RECENZE: Slíbená princezna přináší atraktivní podívanou pro milovníky negativismu, ne pro děti

RECENZE - Stejně jako Štědrý den, ani první svátek vánoční se neobejde bez originální pohádky z produkce České televize. Pravý rytíř, kterého jsme mohli zhlédnout včera, ale moc vysokou laťku nenasadil, a ještěže tak. Slíbená princezna je totiž v některých ohledech ještě horším snímkem.

Scénář Slíbené nevěsty je postaven na motivech oblíbené Zlatovlásky a kromě ní a udatného Jiříka je ústřední postavou také zlý kníže Honorád, který vyšle svého čeledína, aby se vypravil do světa a dívku mu přivedl. Po řadě dobrodružných situací se čeledín Jiřík dostane až ke království, kde je jedinou neprovdanou princeznou nejmladší ze dvanácti dcer zlatovlasá dívka Radost.

Psali jsme: RECENZE: Na animovaný Zpívej se lze dívat různýma očima, vysloveně nezklame nikdy RECENZE: Manžel na hodinu dostal novou uniformu a o trochu více vtipu RECENZE: Démonická Inkarnace vymete nanejvýš 86 minut z vašeho života RECENZE: "Vložený" příběh Star Wars Story: Rogue One útočí na srdce fanoušků kultu  

Aby si ji Jiřík mohl odvést, musí splnit tři úkoly a porazit svého soka, piráta Za Bié Ocradé. Jiříkovi v jeho cestě pomáhají zvířata, jeho družina Božemiánů, ale i sama princezna, která si místo knížete vybere Jiříka.

Pokud jste se při čtení pozastavili u postavy piráta, učinili jste správně. V prostředí Zlatovlásky totiž jde o zcela novou postavu, která naznačuje, že scénář Slíbené princezny na to jde po svém a původní pohádkou se skutečně jen inspiruje. To sice nemusí být vždy na škodu, v některých případech to ale působí mírně humorně.

Nejen na pirátských postavách lze vidět i další aspekt, kterým se pohádka honosí, a sice určitá modernizace. Ačkoli jde o klasické středověké pohádkové prostředí, jednání postav a některé scény či předměty dávají znát snahu o přiblížení příběhu moderní době. Paradoxně se to filmařům podařilo relativně bez chyb, čímž se jim povedlo překonat štědrovečerního Pravého rytíře.

Přesto Slíbená princezna není bez chyb, naopak jich má docela dost. Zřejmě největší problém vystihuje věta, která zazní ke konci snímku: "Kníže se utopil, kníže je mrtvý. Zabiják kníže, ten, co rozdává smrt. Kníže zemřel." Skutečně jde o větu z pohádky pro děti a kdyby šlo jen o tuto jednu větu, nic moc by se nestalo. Aby rodinná pohádka ale trpěla na přemíru negativismu, to se jen tak nevidí.

Charaktery postav jsou zkrátka nepříjemné a místy až protivné. Prakticky celý film se tak jen křičí, nadává, ukazuje, jak je všechno špatně a jak moc na sebe dokáží lidé být zlí. Díky tomu pohádka nedokáže působit pohádkově a pověstného dobra se v ní mnoho nedočkáme.

Psali jsme: RECENZE: Pravý rytíř se snaží o originalitu, na Vánoce se ale nehodí  

Pravý rytíř, které Česká televize uvedla v sobotu, trpěl přemírou nepovedených až trapných vtipů. Slíbená princezna se jakoby poučila z tohoto nešvaru a pro změnu se o ně skoro vůbec nepokusila. Humor sice primární náplní pohádek není, dokáže je ale příjemně obzvláštnit a přiblížit i dospělejšímu publiku, které by o tento žánr jinak nejevilo zájem. V tomto případě se ale nic světoborného nekoná a snímek tak vyhlíží poněkud suše. 

Klasickým problémem českých pohádek poslední doby jsou dialogy a ani Slíbená princezna není v tomto ohledu výjimkou. Neoplývají originalitou a zapadají do průměrné šedi béčkových či céčkových filmů. Ani po kostýmové stránce se snímek příliš nepovedl a zachraňuje ho prakticky jen krásné české prostředí.

Psali jsme: Nevhodný vánoční dárek. Kam s ním? Na Štědrý den si nejvíc diváků vybralo pohádku Pravý rytíř Dostali jste pod stromeček peníze? V e-shopech dnes začínají povánoční výprodeje Jak se na Vánoce dívá islám? Muslimský komentátor připomíná zásadní informace  

Přes to všechno se nejedná o takovou tragédii, jakou byl štědrovečerní Pravý rytíř. Nádech exotiky Slíbené princezně sluší a i přes zbytečně velké množství postav lze vidět, že si filmaři s tímto filmem skutečně vyhráli. Karel Jaromír Erben by sice možná zaplakal, kdyby viděl, co vše je možné z jeho původního díla vytvořit, na druhou stranu je příběh živý a docela rychle odsýpá.

Celkové hodnocení: 35 %

SLÍBENÁ PRINCEZNA

PohádkaČesko, 2016, 106 min

Režie: Ivan PokornýScénář: Iva ProcházkováKamera: Vladimír HolomekHudba: Jiří HájekHrají: Jan Cina, Marta Dancingerová, Jan Dolanský, Ondrej Kovaľ, Jitka Čvančarová, Václav Vydra nejml., Martin Stránský, Karel Čepek, Anna Linhartová, Ladislav Dušek, Jiří Severa, Jan Španbauer, Petr Stach, Zuzana Stavná, Hana Vagnerová, Markéta Frösslová, Ondřej Novák, Jan Plouhar

Související

Více souvisejících

film Slíbená princezna recenze pohádka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

Kuleba: Rusko bude možné zapojit do mírových jednání až po mírovém summitu

Ukrajinský ministr zahraničních věcí Dmytro Kuleba zastává názor, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání, ale až po mírovém summitu, který se v polovině června uskuteční ve Švýcarsku bez účasti delegace z Moskvy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy