Poslední opona pro Libuši Havelkovou: Smuteční projev přednesl herec Satoranský

Praha - Lidé se dnes naposledy loučili s oblíbenou herečkou a pedagožkou Libuší Havelkovou, která zesnula 6. dubna ve věku 92 let. Se smutečním projevem ve strašnickém krematoriu vystoupil herec Jaroslav Satoranský.

V činohře Národního divadla Havelková ztvárnila v letech 1960 až 1991 na sedm desítek rolí, v televizi a filmu jich bylo 120. Počet studentů, které vychovala během své téměř půlstoleté pedagogické činnosti na DAMU a konzervatoři, lze počítat na stovky.

U katafalku s rakví byly spolu s věnci rodiny i květy české první scény, Herecké asociace, pořadu Kouzelná školka České televize, Prahy 9 a Divadelní fakulty.

Satoranského Havelková na DAMU učila. Oslovil ji "moje milovaná druhá maminko", protože v polovině 70. let byl jejím synem v seriálu Nejmladší z rodu Hamrů. Matkou mu byla i mnohem dříve v Krškově filmovém dramatu Osení z roku 1960.

Prvním angažmá Havelkové se stala v letech 1948 až 1951 Ostrava, kde při práci pro rozhlas potkala svého budoucího manžela, skladatele Svatopluka Havelku. Stali se rodiči dcery Daniely a syna Ondřeje, který je hercem a známým swingovým hudebníkem. Právě úryvek z Havelkovy 1. symfonie z poloviny 50. let zazněl během pohřbu.

Poslední oponu doprovodil spontánní potlesk smutečních hostů. Byli mezi nimi herci Petr Kostka, Antonín Hardt a Jiří Novotný, ředitel Národního divadla Jan Burian a prezident Herecké asociace Jiří Hromada. Její památku uctil také Josef Somr, který jí hrál manžela v roli výpravčího v oscarových Ostře sledovaných vlacích Jiřího Menzela.

Související

Libuše Havelková

Zemřela známá herečka Libuše Havelková. Babička z Kouzelné školky

Praha - Ve věku 92 let zemřela česká herečka Libuše Havelková. Matka Ondřeje Havelky působila v Národním divadle, zahrála si například v seriálu My všichni školou povinní či ve filmu Ostře sledovaných vlacích, a je známá i dětem. Ztvárnila postavu babičky z Kouzelné školky.

Více souvisejících

Libuše Havelková (herečka) Jaroslav Satoranský kultura Národní divadlo

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy