V čele Cen české filmové kritiky je Domácí péče, Kobry a Užovky a Ztraceni v Mnichově

Praha - 6. ročník Cen české filmové kritiky 2015 by se dal shrnout jako souboj tří filmů. Snímky Domácí péče, Kobry a Užovky a Ztraceni v Mnichově byly nominovány v kategoriích nejlepší film, scénář i režie. Slavnostní předání cen proběhne v sobotu 23. ledna 2016 v pražském Divadle Archa a televizní diváci ho budou moci sledovat na kanále ČT Art od 20.20 hod. Průvodci večera budou herečka, bloggerka a vítězka soutěže Stardance Marie Doležalová a herec a režisér Vojtěch Kotek.

Nositelem šesti nominací z prvního kola hlasování je snímek režiséra Jana Prušinovského Kobry a Užovky. Bojovat bude v kategoriích nejlepší film, režie, scénář, oba bratři Hádkové a Lucie Žáčková navíc o titul nejlepší herec/herečka.

Na druhém místě v počtu nominací je film Domácí péče, který soutěží opět v kategoriích nejlepší film, scénář a režie, Alena Mihulová je nominována na nejlepší herečku a režisér, scenárista a producent filmu Slávek Horák na objev roku. Trio uchazečů pak kompletuje absurdní autorská komedie Petra Zelenky z produkce Davida Ondříčka Ztraceni v Mnichově se 3 nominacemi v kategoriích nejlepší film, scénář a režie.

O nejlepším dokumentu se rozhodne mezi filmy, jejichž autorkami jsou samé ženy – jsou to Danielův svět (režie Veronika Lišková), Mallory (režie Helena Třeštíková) a Opři žebřík o nebe (režie Jana Ševčíková).

V nově zavedené kategorii nejlepší audiovizuální počin se utkají animované filmy Malá z rybárny a Malý pán, oceněné za výtvarné řešení, se snímkem Schmitke, navrženým za nejlepší zvuk. Film Schmitke režiséra Štěpána Altrichtera má ještě nominaci v kategorii nejlepší mužský herecký výkon pro Petera Kurtha a jeho tvůrce nominaci na objev roku.

Přehled nominovaných uzavírá pohádka Alice Nellis Sedmero krkavců, která vynesla nominaci na nejlepší ženský herecký výkon Marthě Issové.

Cena RWE pro objev roku je speciální ocenění pro zajímavé osobnosti české kinematografie. Letos byli kromě Slávka Horáka nominováni také režisér a scenárista filmu Schmitke Štěpán Altrichter a scenárista a režisér Andy Fehu za originální horor Nenasytná Tiffany.

PŘEHLED NOMINACÍ NA CENY ČESKÉ FILMOVÉ KRITIKY 2015

Nejlepší filmDomácí péče (producent Slávek Horák)Kobry a Užovky (producenti Ondřej Zima a Jan Prušinovský)Ztraceni v Mnichově (producent David Ondříček)

Nejlepší dokumentDanielův svět (producent Zdeněk Holý)Mallory (producenti Kateřina Černá a Pavel Strnad)Opři žebřík o nebe (producent Jana Ševčíková)

Nejlepší režieDomácí péče - Slávek HorákKobry a Užovky - Jan PrušinovskýZtraceni v Mnichově - Petr Zelenka

Nejlepší scénářDomácí péče - Slávek HorákKobry a Užovky - Jaroslav ŽváčekZtraceni v Mnichově - Petr Zelenka

Nejlepší audiovizuální počinMalá z rybárny - Jan Balej a Michael Carrington (výtvarný počin)Malý pán - Radek Beran a František Antonín Skála (výtvarný počin)Schmitke - Christoph de la Chevallerie a Philipp Schneider (zvuk)

Nejlepší herecKryštof Hádek (Kobry a Užovky)Matěj Hádek (Kobry a Užovky)Peter Kurth (Schmitke)

Nejlepší herečkaMartha Issová (Sedmero krkavců)Alena Mihulová (Domácí péče)Lucie Žáčková (Kobry a Užovky)

Cena RWE pro objev rokuŠtěpán Altrichter (Schmitke: režisér, spoluscenárista)Andy Fehu (Nenasytná Tiffany: režisér, scenárista)Slávek Horák (Domácí péče: režisér, scenárista, producent)

Celkové počty nominací:

Kobry a Užovky – 6 nominacíDomácí péče – 5 nominacíSchmitke - 3 nominaceZtraceni v Mnichově – 3 nominaceDanielův svět, Malá z rybárny, Mallory, Malý pán, Nenasytná Tiffany, Opři žebřík o nebe, Sedmero krkavců – 1 nominace

Související

film Nabarvené ptáče

Kameraman Smutný získal festivalovou cenu za Nabarvené ptáče

Kameraman Vladimír Smutný získal na filmovém festivalu v Chicagu ocenění za nejlepší kameru filmu Nabarvené ptáče. ČTK to dnes za produkci filmu sdělila Jana Šafářová. Film režiséra a producenta Václava Marhoula také získal amerického distributora IFC Films. Marhoul dál objíždí festivaly po celém světe a do začátku příštího roku ho čeká klání o nominaci na cenu Zlatý Glóbus i o nominaci na cenu za Nejlepší zahraniční film udílený při amerických filmových cenách Oscar.
24. Český lev

Český lev opět ocení i televizní tvorbu

Praha - Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) druhým rokem ocení také televizní tvorbu. Zveřejnila nominované snímky, které se umístily na třech nejvyšších příčkách hlasování akademiků ve dvou televizních kategoriích.

Více souvisejících

filmové ceny Petr Zelenka Kryštof Hádek

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 25 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy