RECENZE: Devátý život Louise Draxe nabízí spletitý, ale přehledný a intgeligentní děj

Recenze - Takzvané dětské filmy mají ve světě kinematografie určitý kredit a pokud se podíváme zpět, najdeme několik zvláštních titulů, útočících na naše city a smysly.

Stačí si vzpomenout na různá provedení, ať to byl Mercury (1998) s Miko Hughesem (kdepak dnes dítko, věřili byste, že mu je už třicet let?) nebo Šestý smysl (The Sixth Sense), natočený o rok později - tam zase exceloval Haley Joel Osment, dnes další téměř třicátník. Zajímavé je, že v obou filmech byl tehdejším dětem parťákem Bruce Willis. Pokud bychom vzali z těchto snímku určitou esenci a spojili ji, možná bychom dostali výsledný lektvar, z něhož je namíchán Devátý život Louise Draxe.

(zdroj: youtube.com)

Devítiletý chlapec je přivezen na jednotku intenzivní péče poté, co se zřítil z útesu do mořských vod. Nepodaří se ho však vzkřísit a je prohlášen za mrtvého. Po dvou hodinách, vlastně už na pitevním stole, se Louis probere, a i když nadále setrvává v kómatu, jde o neuvěřitelnou událost. Ta také enormně zajímá odborníka na kómatické stavy dr. Allana Pascala. Pokouší se proniknout hlouběji do Louisova života a od jeho matky Natalie se dozví, že to nebyl jediný případ, kdy šlo chlapci o život. Na jeho postýlku se například zřítil lustr, byl zasažen výbojem elektrického proudu, prodělal těžkou otravu ze zkaženého jídla. Celou věc navíc komplikuje fakt, že s posledním Louisovým neštěstím zmizel i jeho otec Peter. Sám lékař je stále častěji sužován různými vizemi a podléhá také přitažlivosti Louisovy matky. Věc zajde tak daleko, že mu nabourává nejen osobní, ale i pracovní jistoty. Do věci se zapojí i dvojice vyšetřovatelů, kteří přinášejí Pascalovi nové a nepříliš povzbudivé informace, po kterých se Allan musí na celou situaci radikálně změnit názor. Otázkou jenom je, zda není pozdě.

Spokojená rodinka při oslavě narozenin? Nenechtě se mýlit, za chvíli dojde k tragédii (zdroj: Lionsgate)

Režisér Alexandre Aja (jehož skutečné jméno zní Alexande Jouan-Arcady) se zatím prezentoval filmy s hororovou tématikou. Jeho práce měla určitě dobrý dohled, vždyť jeho otec Alexandre je rovněž režisérem a mtak Marie-Jo filmovou kritičkou. V tomto snímku ale zvolil mírnější, nebo lépe řečeno rafinovanější cestu náznaků a dohadů, ze kterých si dlouho můžeme vybírat. Dalším zajímavým krokem je prokládání dějové linky častými retrospektivními návraty, z nichž každý přinese nějaký nový kousek skládačky a opraví předchozí názor nebo náhled na situaci. Pro zkušené "kinomoly" budou možná některé pasáže značně předvídatelné, ale děj nikdy nezajde tak daleko, aby vám odhalil všechno. I když se Ajovi nepodařilo dosáhnout takového efektu jako v již zmíněném Šestém smyslu, postupná změna příběhu tady funguje a nedovolí polevit v pozornosti, přitom nejde o nějaké krkolomné zvraty nebo nelogické převrácení skutečností.

Situace se komplikuje, nejen pro doktora Pascala (zdroj: Lionsgate)

Snímek vychází z úspěšného románu spisovatelky Liz Jensen, který se na pultech knihkupectví objevil před dvanácti roky. O jeho zpracování usiloval v roce 2008 scénárista Anthony Mingella, ovšem tuto snahu přerušila tragická událost. Anthony si nechal v té době odstranit nádor na mandlích a týden po operaci skonal. K látce se po dalších osmi letech vrátil jeho syn Max a dokončil tak práci svého zesnulého otce. 

Jamie Dornan nadále úspěšně pracuje na tom, aby nebyl spojován pouze s jedním filmem, v tomto případě se jedná o kontroverzních Padesát odstínů šedi. S Anthropoidem se mu to příliš nepodařilo, coby Allan Pascal má podstatně větší šanci. A to většinu svého hereckého partu tráví v omezeném prostoru kliniky, kde dohlíží na malého Louise. Sarah Gadon má v sobě zakódovanou bezradnou křehkost a přímo vybízí k ochraně, což podezřívavé jedince přinutí zaponout ostražitost na nejvyšší míru. Dvanáctiletý Aiden Longworth dokázal zvládnout roli Louise v duchu jeho předchůdců, na své si přijde hlavně v oněch vzpomínkových sekvencích, protože jinak měl za úkol především ležet a nehýbat se. Kdo však ve filmu předvádí opravdu výborný herecký koncert je bezesporu Oliver Platt v roli poněkud svérázného a chaotického psychologa Péreze. Osobitý až rozšafný výkon a zejména dialogy s Louisem přímo vybízejí, abyste se u něj na nějakou tu konzultaci zapsali.

Dr. Perez má určité, i když nejasné podezření (zdroj: Lionsgate

Snímek je sice co do lokality blíže nespecifikovaný, protože klinika St. Anthony's Hospital je samozřejmě smyšlená. Štáb se nesopléhal na americké lokality a vydal se o kousek vedle, do Vancouveru v kanadské Britské Columbii. Napovídá tomu i spoluproducentství Kanady. Pozoruhodné je také odstupňování takzvaného "ratingu", tedy nepřístupnosti. V USA dostal snímek označení R (tedy podobné jako třeba Dívka ve vlaku), umožňující navštívit film osobám mladším 17 let pouze v doprovodu rodičů, Kanaďané zase zvolili přístupnost PG, tedy ponechávající na rodičích, zda děti na film pustí (kdo ale zaručí, zda se jich pubescenti vůbec budou ptát?). Ve Velké Británii a Irsku má film hranici 15 let, v Portugalsku čtrnáct, třeba Singapur se spokojil s omezením od 13 let, takže vlastně nevíc benevolentní je naše domovina.

Snímek nabízí zajímavou podívanou, kombinující hororové prvky s občasným zdáním nadpřirozena, ale natolik dobře, že nikdy nelze říci obligátní: "To je totální blbost". Dokáže střídat napětí s uvolněním, připraví si vás a překvapí ve chvílích, kdy čekáte nějaký šok tím, že si klidně plyne dál. Nelze říci, že by ve vás vyvolal vysokou hladinu emocí a prožitku, ale dokáže zaujmout - a co by si měl film přát víc?

Celkové hodnocení: 80 %

THE 90th LIFE OF LOUIS DRAX

Hrají: Jamie Dornan (dr. Allan Pascal), Sarah Gadon (Natalie Drax), Aiden Longworth (Louis Drax), Aaron Paul (Peter Drax), Oliver Platt (Michael Pérez), Julian Wadham (dr. Janek), Jane McGregor (Sophie Pascal), Anjali Jay (ošetřovatelka Macy), Molly Parker (vyšetřovatelka Jane Dalton), Terry Chen (vyšetřovatel Dave Elliot).

Scénář: Max MinghellaKamera: Maxime AlexandreHudba: Patrick WatsonRežie: Alexandre Aja

USA/Kanada, 2016, 108 min., thriller, do 12 let nevhodnýPremiéra: 20. října 2016 (ČR)

film Devátý život Louise Draxe Jamie Dornan (herec) recenze

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy