Zemřel herec John Hurt, hvězda Sloního muže a Vetřelce

Londýn - Ve věku 77 let zemřel britský herec John Hurt, známý například díky rolím ve filmech Vetřelec a Sloní muž. Informoval o tom podle BBC jeho agent.

Hurtovi, který si zahrál ve více než dvou stovkách filmů a televizních seriálů, byla v roce 2015 diagnostikována rakovina slinivky břišní.

Hurt je držitelem mnoha cen, včetně Zlatého glóbu za vedlejší roli ve filmu Půlnoční expres (1979) a ceny Britské akademie filmové a televizní tvorby (BAFTA) za celoživotní dílo (2012).

Cenu BAFTA získal již v roce 1976 za hlavní roli v životopisném snímku Obnažený státní úředník o Quentinu Crispovi. Pokračování osudů tohoto homosexuálního spisovatele ve filmu Angličan v New Yorku vyneslo Hurtovi v roce 2009 zvláštní cenu na Berlínském filmovém festivalu.

V legendárním vědeckofantastickém snímku Vetřelec režiséra Ridleyho Scotta si Hurt zahrál první oběť mimozemského monstra. Smrt jeho postavy v tomto snímku bývá často označována za jeden z nezapomenutelných momentů světové kinematografie, píše server BBC.

John Hurt úmrtí kultura

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy