Je Iracionální muž Allenovou klasikou? Názory se mohou různit

RECENZE - Po loňském "Kouzlu měsíčního svitu" se v pravidelném ročním odstupu hlásí o slovo Woody Allen, tentokrát s dílkem, které u mnohých může vyvolat naprosto rozdílné reakce: je to jemná ironie, bilancování se životem nebo jen další příběh?

Vypočítávat filmografii rodáka z Brooklynu, který letos 1. prosince oslaví kulatou osmdesátku, je jako pokusit se ohromit motorkáře nějakou perličkou o strojích značky Harley Davison. Malý postavou, ale velký svým dílem nám prakticky rok co rok předloží další svůj film a nám se chce říci - hle, strofa ze slavného Forresta Gumpa: je to také bonboniéra, u niž netušíme, jaký kousek si vytáhneme. Po staletém příběhu o nadpřirozených schopnostech, už zmíněném loňském Magic In The Moonlight se Woody vrací do současnosti, aby rozehrál zprvu náročnou, později přímočarou psychologickou přednášku.

Profesor Abe Lucas přijíždí do malého univerzitního městečka Brayvil, aby tu odkroutil další ze svých přednáškových štací. Provází ho pověst vynikajícího odborníka, nezastavitelného playboye a charismatického muže. Místo něj se však dostaví spíš životem otlučená troska až příliš často sahající do kapsy pro alkoholem naplněnou placatku. Pověsti ale nelžou, stane se prakticky ihned středobodem zájmu zkušené Rity a studentky Jill, která ho stále častěji vyhledává. Abeho postoj k životu připomíná jedince žádajícího eutanazii, dokonce je ochoten podstoupit ruskou ruletu. Odmítá i značně útočný a sobecký cit Jill, která s umanutostí, jíž sama označuje za romantiku, hodlá svou láskou ovládnout objekt své touhy, ať se mu to líbí či ne.

 Rita má své cíle a Lucas jí k nim může dovést...

Lucase však přitahuje něco jiného, a když náhodou v bistru vyslechne nářky neznámé ženy, kterou zkorumpovaný soudce Thomas Spangler může připravit o děti, náhle ho prostoupí životní náboj - ano, bude to on, kdo spáchá dokonalou vraždu, pomůže oné nebožačce a o krok udělá svět lepším. Nová výzva ho k nezpoznání změní, což pocítí nejdřív Rita v loži a později Jill na celkovém Abeho chování. Proto velice rychle a ochotně dokončí totální rekonstrukci svého života včetně odvržení momentálního přítele Roye a hodlá se podílet na Lucasově obrodě. Pochopitelně ale o jeho ušlechtilém plánu nic neví...

Mezi Jill a Royem všechno někam tiše vyšumělo

Snímek bychom mohli rozdělit na tři nestejné části - v první sledujeme především psychicko-fyzický rozpad páně profesora a stále okatější nadbíhání vlezlé Jill, za níž nezůstává v pozadí cílevědomá Rita. To vše je prošpikováno filozofickými úvahami, takže se divák čekající klidnou a oddychovou podívanou, může částečně děsit, že se nestačí ztotožnit s myšlenkovým postupem představitelů. Po prostředním dopadu na dno a zmrtvýchvstání díky plánovanému zabití soudce Spanglera se nadechneme k závěrečnému vyúčtování, které tu pochopitelně nebudeme prozrazovat, každopádně ale lze říci, že s ohledem na úvod recenze bude někomu připadat neuvěřitelně afektované a nepravděpodobné, někomu zase zcela přirozené a očekávané. Posouzení záleží na těch, kteří do kina přijdou, a rozhodně tedy nebudou litovat.

April nechtě spustí lavinu, jejíž dosah má smrtící účinky.

Iracionální muž je také prodchnut spoustou drobných narážek a slovních hříček, které vyvolají úsměvy právě svou ledabylou přirozeností, která nabírá až jemně ironický podtón. Allen také v některých částech nechal oba hlavní protagonisty posouvat děj tím, že jeho určité plochy vyprávějí a nenápadně tím zvyšují naši zvědavost. A přestože naznačí hodně, nikdy ne tolik, abychom měli dopředu jasno, co se asi tak stane.

Pokud existuje nějaká hvězda filmu, pak to je nesporně Joaquin Phoenix. Dokázal Lucasovi vtisknout několik životních poloh a bravurně zvládá přechod od apatického muže na hraně alkoholové devastace k energií nabitému milovníku života, žen a svého poslání. Nemá vlastně oponenta, protože Emma Stone, podruhé po sobě spolupracující s Allenem, má vlastně jediný, o to více upovídaný part, z něhož možná lehce vystoupí v emotivních chvílích, jinak je to stále stejně plochá figura, měnící argumenty a názory přesně podle nepsané formule "jak se mi to právě hodí". Nikdo další nedostává tolik prostoru, což je třeba v případě Rity škoda, její postava by ještě mohla vnést do celé podívané více dramatičnosti i specifického humoru. Veškeré ostatní postavy jsou skutečně jen komparsem, směřujícím hlavní dvojici tam, kam má dojít.

Allen si jako hlavní štáb pro svůj film zabral Rhode Island, kde na celkem devíti místech během necelého roku ztvárnil příběh, jehož první vydání je téměř půlstoletí staré (William Bartlett jej před 57 lety vydal jako apologii existencialismu vysoce ochucenou kontinentální morbidností). Pokud někomu podáte takovou vstupní informaci, zcela určitě bude myslet, že jste se zbláznili. A třeba právě o tohle Allenovi v jeho filmu šlo - ukázat vám, že život je vlastně protkán touhou zešílet a začít si jej měnit k obrazu svému. Iracionální muž toho může být buď důkazem nebo popřením. Takový už prostě Allen je... a bude.

Woody Allen tentokrát zůstal striktně za kamerou, ale poraditsvým ovečkám chodil často a ochotně.

IRRATIONAL MAN

Hrají: Joaquin Phoenix (Abe Lucas), Emma Stone (Jill), Parker Posey (Rita), Jamie Blackley (Roy), Sophie von Haselberg (April), Kate McGonigle (Ellie), Robert Petkoff (Paul), Betsy Aidem, Ethan Phillips (rodiče Jill), Tom Kemp (soudce Spangler).

Kamera: Darius KhondjiScénář a režie: Woody Allen

USA, 96 minut, thriller, nevhodný do 15 letPremiéra: 30. července 2015 (ČR)

EuroZprávy.cz jsou mediálním partnerem filmu.

Související

Více souvisejících

film Iracionální muž Joaquin Phoenix (herec) woody allen

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 1 hodinou

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

Požár ve Frýdku-Místku: Hasiči zachránili 17 lidí z hořícího domu

V noci ze soboty na neděli zaměstnal hasiče požár bytu ve Frýdku-Místku. Na místě zasahovalo celkem šest hasičských jednotek. Dům se podařilo evakuovat, škoda jde do jednotek milionů korun. Příčinu požáru má stanovit probíhající vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy