"Kulturní revoluce“ a Velký skok v Číně, Pinochetův puč i ženy rozděleného Německa – při festivalu Akcent v Divadle Archa ožijí dějiny

Praha - místo sezení se bude v divadle ležet. Divadlo Archa nechává na svých prknech ožít ději v rámci mezinárodního festivalu divadla, který proběhne od 13. do 18. listopadu 2013. Představí se několik souborů, které divákům přiblíží historické události.

Příběhy pamětníků hladomoru během „Velkého skoku" v Číně, osudy jedné venkovské ženy v období „Kulturní revoluce" v této zemi, konfrontace obyčejných životů žen z východu a západu rozděleného Německa, vyprávění mladých lidí o vlastních rodičích, poražených i vítězích Pinochetova převratu v Chile, i kafkovský pohled na dějiny, kdy diváci místo na židlích leží v postelích... jeviště pražského Divadla Archa bude od 13. do 18. listopadu během čtvrtého ročníku mezinárodního festivalu divadla s přesahem Akcent patřit předním zahraničním souborům.„Letos jsme jako hlavní téma zvolili Paměť. Pozvali jsme soubory, které s fenoménem prolínání ´velkých´ národních dějin a ´malých´ osobních vzpomínek pracují, a které patří v této oblasti k nejlepším," uvádí ředitelka festivalu Jana Svobodová.Představí se tak například jediný nezávislý čínský soubor Living Dance Studio, berlínská tvůrčí skupina She She Pop známá jak z festivalu Akcent 2011, tak i Pražského divadelního festivalu německého jazyka, chorvatský soubor Bacači Sjenki nebo chilský produkční dům Fundacion Teatro a Mil s argentinskou scénáristkou, režisérkou i hudebnicí Lolou Arias. Zahraniční hosty doplní tuzemský projekt Boys and Girls.Součástí festivalu se stanou navíc interaktivní instalace, ve kterých představí svoji tvorbu Márta Schermann (Maďarsko), Stanica Žilina (Slovensko), a Teatr Grodzki (Polsko), a také výstava originálních děl amerického divadelníka Petera Schumanna a odborná konference s názvem Radikální divadlo včera a dnes.Festival zahájí 13. a 14. listopadu čínský soubor Living Dance Studio. V multimediálním představení Naslouchání příběhům mé třetí babičky režisérka a choreografka Wen Hui.15. listopadu se v představení Šuplíky berlínského souboru She She Pop, kde setká šest žen - tři z nich vyrůstaly na východe a tři na západě Německa. Dvacet let po sjednocení země se rozhodnou, že se k sobě pokusí najít znovu cestu a sáhnou proto do svých vzpomínek - osobních šuplíků. Dále proběhne na malém sále Divadla Archa představení Boys and Girls, ve kterém skupina dětí a seniorů od devíti do jedenaosmdesáti let odkrývá svět životních příběhů i fantazie.16. a 17. listopadu se návštěvníci festivalu Akcent neusadí na obvyklé židle, ale lehnou si do postelí s lampičkami. Chorvatský soubor Bacači Sjenki zde uvede inscenaci Dějiny na dovolené v režii Borise Bakala. „Jde o divadlo na pokraji snu a reality, kafkovskou inscenaci, která tak bude poprvé́ představena v Kafkově městě," přibližuje Jana Svobodová. Představení 16. listopadu ve 22 hodin je uváděno v rámci akce NOC DIVADEL 2013, kterou pořádá Institut umění – Divadelní ústav (IDU), a vstup je na něj zdarma.Do Chile v období po Pinochetově převratu zavede diváky 18. listopadu projekt Rok, kdy jsem se narodil. Jedenáct mladých lidí, potomků vítězů a poražených Pinochetova převratu, rekonstruuje život svých rodičů z fotografií, dopisů, magnetofonových pásků, oblečení v jejich šatnících a záměrně zapomenutých příběhů.

Související

hra Hráč

Kouzlo přerodu aneb Provázek znovu v divadle Archa

Brno - Divadlo Husa na provázku, které v lednu získalo novou uměleckou šéfku Annu Davidovou, láká i letos na již tradiční a divácky oblíbenou pražskou přehlídku vybraných inscenací ze svého repertoáru. Čtyřdenní festival se pod heslem „Kouzlo přerodu“ bude konat 3.-6. dubna 2019 v Divadle Archa a nechat ujít by si ho neměli nejen fanoušci této legendární brněnské scény, ale ani všichni příznivci kvalitního současného divadla.
Praha, ilustrační foto

Britská BBC uspořádá v Praze debatu o politickém dění v Česku

Praha/Londýn - Britská veřejnoprávní stanice BBC uspořádá v pražském Divadle Archa debatu o současném politickém dění v Česku. Diskuse v rámci pořadu BBC World Questions se uskuteční ve středu 9. května mimo jiné za účasti ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO). Informovala dnes o tom britská kulturní a vzdělávací organizace v Praze British Council.

Více souvisejících

Divadlo Archa She She Pop (divadelní sbor z Německa)

Aktuálně se děje

před 49 minutami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 10 hodinami

Hrůzný nález ostatků v Plzni. V řece plavala lidská hlava

Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá nálezem lidských ostatků. Podle dostupných informací vylovili potápěči z řeky Radbuzy v centru města lidskou hlavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy