokusy o záchranu jeho života byly marné.

Smuteční obřad, na jehož přípravě se podílel i sám Bednárik, se konal za velkého zájmu médií. Koncipován byl v pěti částech jako přehlídka uměleckého života a tvorby zesnulého. V jeho průběhu mimo jiné zapěla česká operní diva Eva Urbanová árii Turandot z druhého dějství opery Giacoma Pucciniho. Po ní se na jeviště, kde byla vystavena rakev, přišel rozloučit také Daniel Hůlka s jednou z písní muzikálu Dracula, který mu přinesl velkou popularitu.

Hůlka by měl na přání rodiny zazpívat i na soukromém pohřbu v Bednárikově rodné Zelenči, který se uskuteční v sobotu.

Jednotlivá vystoupení umělců propojovaly záznamy, v nichž režisér hovořil o svém životě, ale o dnešním obřadu, který "režíroval" ve zřejmé předtuše blízké smrti. V jednu chvíli tak vyjádřil radost z toho, že se s ním přišli rozloučit všichni, které má rád.

"Nezažila jsem žádnou z jeho prací, která by nefungovala," uvedla Lucie Bílá.

"Měli jsme se moc rádi. Jediná věc, kde jsme na sebe narazili, byly muzikály. Tam byla velká výměna názorů. Ale slíbili jsme si, že až to bude možné, uděláme spolu Kabaret. Bohužel k tomu již nedojde. Je mi to moc líto," řekla Dagmar Pecková, která ztvárnila v jeho režii Carmen.

Kardiolog Viliam Fischer pro super.cz řekl, že v osobě úspěšného režiséra ztratil dobrého přítele, který ho však dokázal rozčílit. „Vždy odmítal moji pomoc. O kardiostimulátoru nechtěl nikdy ani slyšet," říká kardiolog. Bednárik říkal, že žádné káblíky si do těla dávat nebude a nikdo se v něm nebude vrtat.

V Česku lidé Bednárika znají zásluhou úspěšných režií muzikálů, jako je Dracula s hudbou Karla Svobody, Johanka z Arku s hudbou Ondřeje Soukupa či Angelika, k níž složil hudbu Michal David. Návštěvníci pražského Národního divadla znají jeho inscenaci Gounodovy opery Romeo a Julie nebo Bizetovy Carmen. Ve Státní opeře uvedl inscenaci Manon Lescaut. Televizní diváci si Bednárika pamatují jako porotce z taneční soutěže TV Nova Bailando.

Související

České Dráhy

České dráhy čekají kvůli epidemii obrovské ztráty. Do čela nastoupí krizový manažer

Generální ředitel Českých drah Václav Nebeský není typický krizový manažer, proto ve funkci končí. Navíc měl i určitý osobní problém. Svoji roli však sehrál poměrně dobře, proto ve firmě zůstává v představenstvu. V dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Nabídku na místo předsedy představenstva Českých drah dostal šéf dceřiné společnosti ČD Cargo Ivan Bednárik.

Více souvisejících

Jozef Bednárik úmrtí

Aktuálně se děje

před 49 minutami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 1 hodinou

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 1 hodinou

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

Ve Vatikánu zadrželi faráře z Česka. Měl u sebe pistoli

Během kontrolních opatření při vstupu do Vatikánu byl v minulém víkendu zadržen farář z České republiky, který při sobě měl vzduchovou pistoli, dva nože a šroubovák.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy