V divadle doplatili na herce amatéra

RECENZE – Není to snadné, když se v divadelním souboru sejdou charaktery, které by byly nesnesitelné i samostatně. Takové trápení si prožil soubor Divadla Palace ve své nové inscenaci S nebo bez?.

Hra S nebo bez? vás zavede do divadelního souboru, který by měl již jen dolaďovat detaily před blížící se premiérou. Situace je však jiná a práce na chystané inscenaci je jako na kostele. To však jakoby si uvědomovala pouze režisérka Klára (Lucia Kašiarová), která je blízko nervovému zhroucení.

Její režisérské schopnosti jsou však poněkud komické, zvlášť když po hercích chce směšné přehrávání rolí. Vybroušené režisérské schopnosti od ní ředitel divadla snad ani neočekával, neboť v jejím přijetí do divadla hrály roli jiné její schopnosti.

Klára vede soubor, ve kterém se setkávají schopní i neschopní herci a laxní technik (Tomáš Grúz). Mladíček Tomáš (VojtěchZáveský) je synem ředitele, což k jeho angažování zdá se zcela stačilo. Tomáš má problémy s trémou a, řekněme to mírně, nepatří zrovna mezi nejbystřejší. Karol (Richard Trsťan) se zajímá hlavně o to, aby mu nezavřeli bufet, kam musí po každé zkoušce odnést hromadu prázdných lahví od piva.

Manželé Vilma (Vanda Hybnerová) a Richard (Jakub Žáček) jsou nejlepšími herci souboru. Alespoň to si o sobě myslí. Pár dní před premiérou má Vilma hlavu plnou konkurzů na další role a Richard neumí svůj text, přestože s chutí poučuje ostatní. Má také plné ruce práce s tím, aby se zalíbil Tomášovi, skrze což doufá, že získá plusové body u ředitele divadla.

Až při premiéře hry se ukáže, jak přípravy hry odflákli. Karol doplatí na své „hobby", kvůli čemuž náhle získává ve hře roli režisérka Klára. V celém představení dělá jednu botu za druhou Tomáš, čímž notně komplikuje kolegům herecký život a hra získává zcela nový rozměr a stává se groteskou. Tato groteska má svůj temný závěr, a kdo jiný by jej měl mít na svědomí než herecký amatér Tomáš.

První jednání hry se nese v poklidnějším duchu, kdy jsou diváci vtaženi do situace, že sledují skutečnou zkoušku divadla (hysteričtí režiséři se občas najdou i v reálném životě). Po přestávce se na diváky však valí smršť komických gagů, z nichž většina vychází z neprofesionality a roztěkanosti herců.

V představení exceluje pět vynikajících herců a na svých postavách, které jsou všechny pořádné „mešuge", se jak se patří vyřádili, k čemuž je ideální samotný fakt, že se jedná o divadlo v divadle. Divadelní prkna vyžadují výraznější výraz než filmové herectví. V této inscenaci je výraz vynásobený o to, že jde o takovou divadelní „matrjošku".

Vanda Hybnerová se v této inscenaci zhostila nejen své role, ale vytvořila pro inscenaci i scénu a kostýmy, které jsou v druhé půli samy o sobě groteskní a přitažené za vlasy, což dokresluje bílé pantomimické líčení. Společně s Jakubem Čermákem navíc pracovala na režii, takže česká inscenace S nebo bez? je takovým dítkem Vandy Hybnerové.

Hra francouzských manželů Haudecoeurových S nebo bez? měla českou premiéru tuto neděli v Divadle Palace a u diváků slavila velký úspěch. Jak jinak si vysvětlit salvy smíchu, které se z hlediště linuly mnohokrát.

Motivem názvu hry je cukr. Pokud se tedy rozhodnete vypravit na představení S nebo bez?, připravte se na možnost, že vás může zasypat cukr (zvlášť v prvních řadách, se toto nebezpečí zvyšuje). Přestože postavy pijí čaj většinou bez, s cukrem i tak zásadně nešetří.

Nejbližší reprízy můžete v Divadle Palace shlédnout v úterý 10. června a ve čtvrtek 25. září.

Související

Více souvisejících

Divadlo Palace

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy