RECENZE: Zázračná Wonder Woman zachraňuje svět i filmový vesmír DC

RECENZE – Třetí komiksový film roku 2017 představuje divákům nejslavnější ženskou superhrdinku všech dob. A ženský element je ve filmu znát. V dobrém.

S amazonkou Dianou (Gal Gadotová) jsme se mohli poprvé setkat v loňském filmu Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti. Ať už se řadíte mezi jeho fanoušky, nebo odpůrce, nejspíš není potřeba lasa pravdy, abyste přiznali, že právě neohrožená válečnice byla tím nejlepším, co tento souboj titánů nabídl. Ve své první (a jistě ne poslední) sólovce se divák dozví, jak se tato mytická bytost dostala ze skrytého řeckého ostrova Themisciry do říše lidí. A protože se její origin odehrává za první světové války, neztratí se ani ti, kteří do filmového vesmíru DCEU zavítají poprvé.

Wonder Woman si vás získá hlavně svojí sympatičností. Zase jednou se jedná o komiksový film dělaný z lásky k předloze a postavám. Hlavní hrdinka v sobě mísí sympatický idealismus, dětskou naivitu i buldočí odhodlání dotáhnout věc do konce. Zajímavý je také její vnitřní rozpor mezi odporem k válce a utrpení a touhou po víru bitvy. Také její společníci v čele s americkým špionem Stevem Trevorem (Chris Pine) a legendární amazonskou válečnicí Antiopou (Robin Wrightová) zosobňují sympatické postavy někde na hranici mezi komiksovou schematičností a realistickou lidskostí.

Protože je (zcela oprávněně) kladen všechen důraz na Dianinu pouť válečnou Evropou a objevováním sebe sama, na ty zlé tentokrát příliš prostoru nezbyde. Jak generál Ludendorff (Danny Huston), tak šílená chemička přezdívaná Doctor Poison (Elena Anaya) ale svůj účel splňují a nedá se jim upřít kouzlo skrz naskrz zlotřilých padouchů staré školy.

Film stojí a padá na ústřední herecké dvojici.  A jak vždy skvělý Pine, tak Gal Gadotová, mají charisma na rozdávání. Skvěle to mezi nimi jiskří a oba dokážou svoje postavy prodat. Samozřejmě že pokud čekáte oscarové výkony, nebo aspoň herectví na úrovni Nolanovy batmanovské trilogie, nedočkáte se jich. Na potřeby tohoto filmu to ale bohatě stačí.

Zasazení děje do první světové musíme také pochválit. Wonder Woman sice možná až příliš připomíná prvního Kapitána Ameriku, ale retro i bahno zákopů jí neskutečně sluší. Tady si navíc tvůrci pohráli s kontrastem starého a nového – střetu luku s kulkou, štítu s dělem, …

Oproti dvojici supertemných supermanovských snyderovek i křečovitě barevném Sebevražedném oddílu se také konečně dočkáme odlehčení v podobě chytrého humoru. Ten umožňuje jak střet odlišných kultur, tak sama povaha hlavních hrdinů. Ale nečekejte žádné Avengers, kde hláška střídá hlášku. Tvůrci dávají přednost humoru situačnímu, přirozeně zapojenému do plynutí děje.

Už od samého začátku se Warner Bros. i DC Comics ohánějí feministickou stránkou filmu. Přestože se rozhodně nejedná o první superhrdinský spektákl s hlavní hrdinkou ženou, na katastrofy jako Catwoman a Elektra bychom všichni nejradši zapomněli. Režisérka Patty Jenkinsová, která má na svém kontě také skvělé drama Zrůda, si dala na feministickém pojetí celkem záležet. Aniž by nějak výrazně tlačila na pilu, vyjadřuje se k postavení žen v naší společnosti. V rolích amazonek uvidíme 50leté herečky a ženy jsou zde nejen válečnice, ale také matky, přítelkyně, vědkyně, básnířky, … lidé. Nemůžeme ale mluvit o nějaké jednostranné štvavé propagandě, s muži je v tomto ohledu nakládáno stejně.

Co se vizuální stránky týče, hodně záleží na vašich preferencích. Pokud od triků očekáváte realističnost, budete zklamaní. Akční scény, výbuchy, to vše působí někdy hodně uměle. Zpomalovačky a urychlovačky, které mají ukázat fyzickou převahu amazonek nad běžnými smrtelníky působí dost neskutečně. Na druhou stranu je akce naprosto přehledná, nápaditá i zábavná, takže nehrozí přesycení oním pověstným digitálním bordelem. Jako celek vypadá Wonder Woman velmi komiksově. Pokud na její úmyslnou stylizaci dokážete přistoupit, za chvíli si zvyknete. Pomůže tomu také nadupaný soundtrack Ruperta Gregson-Williamse, který nad běžnou superhrdinskou produkci vyniká na první poslech (popově laděné Strážce galaxie stranou).

Rozpaky vyvolává také příběh. Ten je sice koherentní i kohezní, disponuje ústřední vizí a přehledností, není tu nic, co by nedávalo smysl, působilo navíc nebo naopak úplně mimo, ale jedná se o hodně prostinkou, schematickou a předvídatelnou záležitost.

Tento neduh vyvrcholí ve finální scéně, která je jak vystřižená z několikrát zmiňovaného klání Batmana se Supermanem. Další noční kataklysmatickou demolici dvou nadlidí, tentokrát navíc sráženou hloupým dialogem záporáka s Dianou, zachraňuje snad jen to, že se nikam neztrácejí po předchozí dvě hodiny budované emoce.

Wonder Woman by si žádný komiksový fanoušek neměl nechat ujít. Ať už od svého superhrdinského spektáklu vyžadujete spoustu bitev, humor, zajímavé postavy nebo dojem velkoleposti přesahující lidské chápání, zde to najdete.

Celkové hodnocení: 75%.

Wonder Woman (2017)

Hrají: Gal Gadot, Robin Wright, Chris Pine, Connie Nielsen, David Thewlis, Elena Anaya, Danny Huston a další

Režie: Patty Jenkins

Scénář: Michael Goldenberg

Kamera: Matthew Jensen

Hudba: Rupert Gregson-Williams

USA / 141 minut / akční, dobrodružný, fantasy, sci-fi

Související

Více souvisejících

film Wonder Woman recenze studio Warner Bros. DC comics Gal Gadot Chris Pine Patty Jenkins superhrdinové mytologie film Liga spravedlnosti

Aktuálně se děje

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy