RECENZE: Neohrožený Butler opět na scéně. Zabrání Pádu Londýna?

Recenze - Jsou tomu tři roky, co zlotřilí lumpové hodlali pomocí síly uplatnit své pochybné nároky. Jak už to v akčních filmech bývá, nepočítali s osamělým hrdinou. A jak se zdá, nepoučili se ani jejich následovníci.

Zmíněný snímek Pád Bílého domu (Olympus Has Fallen, 2013) nesl všechny prvky klasického akčního thrilleru, do nějž se promítlo tématicky to nejlepší ze Smrtonosných pastí neodolatelného Johna McClanea, ztělesněného Bruce Willisem. Jak se zdá, prezident Benjamin Asher si v demolicích a nebezpečí libuje, protože po třech letech vstupuje do stejné řeky, ovšem mnohem dravější a širší.

Po smrti britského premiéra Wilsona se do Londýna sjíždí 28 nejvyšších státníků, aby mu na pohřbu vzdali poslední čest. A jak to bývá, bezpečnostní opatření se záhy stávají jen kusem papíru špatně sloužícímu i k té nejzákladnější lidské potřebě. Organizované skupiny zlikvidují čelní představitele pěti zemí, jejich soustředěný útok na amerického prezidenta nevyjde jen rozhodnému jednání jeho osobního strážce Mika Banninga. Jenže není vyhráno - při cestě na leteckou základnu k Air Force One je vrtulník s prezidentem na palubě sestřelen a Banning ho podruhé jen o vlas zachrání před zkázou.

(zdroj: Bontonfilm)

Záhy je jasné, že se teroristé infiltrovali do řad policie, posléze se přijde na to, že jde nejspíš o akt pomsty světoznámého prodejce zbraní Aamira Barkávího, jehož sídlo společně zničila vojska NATO. Barkávího muži hodlají prezidenta dostihnout, zajmout a poté veřejně popravit. Banningovi se však daří ho úspěšně chránit, ovšem jeho manévrovací možnosti jsou stále chudší, nemůže se spolehnout vlastně na nikoho. Když je napaden i tajný úkryt MI6, kde se dvojice setkává s agentkou Jacquelin Marshall, je jasné, že jde o široké spiknutí a přímo v centru MI6 je nastrčená osoba, která poskytla o setkání státníků důležité informace. Památky Londýna se hroutí, lidé umírají, odpovědný šéf Hazard netuší, kdo je vlastně bojeschopný, viceprezident Allan Turnbull zoufale hledá řešení a Banning přes veškerou snahu nedokáže svým nepřátelům zabránit, aby se zmocnili prezidenta. Začíná boj o každou vteřinu.

Oproti předchozímu filmu se tentokrát tvůrci rozmáchli do mnohem širších ploch, využili celkové politické situace a vytvořili hypotetickou situaci, která co do myšlenky není až tak zcela odtažitá od reality. Samotné provedení ale notně kulhá, protože zdiskreditovat prakticky celý policejní systém, vyšachovat zcela ze hry odpovědné orgány a nechat promenádovat po městě podezřelé typy s RPG, zvláště když se chystá akce podobného významu, to je značně nepravděpodobné. A pokud ano, pak se můžeme divit, že jsme ještě naživu. Rovněž přitažené za vlasy je i řešení, že se o všem dozví jeden jediný člověk, jehož motivací je 22 milionů liber. S ohledem na jeho věk jde o jistý lapsus, který je ještě méně věrohodný, než že určití politici ve vypjaté mezinárodní situaci jedou soukromým autem v běžném provozu.

Mělo jít o nejbezpečnější místo na zemi... (zdroj: Bontonfilm)

Pak je tu klasická složka akční. Už jsme si zvykli, že padouši zásadně střílejí všechny kolem, jen hlavního hrdinu nejsou s to trefit ani do malíčku. A i když dotyčný schytá několik pořádných ran a proletí se volným pádem několika patry, je krátce po akci neposkvrněn ni na duši či těle. Je také s podivem, jak se Banning skvěle orientuje v Londýně, kam asi pravidelně nejezdí za účelem zkoumat jeho podzemí a pracovní koridory zdejšího metra. Pro zvýšení emocí přidejme těhotnou manželku a máme vlastně přesný obraz toho, co Pád Londýna nabízí.

Abychom však jenom nekritizovali - zastánci akčního žánru si rozhodně přijdou na svoje, protože po stránce zpracování splňuje film dané požadavky více než uspokojivě. Rovněž trikové sekvence jsou na velmi dobré úrovni, ostatně o podílu českých kouzelníků s iluzemi jsme informovali v samostatném článku. Střih naštěstí není tak zběsilý, jak tomu v poslední době bývá zvykem, tvůrčí tým do některých míst zařadil kotrapunkt v podobě záběrů zpomalených. Bohužel se nepodařilo setřít tradiční americký patos a rovněž jisté spekulativní otázky velice ochotně padají pod koberec. 

Muž, tahající v zákulisí za provázky, Aamir Barkáví (zdroj: Bontonfilm)

S ohledem na rychle ubíhající akci se o hereckých výkonech hovoří obtížně. Jsou samozřejmě podmíněny bleskově pádícímu ději, snad jen Morgan Freeman v roli viceprezidenta má čas na klidná prohlášení, ale ta působí nesmírně strojeně. Teroristé by možná měli pouštět hrůzu a odpor, spíš však vyvolávají dojem počítačových nadšenců, kteří se rozhodli pro ukrácení volné chvíle ušmiknout v přímém přenosu hlavu státníkovi významné velmoci. Ani prezident v tomto směru nevyznívá nijak výrazně, a tak nejpřirozeněji bude působit Aamir Barkáví, na jednu stranu nelítostný obchodník se smrtí, který ale chová otcovskou lásku, kvůli které je ochoten přetvořit svět. Je také škoda, že větší prostor nedostala zmíněná agentka Jacquelin, její part je možná nenápadný, ale dobře propracovaný a zbavený obvyklých klišé.

Demolici Londýna a záchranu světa fanoušci akčních filmů bezesporu ocení, přes všechny nedostatky. Je to vlastně Pád Bílého domu na větší ploše, s podstatně početnější akcí a efekty, které v tomto směru stísněné sídlo amerického prezidenta nedovolovalo. Přičteme-li k tomu patřičně drsný výraz Banningův i rázné řešení kritických situací, dostáváme dílko srovnatelné s již zmíněným prequelem. Protože po dějové stránce vlastně nic nového nepřináší, jen mění prostředí a nepřátele.

Celkové hodnocení: 55 %

LONDON HAS FALLEN

Hrají: Gerard Butler (Mike Banning), Aaron Eckhart (prezident Ahser), Alon Aboutboul (Aamir Barkáví), Angela Basset (Lynne Jacobs), Morgan Freeman (vicepresident Turnbull), Waleed Zuaiter (Karman Barkáví), Mehdi Debhi (Sultan Mansoor), Colin Salmon (šéf protiteroristické sekce Hazard), Patrick Kennedy (člen rozvědky MI5 John Lancaster), Charlotte Riley (Jacquelin Marshall), Robert Foster (generál Edward Clegg), Radha Mitchell (Leah Banning).

Scénář: Katrin Benedikt, Christian Gudegast, Creighton Rothenberger, Chad St. JohnKamera: Ed WildHudba: Trevor MorrisRežie: Babak Najafi

USA, 2016, 99. min, akční thriller, do 15 let nevhodnýPremiéra: 7. dubna 2016 (ČR)

Související

Více souvisejících

film Pád Londýna recenze Gerard Butler (herec)

Aktuálně se děje

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy