Hudební film Muzikál je poctou legendárním Starcům na chmelu (+ VIDEO)

Praha - Kdo by neznal podmanivý studentský příběh z chmelové brigády, nenotoval si slavné Milence v texaskách a nedržel palce nesmělému Vladimíru Pucholtovi. Teď se legendární film Ladislava Rychmana dočká následovníka.

Hanka, Honza a Filip - trio hlavních protagonistů většině diváků nevymizelo z paměti ani poté, co jejich příběhy neměly přístup ani na plátna či obrazovky. Po návratu měli "Starci" zase úspěch a melodie (vedle úvodní vzpomeňme třeba Bossa Novu, která se dočkala nového hávu) jaksi nezestárly.

Po počátečních rozpacích dojde i na úsměvy (foto: Bioscop)

Málokdo ví, že film měl mít pokračování, jenže představitelé se rozutekli po světě a tak se Starci po chmelu nerealizovali. Až po době delší než půl století se opět vrátíme do podobného prostředí, ale nepůjde ani o remake, ani o pokračování, budeme se moci podívat na Muzikál aneb Cestu ke štěstí, který sami tvůrci označují za poklonu legendě. 

Panuje léto a jedna třída pražské konzervatoře chce během svého soustředění nazkoušet právě Starce na chmelu. Tento záměr není přijímán právě s nadšením, někdo dokonce lehce ohrne nos nad tím, že bude zkoušet letitý český muzikál. Jenže ono kouzlo působící už v druhé polovině minulého století ovládne i současné mládí - s postupujícím časem k němu nacházejí nový vztah a nakonec jsou "Starci" doslova pohlceni.

Zdroj: YouTube

Uslyšíme původní písně Starců na chmelu, doplněné některými novými verzemi a hudbou Petra Maláska, pro nějž půjde opravdu o srdeční záležitost. „Můj tatínek jej napsal v roce, kdy jsem se narodil, tedy v roce 1964. Když jsem byl osloven producentkou Veronikou Schwarczovou ke spolupráci na hudebním filmu s písněmi ze Starců na chmelu, byl jsem poněkud zaskočen. Nedovedl jsem si představit, jakými cestami by se měla takováto záležitost ubírat. Dlouho - týdny...měsíce... jsme si o celé věci povídali, argumentovali pro a proti, hledali paralely s dnešním světem. Se světem o jednu až dvě generace mladších "starců" až se zrodil jakýsi klíč, princip, synopse, která by dle mého a hlavně našeho společného názoru mohla stát sama o sobě jako svébytná kvalita neparazitující na předloze, oslovit generaci, o které vypráví a hlavně, zejména pro znalce originálních "Starců na chmelu", být důkazem, že určité principy lidského chování a jisté morální čistoty jsou věčné a všudypřítomné v lidském životě napříč věky, generacemi či místy," vysvětluje Petr Malásek.

Jeho manželka Dana Morávková je podepsána pod choreografií. „Byla to pro mne neskutečně krásná práce, vzájemná energie a nadšení s dvacetiletými tanečníky a herci. Člověk si na sále něco vysní a sen se stane skutečností," doplňuje herečka, jíž provází i krasobruslařská kariéra v tancích na ledě.

A kdo nám bude tentokrát, třebaže jen symbolicky, tančit a zpívat pod šiškami chmelu? Vica Kerekes, Roman Vojtek, Jiří Korn, Adam Mišík, Martin Pisařík, Anna Fialová, Vladimír Polívka, Václav Kopta a i pamětník původních "Starců" Josef Laufer.

Muzikálu aneb Cestě ke štěstí budou pochopitelně dominovat taneční scény (foto: Bioscop)

Vše bude mít na startosti režisérka Slobodanka Radun a pokud už máme k dispozici první ukázku, můžeme jedním dechem dodat, že MUZIKÁL uvidíme v kinech příští rok, ale dlouho na něj čekat nebudeme - premiéra je stanovena na 14. leden 2016.

film Muzikál Vica Kerekes (herečka) Roman Vojtek (herec)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 3 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 10 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Výhled počasí na příští víkend: Bude panovat typické jaro

Česko má za sebou první víkend, přičemž i ten příští má přinést velmi podobné počasí. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima se v sobotu a neděli budou držet kolem dvacítky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy