Vanda Hybnerová: Jsme náročnější než Francouzi

ROZHOVOR – Život herce v žádném případě není tak idylický, jak si mnohdy vykreslujeme. Herci jdou z jedné role do druhé a může dojít i k situaci, kdy se termín premiéry přiblíží rychleji, než jaké je tempo příprav na uvedení nové inscenace. Do takové situace se dostali herci Divadla Palace ve hře S nebo bez?. Herečky a v tomto případě i režisérky Vandy Hybnerové jsme se zeptali na dění v zákulisí.

O inscenaci hry S nebo bez? se do velké míry postarala herečka Vanda Hybnerová: „Divadlo Palace se dramaturgicky zaměřuje na kvalitní bulvární komedie, a jelikož jsem v několika z nich v očích pana ředitele Milana Školníka obstála, nabídl mi tuhle hru k realizaci. Byla mi svěřena velká důvěra."

Vanda Hybnerová dostala příležitost dát hře zcela novou tvář. „V podstatě jsem dělala představení na klíč. Scénografii, kostýmy, režii spolu s Jakubem Čermákem, a ještě i hraju jednu z rolí. Trochu megalomanské, ale mě takhle baví pracovat," říká populární herečka s tím, že bylo nezbytné mít vedle sebe spolurežiséra.

„Být zároveň režisérem a hereckým kolegou na jevišti je obtížné. Utvořili jsme takový režisérský tandem, který se při tajných schůzkách radil, jak na ostatní," uvádí lišácky. Zároveň ale dodává, že ve vztahu ke kolegům není jen tak zastávat tyto dvě role: „Občas se mi při představení stane, že na kolegy koukám z jemně hodnotící pozice."

I herecké kolegy pro tuto inscenaci si vybrala Vanda Hybnerová dle svého gusta. „Bylo to pro mě obzvláště důležité mít u sebe tzv. svoje koně. O kvalitách všech jsem vůbec nepochybovala a doufám, že to ocení i diváci." A hnedle popisuje, jak se seznámila s jednotlivými herci, vedle kterých hraje v inscenaci S nebo bez?.

„S Jakubem Žáčkem a Vojtou Záveským jsem se loni sešla pracovně při natáčení sitcomu Panmama a herecky se do nich zamilovala, oba jsou velcí improvizátoři a mají jedinečný smysl pro humor," uvádí k hercům, z nichž Vojta Záveský se v inscenaci objevuje jako velmi nervózní a netalentovaný mladý herec a Jakub Žáček naopak v roli sebevědomého a podlézavého zkušeného herce.

Třetí z hereckých kolegů Richard Trsťan se představuje v roli vyhořelého herce, který podléhá démonu alkoholu. „S Richardem Trsťanem se znám už od studií a v Palacu spolu hrajeme v úspěšné komedii Prachy."

„A Lucia Kašiarová je moje současná divadelní sparingpartnerka. Pracujeme spolu na mnoha tanečně-pohybových projektech, v jejím Studiu Alta, které se věnuje především současnému tanci a díky ní dostala naše komedie výrazně pohybový ráz," dodává Vanda Hybnerová k herečce a tanečnici, která ve hře S nebo bez? diváky pobaví rolí pořádně labilní režisérky.

Společně začali zkoušet text letos v březnu. „První čtenou zkoušku jsme měli poněkud netypickou. Jeli jsme vlakem do Paříže očíhnout francouzské kolegy. Moje poznání bylo takové, že pařížské publikum je velice vděčné a svým hercům fandí ještě dřív, než vůbec vylezou na jeviště," popisuje Vanda Hybnerová dojmy z francouzského prostředí.

„Bylo dobré to vidět, ale jako inspirace by to pro naše publikum bylo poněkud málo," uvádí s tím, že bylo nezbytné hru pozměnit: „Dokonce jsme hru velice intenzivně předělávali na naše české poměry a vytvořili postavám vztahy, které v původní verzi vůbec nejsou. Naši diváci jsou náročnější, získat si je, je daleko těžší..."

Děj hry, který napsal francouzský manželský pár Haudecoeurových, lze jen těžko převyprávět: „Text hry samotný nenese žádný příběh, ani nemá výraznou dějovou linku. Od začátku bylo jasné, že to bude muset být herecké představení."

Komedie S nebo bez? totiž popisuje situaci divadelního souboru, kdy se až nebezpečně rychle přiblížil termín premiéry, a přitom herci na generální zkoušce ve svých rolích výrazně „plavou". V druhé půli pak zjistíte, jak to s takovým souborem může dopadnout, pokud přípravy premiéry podcení. „S nebo bez? má dvě poloviny, které jsou záměrně, jak výtvarně, tak hereckou stylizací odlišné. To proto, aby si každý přišel na své."

Premiéra S nebo bez? proběhla v Divadle Palace v neděli 18. května a herci se najednou ocitli na tenkém ledě: „Gagy, kterým jsme se my smáli na zkouškách, častým opakováním trochu okorají a přestanete jim věřit. Takže to musí prověřit obecenstvo. Když přišel první smích na místě, kde jsem si přála, aby byl, tak jsem se uklidnila a všichni jsme si pak z reakcí obecenstva brali energii pro improvizace."

Život hry S nebo bez? může být ještě velice rozmanitý. Svým námětem totiž dává hercům prostor vymýšlet nové a nové prvky: „Vím, že se bude dál vyvíjet. Myslím, že baví i ostatní. Bez toho by to nešlo. Nejde hrát komedii, aniž by se tím sám člověk nebavil."

„Těšíme se na vás. Smích prodlužuje život," zve Vanda Hybnerová všechny do divadla. V Divadle Palace můžete vidět inscenaci S nebo bez? ještě jednou před letní přestávkou v úterý 10. června. Další repríza je pak naplánovaná na 25. září.

Související

Více souvisejících

Divadlo Palace Vanda Hybnerová

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

Užitečný idiot, ruská onuce. Morawiecki to schytal za slova pro maďarský týdeník

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy