Český film Nikdy nejsme sami uspěl na Berlinale, získal diváckou cenu

Berlín - Na letošním filmovém festivalu Berlinale zabodoval český snímek Nikdy nejsme sami od režiséra Petra Václava. Získal diváckou cenu čtenářů deníku Tagesspiegel. V Česku půjde film do distribuce 7. dubna.

"Jisté ocenění je už jen to, že se člověk dostane do Berlína. O přítomnosti filmu na Berlinale rozhodují odborníci. O to je zajímavější dostat cenu od neodborníků, kteří se rozhodnou, že se jim ten film líbil," řekl Václav.

Snímek Nikdy nejsme sami se podle Václava výrazně odlišuje od jeho předchozího filmu Cesta ven. "Cesta ven byla sociální film, kdežto tento film je docela alegorický, je přehnaný, kde máte vášně, lásku, mluví také o bláznovství a duševní vychýlenosti některých lidí. Film je zároveň černobílý a barevný," řekl.

Po divácích na Berlinale chce Václav svým filmem oslovit i široké publikum. "I když samozřejmě je důležitý festivalový život, tak mě nejvíc zajímá dostat se k divákům přes kinodistribuci. Takže je náš cíl moci díky Berlínu naším filmem také oslovit obyčejné diváky, kteří by nepřišli na festival nebo nejsou ve městě, kde se festival zrovna odehrává," míní Václav.

Ve své další tvorbě se chce opět filmařsky posunout. "Chci pokračovat s nějakým filmem, který nebude připomínat ani Nikdy nejsme sami, ani Cestu ven. Autora samozřejmě pronásledují nějaká témata, ale v každém filmu bych se chtěl jak tematicky, tak formálně vyvíjet a jít dál a natočit něco dost jiného," řekl.

Na Berlinale se letos představily tři české filmy. Kromě Václavova snímku to byl film Petra Oukropce Ani ve snu! zařazený do sekce filmů pro mládež Generation 14+ a snímek autorské dvojice Tomáš Weinreb a Petr Kazda Já, Olga Hepnarová. Ten se promítal v sekci Panorama.

film Nikdy nejsme sami Berlinále

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko ještě víc zvýší výrobu zbraní. Kvůli americké podpoře Ukrajiny

Ve středu ruský ministr obrany Sergej Šojgu nařídil zvýšení výroby zbraní s důrazem na urychlení dodávek pro konflikt na Ukrajině. Toto rozhodnutí přichází týden poté, co americký prezident Joe Biden podepsal nový vojenský balíček v hodnotě desítek miliard dolarů jako pomoc pro Kyjev.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy