Kryštof Hádek černou ovcí rodiny, ze všeho jej musí tahat bratr Matěj. Film Kobry a Užovky vstoupil do kin

RECENZE – Nový český film o bezmoci, kdy víte, že někdo z vašich blízkých jede po špatné koleji, ale nemáte tu moc jej přesvědčit ke změně, vstoupil tento čtvrtek do kin. Snímek Kobry a Užovky režiséra Jana Prušinovského má hloubku a v nejednom okamžiku vás zamrazí. V hlavních rolích uvidíte bratry Hádkovy, Matěje a Kryštofa.

V nejedné rodině se potýkají s černou ovcí, které lze jen stěží porozumět. Pokud se jedná o dítě v pubertálním věku, lze doufat, že se situace s dospíváním postupně zlepší, až se nepřijatelné chování zcela vytratí samo. Co ale v situaci, kdy už jde o dospělého člověka, jakým je Kobra (Kryštof Hádek)? Tváří se sice mile, ale i tak dokáže zradit ostatní a „uštknout je".

Průšvihům mladšího brášky, které jdou od nezodpovědnosti, přes silnou závislost na drogách až po vykrádání chatek a okrádání vlastní rodiny, bezmocně přihlíží jeho starší bratr Užovka (Matěj Hádek), který se jej čas od času snaží vychovat a pomoci Kobrovi, ale vždy bez úspěchu. Užovka sice také jen proplouvá životem bez pořádného zaměstnání a partnerky, ale stále dodržuje pravidla nastavená společností.

Těžko říct, proč postava Kobry podlehla drogám, ale důvody lze sledovat i v rodině, od které utekl otec a matka (Jana Šulcová) utápí svůj žal v alkoholu. Rodiče se na svých dětech podepisují kladně i negativně. Matka ve snímku Kobry a Užovky obviňuje ze všeho, co se jí v životě nepodařilo, lidi kolem sebe, zvláště pak Užovku, aniž by se pokusila o sebereflexi. S tímto pohledem vstoupili do života i oba dva hlavní hrdinové.

Užovka dostane příležitost se pracovně vyšvihnout a být konečně spokojený, i když k pracovní možnosti přistupuje s jistou mírou nedůvěry kvůli pověsti Ládíka (David Máj). I tak se však rozhodne zariskovat. O to je pak horší, když se do všeho začne motat jeho nezodpovědný bratr, který by mohl vše zmařit a poslat Užovku tam, kde byl. Při prvním průšvihu, který se Užovky citelně dotkne, se společně s kamarádem Tomášem (Jan Hájek) vydá na lov Kobry. Snaha udělit mladšímu bratrovi lekci se však zvrtne.

Drama, které zrežíroval Jan Prušinovský, nastiňuje situaci, ve které by se mohl ocitnout skutečně kdokoli z nás. Je snadné se ocitnout na okraji, kde se dvě hlavní postavy filmu pohybují. To ilustruje výběr lokalit – téměř celý děj se odehrává na klasických šedivých sídlištích, v zapadlém baru a v obchodním domě, který má svoji největší slávu již dávno za sebou.

Film Kobry a Užovky je výjimečný přirozeným pohledem na bezmoc, která panuje v nejedné rodině, ať už drogám či kvůli něčemu jinému, co likviduje mezilidské vztahy. Zároveň je třeba ocenit herecké výkony všech postav, zvláště pak Matěje a Kryštofa Hádkových, u nichž je znatelné, že jsou na stejné vlně a vzájemně se respektují.

Ačkoli se ve filmu objeví několik směšných scén, který vykouzlí divákovi úsměv na rtech, pořád to bude úsměv bolestný, protože je těžké se oprostit od daného kontextu. Jediné, co na filmu Kobry a Užovky upřímně pobaví, je výběr představitelů dvou hlavních rolí – kdo jiný se hodí na role Kobry a Užovky víc, než dva Hádci.

Kobry a UžovkyRežie: Jan PrušinovskýScénář: Jaroslav ŽváčekKamera: Petr Koblovský

HrajíUžovka: Matěj HádekKobra: Kryštof HádekTomáš: Jan HájekKača: Lucie PolišenskáZůza: Lucie ŽáčkováMatka: Jana ŠulcováLádík: David MájBabička: Věra Kubánková

Premiéra proběhla ve čtvrtek 19. února 2015.

film Kobry a Užovky Kryštof Hádek Matěj Hádek

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

včera

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

včera

Korupce na Ukrajině: Soud poslal do vazby jednoho z členů vlády

Ukrajinský soud v pátek nařídil vazbu pro ministra zemědělství Mykolu Solského kvůli podezření z účasti na nelegálním získání státní půdy v hodnotě téměř sedmi milionů eur. Informaci poskytla agentura TASR s odvoláním na Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy