RECENZE: Proč právě on? Bezelstná fuckovací francovina, která funguje

RECENZE – Kdo by neznal komedii Fotr je lotr s Benem Stillerem a Robertem De Nirem! Pokud jste si někdy říkali, že by tato klasika byla mnohem lepší s nejsprostším milionářem pod sluncem, nerudným zkrachovalým tiskařem, Elonem Muskem a japonskými high-tech toaletami, je Proč právě on? filmem přesně pro vás.

Když vás vaše dcera vezme do luxusní rezidence, abyste se tam seznámili s jejím přítelem multimilionářem, bowlingová dráha ve sklepě obvykle obměkčí vaše jinak nekompromisní ochranitelské pudy. Ale co když se z jejího vyvoleného vyklube pokérovaný nezodpovědný floutek, který kleje hůř než dlaždič, na záda si nechá vytetovat všechny členy vaší rodiny a ke všemu mluví otevřeně o jejich společném sexuálním životě?

Největším kladem komedie Proč právě on? je fakt, že si na nic nehraje. Představí nám klasické téma, o kterém jsme si mohli myslet, že už je vyčerpané, a s pomocí zábavných charakterů, které si oblíbíme, ho postaví na hlavu. Množství slovíček fuck a shit na rozhovor se snaží zbořit stupnici, aby je malby kopulujících hlodavců spolu s losem naloženým ve vlastní moči vynesly na křídlech absurdity až k výšinám. Na papíře by to nemělo fungovat, ale nějakým zázrakem (zázrakem se jmény Bryan Cranston a James Franco) se zasměje i člověk, kterému tento styl humoru obvykle nesedí – což je i můj případ. Troufám si tvrdit, že zde velkou roli hraje oddanost konceptu – být snímek sprostý jen o čtvrtinu méně, nejspíš by nefungoval a namísto salv smíchu vzbuzoval rozpaky.

Franco i Cranston zde hrají své obvyklé komediální party. Na jednu stranu to může být zklamáním, na druhou proč měnit něco, co funguje? Francův přitroublý milionář Laird je roztomile bezprostřední a připomíná štěně, které si v rozpacích začne hryzat vlastní ocas. Seriózní ředitel skomírajícího tiskařského závodu a milovník skupiny Kiss Ned Fleming zase spoléhá na Cranstonovy neokoukatelné grimasy. Oba si vás ihned získají – stejně jako zbytek podpůrného ansámblu.

Megan Mullay jako Nedova manželka Barb ve svých trhlých scénách připomíná, proč jsme se na ni v seriálu Parks and Recreation vždy těšili a šestnáctiletý Griffin Gluck odhaluje svůj komediální talent. Všechny scény, ve kterých se objeví, si ale pro sebe krade německý majordomus Gustav (Keegan-Michael Key). Z trailerů to přitom vypadalo, že právě tato karikatura slibuje jen ubohou nevtipnou křeč. Naštěstí se jedna z největších komediálních hvězd současnosti (u nás je sice Keegan-Michael Key v podstatě neznámý, doma v Americe ale patří duo Key & Peele k fenoménu posledních let) své role zhostila na jedničku. Svých pět minut slávy si zaslouží také Lairdův stážista. Ten je nucen vykonávat ty nejpodřadnější práce v domě a ve svých čtyřech krátkých scénách vnáší mezi změť vulgarismů trochu jiný chytrý humor.

Jediný, kdo vyčnívá v tom negativním smyslu, pak je Nedova dcera Stephanie (Zoey Deutch, mimochodem dcera herečky Ley Thompson) je jen pěkná holka bez charismatu, která během 110 minut nemá snad jedinou skutečně vtipnou scénu. Postava má za úkol posouvat děj dál, nikoli rozechvívat bránice, což se zdá jako zbytečná škoda – proč nemůže dělat obojí? Nakonec si na ni sice zvyknete, ale mezi tolika talentovanými kolegy se ztrácí.

Děj na plátně docela slušně odsýpá, pouze zbytečně se táhnoucí konec kompilující různá tradiční klišé romantických filmů dokazuje, že s příběhem si autoři hlavu moc nelámali. Divák při něm má možnost si připomenout, že se vlastně dívá na přisprostlou fúzi komedií Fotr je lotr a Pařba ve Vegas (Laird silně připomíná postavu Alana). Když si potom doma uvědomíte, že vám tvůrci skrze dialogy neustále připomínají, proč a čemu se máte smát – kolikrát uslyšíme někoho říct, že Laird „nemá filtr, ale je to hodný kluk“ nebo že se rodičům nelíbí sprostá mluva? – zklamání se prohlubuje.

Dalším problém představují některé scény, které snímek posouvají až za hranici vtipnosti. Sledovat otce skrytého pod stolem, na němž Laird orálně uspokojuje jeho dceru je (kromě absolutní ohranosti daného tropu) spíš nepříjemné než humorné.

Režisér John Hamburg je v žánru zkušeným harcovníkem ověnčeným úspěchy i katastrofami. Z jeho přičinění vznikl fenomén Zoolander, stejně tak ovšem i jeho tragické letošní pokračování, a je to právě on, kdo dal světu trilogii Fotr je lotr. Proč právě on? se tak velmi snadno může dočkat dvojky. Sice z něho jen těžko bude hit, ale i tak už je jisté, že skončí vysoko v černých číslech.

Ve výsledku se jedná o kvalitní komedii na jedno použití. U filmu strávíte příjemné dvě hodiny, při kterých se jistě několikrát zasmějete. Jen stěží se z toho ale stane něčí oblíbený film, byť je příznivcem žánru.

Celkové hodnocení: 75 %.

Why Him? (2016)

Hrají: James Franco, Bryan Cranston, Zoey Deutch, Megan Mullally, Adam Devine, Keegan-Michael Key, Kaley Cuoco a další

Režie: John Hamburg

Scénář: John Hamburg, Ian Helfer

Kamera: Kris Kachikis

Hudba: Theodore Shapiro

USA / 110 minut / komedie

film Proč právě on? James Franco (herec) recenze

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

před 2 hodinami

Národní rada Slovenské republiky (Českou obdobou je Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky)

Moskva bližší než Praha. Mění se Slovensko na proruský satelit?

Slovenský premiér Robert Fico už mnohokrát deklaroval, že politika jeho vlády bude „nezávislá“, a že nebude loutkou Západu, ale ani Ruska. Z jeho posledních kroků se ale zdá, že je mu přece jen východní pozice bližší. Jeho reálné kroky totiž ukazují, že se zcela záměrně odklání od svých západních spojenců a nadbíhá zájmům Moskvy.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Marek Ženíšek (TOP 09)

TOP 09 našla nového kandidáta na ministra pro vědu

TOP 09 představí nového kandidáta na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Podle informací České televize jím má být poslanec Marek Ženíšek. Nominovalo ho předsednictvo strany, posvětit to však ještě musí výkonný výbor. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

ČD ve čtvrtek odklidí vykolejený vlak, který ujel strojvedoucímu. Na trati bude výluka

České dráhy začnou ve čtvrtek ráno s odstraňováním dvou vozů, které vykolejily minulý týden u středočeského Klínce, informoval dopravce. Vozy budou nakolejeny s pomocí jeřábu a v rámci možností transportovány z místa po kolejích. Na trati mezi Čisovicemi a Měchenicemi tak bude muset být přerušen provoz, zajištěna bude náhradní autobusová doprava. 

před 6 hodinami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 6 hodinami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy