Co vám nový film Celebrity s.r.o. poskytne? Možná místy dost nepříjemné zrcadlo

RECENZE - Česká komedie to nemá vůbec lehké. Spíš se vzpomíná na letité kousky "pro pamětníky" a opravdu se v kině zasmát už chce hodně velké štěstí. Teď se tuto situaci pokusí změnit Tomáš Hrobský.

Pokud je vám to jméno povědomé, pak se nemýlíte. Takhle se jmenoval hlavní hrdina filmu Pojedeme k moři, na nějž Jiří Mádl z pozice režiséra dohlížel. Teď skloubil jméno a profesi a zasedá na filmovou židli téhož významu, ale nikoli bujaře, nýbrž s pocitem doživotního galejníka. Nekonečný seriál Podej štěstí ruku mu nabízí něco docela jiného, než po čem touží - stačí se podívat na plakáty v jeho bytě, a než je v názvu tohoto nikdy nekončícího pořadu - stálé hádky s herci a řešení jejich vzájemného haštěření, problémy na place, kde se zapomíná text, přihlouplé až nesmyslné scény, aby všechno dorazil jeho chráněnec rekvizitář Voříšek, který zdemoluje i to, co v podstatě není možné zničit.

Na co se má pan režisér vlastně těšit? Svůj neúspěch při zkouškách na FAMU a nadbíhání producentky Puflerové si léčí u pohledné švadlenky Jany (nebo dnešní mluvou módní návrhářky), která si otevřela nový boutique d'Amour, a to přímo v domě, kde bydlí. Když odmyslí dvě neskonale vlezlé sousedky, pořád ten život za něco stojí. Možná i proto si troufne šťouchnout do hnízda, které vypadá jako neškodné muší sídlo, ovšem vystartují z něj sršni vedení vlivným mafiánem Křečkem, jehož ve svém filmu ztvární tak, že má televize přímo kolosální problém. Uklidnit jednonohého padoucha není jen tak, situace se zamotává a Tomáš skončí v ochranném programu svědků v malebné vísce Holiny. I tam dokáže uplatnit své kvality, jenže ho hryže fakt, že Janě nestačil říci, kde vlastně je. Proto se rozhodne věci napravit.

Celebrity s.r.o. mají jeden zádrhel - nelze je vnímat jako celistvé dílo. Pokud k zhruba první polovině přistoupíte ve stylu klasických děl trojjediného režisérského klanu Zucker-Abrahams-Zucker, budete se bavit. , bavit se budete. Tvůrcům se podařilo velice dobře vystihnout absurditu těchto "mýdlových oper," kde je v chystaných dvou stovkách dílů honem třeba napravit, co se zbabralo v předchozích pěti stech, naprosté pohrdání dějem a úlitbu všemu možnému, ba co víc, přehnanou péčí o všudypřítomnou podporu je dohnali k absurdní dokonalosti. I pološílené či zcela maniakální zvraty v nekonečném ději dokáží zaútočit na bránici. 

Jenže pak nastane drama, i když mafián Křeček zrovna nepůsobí dojmem, že by se ho někdo musel bát. Ona lehkost a příjemná nadsázka se pomaloučku a nenápadně vytrácí. Neznamená to, že v Holinách je unylé smutno, i tady se žertuje, třebaže někdy v poněkud tmavém hávu. Jenže to vypadá, jako kdybychom viděli před námi lehce kluzkou plochu a dávno před ní jsme si uvědomili, že nemáme pneumatiky se vzorkem - proto volíme opatrnost a jistotu. Tímto zvratem stále v linii filmu vlastně není nic špatně, jen to přeřazení nemusí každému připadat šťastné a trochu zbourá dobře vybudovanou předchozí náladu. V tomto směru je velmi důležité, jak umíte rychle přepnout a přijmout něco ve stylu přechodu z rockového klubu do státní opery. 

Herecké výkony mají tři hlavní pilíře. Řekněte Jiřímu Mádlovi, ať zahraje například legendární pražské strašidélko zvané přiblbý antoušek Miliovj a hned poté nechť přejde do role lstivého poradce ze světa vysoké politiky, zvládne to s nadhledem a bude to zážitek. Jeho režisér Hrobský totiž nepůsobí ani rozverně, rezignovaně, nadšeně či splašeně zamilovaně, dokáže vždy dát z každého pohárku ochutnat a pak si s tímto mokem s požitkem hraje. Věříme mu snad každý pohyb svalu v obličeji, protože v nich není nic, co by se nemohlo odehrát. To producentka Puflerová, která by i intimní život nejspíš chtěla nacpat do rudé křivky jen a pouze stoupající, představuje s umíněnou zarytostí a patřičnou nadsázkou produkt dnešních odpovědných pracovníků, posedlých čímkoli, jen aby v první řadě stoupal rating. A třetí do party, mafián Křeček v podání Roberta Jaškówa, možná nepůsobí tak výrazně, ale dává příběhu potřebný impuls k pohybu. V jeho případě je však do jisté míry smolnou skutečností, že má sice projevem zcela jinou, ale více než zdatnou konkurenci v Gangsterovi Ka.

Bohužel poněkud se ztrácí Monika Horváthová, především značně emotivně setrvalou polohou. V jejím případě by divák určitě přivítal projev o něco živější, ale kdo ví, třeba byl záměr trochu vykompenzovat eskapády technika Voříška, u kterého je zase jistým problémem vědomí, že na 90 % tušíme, co zase zkazí a na 95% se nespleteme. Pozornost ještě zaslouží Ladislav Mrkvička v roli zoufale nerozhodného ředitele televize, který by všechny seriály nejraději vyměnil za klidný odchod do důchodu.

Nelze přehlédnout, že některé nápady, ať vědomě či zcela náhodou, už prověřil čas. Mám tím zejména na mysli otázku širší nohavice při braní míry na kalhoty (co by na to řekl šikovatel Vogeltanz a Vlasta v Cimrmanově záskoku? Nic, tam se rozhodli pro pravou stranu), dále likvidaci nebezpečného protivníka významným oceněním, v tomto případě Českým lvem (to Ahme v druhém filmu Beatles zvaném Help! použila k záchraně Ringa před zběsilým náboženským fanatikem Zlatou desku), přítomnost PP (všichni víme, o čem je řeč) je také věcí dávno známou, ať z paměti vytáhneme Veni, Vidi, Vici nebo Jurský park, i když v tomto případě je začlněnění postav a produktů sympaticky dotaženo do hodně vysokých pater. Pokud někomu připadají bubny v kostele jako bizarní nápad, mohu jen litovat, že nezažil pohřeb hudebního machra a bubeníka Karla Káši-Jahna v kostele sv. Salvátora. Pak by se takové produkci nedivil. 

Na Celebrity tedy vyražte s vědomím, že se můžete jen pobavit a přijímat situaci takovou, jak je nám předestřena. Nic méně, nic více, což někdy docela stačí. Převažují velmi slušné herecké výkony, na pár věcí si určitě vzpomenete i několik dní po shlédnutí filmu. A věřte tomu, že to v současné produkci ve světě stříbrných pláten není pravidlem.

Celkové hodnocení: 60 %

CELEBRITY s.r.o. 

Hrají: Jiří Mádl (Tomáš Hrobský), Vilma Cibulková (producentka Puflerová), Monika Horváthová (Jana), Filip Kaňkovský (rekvizitář Voříšek), Robert Jašków (mafián Křeček), Antonín Procházka (seriálová postava Albert), Robert Nebřenský (seriálový mafián Šneček), Zuzana Bydžovská (herečka Zlámalová), Andrea Kerestešová (herečka Marná), Marián Geišberg (Jožko), Martin Stránský (detektiv), Zdena Hadrbolcová, Jaroslava Obermaierová (sousedky), Miroslav Táborský (číšník) a Tomáš Vorel, Roman Ráž, Jiří Blažek, Dušan Klein, Mária Dufková, Jan Rudovský a Miloš Zahradník jako přijímací komise FAMU.

Scénář: Jiří Mádl, Petr HudskýKamera: Martin DubaHudba: Zdeněk MertaRežie: Miloslav Šmídmajer

ČR, 2015, 108 minut, komediePremiéra: 29. října 2015 

EuroZprávy.cz jsou mediálním partnerem filmu

Související

Film Celebrity s.r.o.

Co se dělo na natáčení filmu Celebrity s.r.o.?

Praha - Točit film nemusí být jen náročné a únavné, o tom se přesvědčili tvůrci nové české komedie Celebrity s.r.o., která ve čtvrtek 29. října vstupuje do kin. Přečtěte si jejich veselé historky z natáčení.

Více souvisejících

film Celebrity s.r.o. Jiří Mádl recenze

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy