Držitelé cen TýTý za rok 2008

Praha - Výhlášení 18. ročníku divácké ankety TýTý ovládla TV Nova, která bodovala v šesti kategoriích. Držitelé televizních cen TýTý byli v sobotu vyhlášení v pražském Hudebním divadle Karlín.

Zde je přehled vítězů za rok 2008:Osobnost televizního zpravodajství:Karel Voříšek (TV Nova)Voříšek cenu TýTý obdržel již v loňském roce. Na slavnostní večer dorazil přímo z večerního zpravodajství, které moderoval s Markétou Fialovou.

Karel Voříšek se narodil v roce 1963. Po studiu gymnázia se přihlásil na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy, obor historie, kterou úspěšně ukončil. V roce 1985 nastoupil jako programový hlasatel v ČT, poté působil jako moderátor v publicistickém pořadu Vysílá studio Jezerka. Po krátkém působení v Rádiu Vox se věnoval podnikání.

Ke zpravodajství se dostal díky konkurzu. Přihlásil se do něj v roce 1997 a téměř po roce se objevil v hlavním zpravodajství TV Nova. Tvořil moderátorské dvojice s Nicol Lenertovou, Janou Adámkovou a v současné době s Markétou Fialovou.

Osobnost televizní publicistiky:Václav Moravec (Česká televize)Moravec cenu TýTý převzal z rukou generálního ředitele České televize Jiřího Janečka. Ve své řeči poděkoval celému tvůrčímu týmu televizního zpravodajství.

Václav Moravec se narodil v roce 1974. Vystudoval Fakultu sociálních věd Univerzity Karlovy, kde dnes působí na Institutu komunikačních studií a žurnalistiky jako odborný asistent. Je také dlouholetým členem pedagogické komory Akademického senátu FSV.

Pracoval v rozhlase, vystřídal působení v redakcích Profil, Český rozhlas, Evropa 2 a Frekvence 1, působil i v české sekci rádia BBC. V době své rozhlasové činnosti externě spolupracoval s televizí Galaxie. Od roku 2004 moderuje na České televizi vlastní diskusní pořad Otázky Václava Moravce.

Od února 2001 až do jejího uzavření 31. ledna 2006 byl redaktorem a moderátorem české sekce rádia BBC, moderoval pravidelné publicistické relace a od března 2001 také každý všední den pořad Interview BBC.

Osobnost televizní zábavy:Martin Dejdar (Česká televize/TVNova)Dejdar bodoval v kategorii moderátorů televizní zábavy, ačkoliv si v loňském roce získal popularitu především jako herecký představitel Ozzáka v seriálu Comeback. Účinkoval také ve Zdivočelé zemi z produkce České televize.

Martin Dejdar se narodil v roce 1965. Vystudoval DAMU a po studiích přijal v roce 1987 angažmá v Divadle Ypsilonka. Jako host si zahrál i na jiných pražských scénách, například v Realistickém divadle v Goldoniho Sluhovi dvou pánů.

Mezi jeho nejznámější filmové role patří výstřední mladík Bejby z muzikálu Šakalí léta, kde diváky přesvědčil o svých pohybových schopnostech. Ty potvrdil v dalším úspěšném snímku Učitel tance, za který získal Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon. Účinkoval také v televizních seriálech, mezi nejznámější patřila Zdivočelá země.

Dejdar se objevoval i jako moderátor zábavných pořadů Šance nebo Ptákoviny, vyzkoušel si i uvádění silvestrovského pořadu nebo volbu Miss. Jeho znělý hlas je využíván i v dabingu, nejčastěji pro animované postavičky.

Herec:Rudolf Hrušínský (TV Nova)Cenu TýTý za Hrušínského převzala jeho herecká kolegyně ze seriálu Ulice Hana Maciuchová.

Pražský rodák Rudolf Hrušínský pochází ze slavného hereckého rodu. Na konzervatoři studoval hru na akordeon a na pražské DAMU herectví. Ve filmu debutoval ještě jako student.

Ve volném čase se věnuje rybaření, malování a hraje tenis. Vlastní uměleckou galerii U Rudolfa v Táboře a v Plané nad Lužnicí. Od roku 1978 je členem Činoherního klubu v Praze a zúčastnil se několika zahraničních divadelních festivalů. Je držitelem Českého lva z roku 1997 za herecký výkon v hlavní roli ve filmu Knoflíkáři.

Diváci si ho mohou dále pamatovat například z filmu Postřižiny, Slavnosti sněženek, Vesničko má středisková či Obsluhoval jsem anglického krále.

Herečka:Hana Maciuchová (TV Nova)Maciuchová si diváckou popularitu získala účinkováním v televizním seriálu Ulice. "Vzhledem ke konkurenci jsem si říkala, že věci, které se tak často nedějí, se dnes stanou. Chtěla bych poděkovat všem televizním divákům za věrnost, přízeň a citové i finanční investice v této krizi," řekla oceněná herečka v děkovném projevu.

Hana Maciuchová se narodila roku 1945 ve Šternberku do rodiny divadelníků. Již jako dítě ráda zpívala, tancovala i recitovala. Poprvé si zahrála ve 14 letech roli družičky v Jiráskově Lucerně, kterou nazkoušel olomoucký divadelní spolek Mrštík. Vystudovala pražskou DAMU a svoje první angažmá získala v Divadle Za Branou. Zahrála si například v inscenaci Zločin a trest, Obchodník s deštěm, Cyrano z Bergeracu, Mistr a Markétka, Oldřich a Božena, Zdravý nemocný, Pokorný Felix či Ideální manžel.

Zahrála si také Gertrudu v tragédii Hamlet uváděné na Pražském hradě v rámci Letních shakespearovských slavností. V současné době hostuje v Divadle Radka Brzobohatého v představení Chvilková slabost a pro Léto hereckých osobností Studia Dva nastudovala Judi Garlandovou v dramatu Na konci duhy, které se hraje ve Švandově divadle v Praze.

Vedle divadelních rolí ztvárnila i několik desítek televizních a filmových rolí. Proslavily ji zejména role v seriálech Žena za pultem či Nemocnice na kraji města. Hrála také v Chalupářích, Dynastii Nováků, Synech a dcerách Jakuba Skláře, Nemocnici na kraji města po dvaceti letech či ve filmech Lucie, postrach ulice, Prázdniny pod psa a Samotáři.

Zpěvák:Karel GottZpěvák opět potvrdil svou neotřesitelnou pozici nejpopulárnějšího českého hudebního interpreta. Stejně úspěšný byl také loni v anketě Český slavík, kde již získal 34 trofejí. Na slavnostní ceremoniál přicestoval z vystoupení v Německu. "Je to tak nádherný pocit. Musím se přiznat, že letos jsem to tak trochu očekával," uvedl v projevu zpěvák, který poděkoval svým fanouškům za to, že je v současné době jednou z posledních jistot.

Karel Gott patří mezi největší stálice na české hudební scéně. Narodil se v roce 1939 v Plzni a už od svých 19 let, kdy zvítězil v soutěži amatérských zpěváků, se naplno věnoval zpěvu. Začátky jeho popularity sahají do období 60. let, které jsou spjaty s jeho působením v hudebním divadle Semafor. V roce 1967 působil sedm měsíců v americkém Las Vegas. Pro zahájení kariéry ve Spojených státech amerických by však byl nutný trvalý pobyt v USA. Karel Gott však nechtěl opustit rodnou zemi a vrátil se do Československa. Stal se předním představitelem domácí kultury a již téměř 50 let patří mezi nejoblíbenější tuzemské interprety.

Gott se dokázal prosadit také v Evropě, zejména v německy mluvících zemích. Už v období normalizace byl hostem televizních show a zájem o jeho osobu přetrvává dodnes. V roce 2002 dokonce obdržel Cenu pro nejúspěšnějšího zahraničního umělce od německé rozhlasové stanice RPR.

Zpěvák boduje od roku 1964 v rozličných hudebních anketách a jeho desky vždy patřily k neprodávanějším nahrávkám na hudebním trhu. Na svém kontě má celou řadu hitů, mezi které patří písně Trezor, Lady Carneval, Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš?, Paganini, Včelka Mája, Čau lásko, Pokaždé, Jako James Bond a mnoho dalších.

 

Zpěvačka:Iveta BartošováIveta Bartošová byla ze svého vítězství překvapená a v projevu poděkovala synovi Arturovi a manželovi Jiřímu Pomejemu za podporu. Cenu ji společně předali herečka Dana Morávková se skladatelem Petrem Maláskem.

Zpěvačka Iveta Bartošová se narodila 8. dubna v roce 1966 v Čeladné v okrese Frýdek - Místek. Vystudovala gymnázium ve Frenštátě pod Radhoštěm a ještě během studií začala zpívat s kapelou Dianthus. Na Lidové konzervatoři v Ostravě studovala zpěv a hru na klavír.

V roce 1983 se zúčastnila soutěže Mladá píseň Jihlava, kde si vyzpívala 4. místo a Cenu poroty za interpretační výkon. V Jihlavě se poprvé potkala s Petrem Sepešim, se kterým později vytvořila pěvecký pár, který vystupoval s Tanečním orchestrem Československého rozhlasu a hostoval ve skupině Kroky. V roce 1985 však Petr Sepeši zahynul při autonehodě a Bartošová se na půl roku stáhla do ústraní.

Výrazným úspěchem mladé zpěvačky byla písnička Hej pane diskžokej nebo Léto, které nahrála v roce 1986. Poté, co vyhrála Zlatého slavíka začala spolupracovat s Orchestrem Ladislava Štaidla. První sólové album I.B. - Iveta Bartošová získalo ocenění Zlatá deska Supraphonu.

Bartošová účinkovala také v muzikálu Dracula, Johanka z Arku, Bídníci a Miss Saigon, nazpívala roli Nastěnky pro muzikálovou lední show Mrazík, natočila titulní duet k filmové pohádce Z pekla štěstí a nazpívala roli lvice Kiary pro disneyovský animovaný film Lví král II.

Pořad roku:Hádej, kdo jsem! (TV Prima)Jedinou trofej pro TV Prima získala zábavná show Hádej, kdo jsem!, která porazila konkurenci v kategorii Pořad roku. Show moderátora Petra Vondráčka v anketě bodovala již v minulém roce.Letos Vondráček cenu převzal společně s generálním ředitelem TV Prima Markem Singerem.

Hádej kdo jsem! Vychází z jednoduchého principu, kdy čtveřice celebrit hádá identitu utajených hostů z řad veřejnosti i známých osobností. Protagonisté tak pokládají otázky, na něž lze odpovědět pouze souhlasem či popřením. Netradiční povolání a jména celebrit v loňském roce hádala sestava ve složení Martin Zounar, Alice Bendová, Bohumil Klepl a Dana Morávková. Poslední aktérku televizní show nedávno nahradila herečka Eva Holubová.

Seriál roku:Ordinace v růžové zahradě 2 (TV Nova)Ordinace v růžové zahradě v anketě TýTý bodovala již před dvěma lety. Diváci letos opět prokázali, že osudy lékařů z kamenické nemocnice patří k nejvyhledávanějším programům z nabídky českých televizních obrazovek. V letošním roce překonala Ordinace v růžové zahradě hranici stovky odvysílaných epizod.

Seriál Ordinace v růžové zahradě se v programu TV Nova poprvé objevil v roce 2005. Jeho hlavním dějištěm původně byla gynekologická ambulance, kterou později nahradila chirurgie. Hlavní autorkou televizní série je scenáristka Lucie Konečná. Na postu režiséra se vystřídali Ján Sebechlepský, Jaromír Polišenský, Moris Issa nebo Jan Pecha.

K oblíbeným tvářím seriálu patří Zlata Adamovská (MUDr. Běla Páleníková-Valšíková), Jan Šťastný (MUDr. Dalibor Frynta), Barbora Munzarová (MUDr. Pavla Barnová) a Petr Rychlý (MUDr. Čestmír Mázl).

Absolutní vítěz:Karel Voříšek (TV Nova)

Objev roku:Dana Batulková (Česká televize)

Dvorana slávy:Jiřina Jirásková

anketa týtý televize

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 24 minutami

Juraj Cintula

Na Slovensku se začalo rozhodovat o osudu atentátníka na Fica

Specializovaný trestní soud v Pezinku v sobotu poslal do vazby Juraje C., který je obviněn z pokusu o vraždu slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Obviněného dnes k soudu eskortovala policie, na místě panovala přísná bezpečnostní opatření. K atentátu na politika došlo ve středu, zdravotní stav premiéra zůstává vážný, nicméně je stabilizovaný. 

před 1 hodinou

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner pokračují. Start k ISS se znovu odkládá

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

před 1 hodinou

David Pastrňák

Příjezd Pastrňáka se Zachou by národní tým přivítal. Chystá se telefonát

Podobně jako u Davida Kämpfa a Martina Nečase, kdy těmto hráčům volali Petr Nedvěd s Martinem Havlátem téměř hned po vypadnutí jejich týmů z play-off kanadsko-americké NHL, budou nyní tito členové realizačního týmu národního mužstva během soboty kontaktovat oba hráče Bostonu Davida Pastrňáka a Pavla Zachu za účelem jejich posílení reprezentace na domácím MS.

před 2 hodinami

Robert Fico

Ficův stav se zásadně nemění. Kaliňák ale zmínil pozitivní prognózu

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je nadále vážný, nicméně stabilizovaný, uvedla ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Fico, jehož po středečním výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelil atentátník, zůstává pro tuto chvíli v nemocnici v Banské Bystrici. 

před 2 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

V sobotu národní tým posílí ze zámoří Nečas. Do Prahy by mohli přijet také Pastrňák se Zachou

Během pátečního večera, kdy čeští hokejisté ještě na ledě pražské O2 Areny hráli duel s Rakouskem (4:0), přišla dlouho očekávaná zpráva o první posile z kanadsko-americké NHL. Po vypadnutí Caroliny z play-off zámořské soutěže se jí stal útočník Martin Nečas. Ten by měl dorazit do Prahy v sobotu před polednem a pak se rozhodne, zda se již dnes večer představí v zápase proti Velké Británii. Poté, co navíc z play-off NHL v noci na sobotu českého času vypadl Boston, je ve hře i příjezd Davida Pastrňáka a Pavla Zachy.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Britové i po vyrovnaném duelu s Dánskem stále bez bodu. Němci opět nastříleli osm branek

Duel dvou trápících se mužstev pražské skupiny A, tedy duel mezi Velkou Británií a Dánskem, nabídl v pátek odpoledne vyrovnanou bitvu, ze které vzešli nakonec vítězně Seveřané, navzdory dobrému vstupu do zápasu ze strany Britů. Ti sice svého soupeře trápili a dokázali hrát vyrovnanou partii, zásluhou přesilovkového gólu Wejseho však tři body putovali k dánskému týmu, Britové jsou dále bez bodu. Kdo rozhodně není bez bodu, je v ostravské skupině Německo, zvláště pak po posledních dvou zápasech, v nichž nastřílelo celkem 16 branek. 

před 6 hodinami

Petr Fiala

Fiala ocenil reakci odborů. Vyhlíží návrat k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

před 6 hodinami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 7 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 8 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putin tvrdí, že Rusko zatím neplánuje obsadit ukrajinské město Charkov

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek uvedl, že Rusko zatím neplánuje obsadit ukrajinské město Charkov. Ruská ofenzíva v Charkovské oblasti je podle jeho slov reakcí na ostřelování ze strany Ukrajiny, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy