Seriál Hra o trůny vytvořil rekord v historii cen Emmy, zabodoval i politický sitcom

Los Angeles - Hlavní cenu Emmy pro nejlepší dramatický seriál roku opět získala fantasy série Hra o trůny. V kategorii komediálních seriálů uspěla politická satirická série Viceprezident(ka), která ocenění získala již také loni.

Výpravný seriál Hra o trůny z dílny HBO, který má zatím šest pokračování, proměnil letos z celkových 23 nominací dvanáct. Stejně jako loni získal i cenu pro nejlepší dramatický seriál roku. Celkem již posbíral 38 cen, čímž v historických tabulkách Emmy předběhl o jednu cenu komediální seriál Frasier.

Nejlepším komediálním seriálem je Viceprezident(ka). Představitelka hlavní hrdinky tohoto seriálu, který pochází rovněž z dílny HBO, Julia Louisová-Dreyfusová byla dnes oceněna i jako nejlepší komediální herečka. Tím zvýšila svou sbírku cen za nejlepší herečku na rekordních šest.

Dojatá Louisová-Dreyfusová věnovala cenu svému otci, který v pátek zemřel. V děkovné řeči se opřela i do kampaně prezidentského kandidáta republikánů Donalda Trumpa. "Ráda bych se omluvila za současnou politickou atmosféru," uvedla pětapadesátiletá herečka. "Myslím, že náš seriál setřel hranici mezi komedií a politikou. Začal jako politická satira, ale nyní vypadá spíše jako dokument," řekla Louisová-Dreyfusová.

Favorizované herce v kategorii dramatický seriál pokořili méně známí interpreti. Cenu za nejlepšího herce v dramatickém seriálu si odnesl pětatřicetiletý americký herec egyptského původu Rami Malek za sérii Mr. Robot a nejlepší herečkou v téže kategorii se stala třicetiletá Kanaďanka Tatiana Maslanyová za sci-fi seriál Orphan Black.

Agentury rovněž připomněly, že nynější televizní ceny Emmy kontrastují s letošními filmovými cenami Oscar, které byly kritizovány v médiích jako "příliš bílé". Už v nominacích na Emmy figurovala letos řada černošských herců, na nejlepší komedii aspiroval i sitcom Black-ish, jehož humor je založen na rasové otázce.

Herečka Viola Davisová, která loni jako první herečka černé pleti zvítězila v kategorii nejlepší herečka v dramatickém seriálu (Vražedná práva), sice triumf nezopakovala, bodovali ale například scénárista a herec asijského původu Alan Yang a Aziz Ansari za komediální seriál Master of None.

Související

Hra na oliheň

O ceny Emmy se letos popere Boj o moc i Hra na oliheň

Drama o intrikách v rodině mediálního magnáta Boj o moc má velkou šanci rozšířit svou sbírku ocenění poté, co dnes obdrželo 25 nominací pro letošní ročník amerických filmových cen Emmy. V hlavní kategorii bude bojovat mimo jiné s jihokorejským hitem Hra na oliheň, který se podle agentury AP stal prvním pořadem v jiném než anglickém jazyce nominovaným na nejlepší dramatický seriál. Ted Lasso zase může obhájit vítězství mezi komediemi.
Cena Emmy (Emmy Award, představuje každoročně udělované americké televizní ocenění, televizní obdoba filmových Oscarů)

Emmy ovládly streamovací služby se seriály Koruna, Dámský gambit a Ted Lasso

Letošní slavnostní udílení amerických televizních cen Emmy ovládla produkce streamovacích služeb, které si poprvé odnesly ocenění ve všech třech hlavních kategoriích. Seriál společnosti Netflix Koruna o britské královské rodině si po třech neproměněných nominacích vysloužil první vítězství v kategorii nejlepší drama, zatímco cenu za nejlepší minisérii získal rovněž netflixovský Dámský gambit. Nejlepším komediálním seriálem se stal Ted Lasso z prostředí amerického fotbalu z platformy Apple TV+.

Více souvisejících

Cena Emmy (Emmy Award) seriál Hra o trůny (HBO)

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 30 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

Dlouho očekávaný rozsudek padl. Soud rozhodl o odvolání Juliana Assangeho

Zakladatel serveru WikiLeaks, Julian Assange, se může odvolat proti vydání do Spojených států, rozhodl v pondělí Vrchní soud v Londýně. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy