RECENZE: Ve Španělské královně se herci postaví i proti diktátorovi

RECENZE – Film Španělská královna se do zahraničních kin dostal již v roce 2016 a na filmovém festivalu Berlinale měl úspěch. K nám se však dostává až nyní, s českou premiérou určenou na 3. srpna.

Truebův snímek Španělská královna vezme diváka do Španělska 50. let, kdy mu vládl politický diktátor Francesco Franco. Druhá světová válka skončila a Španělsko se snaží obnovit své vztahy s Amerikou. Jedním z prostředků má být i film o historické královně Isabele, který do Španělska zamířila natočit americká společnost.

Využít však hodlá herce španělské, a tak se hlavní hvězdou filmu stává Macarena Granada (Penélope Cruz), která Španělsko opustila asi před 20 lety a stala se hvězdou v Hollywoodu. Na natáčení se setká s filmovými kolegy, které již potkala dříve. Objeví se i španělský režisér, o kterém si všichni mysleli, že zemřel v koncentračním táboře.

Jeho příjezd vyvolá povyk u všech, včetně jeho bývalé manželky. Režisér Blas Fontiveros (Antonio Resines), který býval milencem Macareny, se dostává do problémů, když je zajat. Tajná policie ho odvede, aby pracoval na Francově ohromném pomníku. Po koncentračním táboře to pro něho není žádný problém. To by se ho však někdo nesměl pokoušet zabít.

Je tedy třeba Fontivera zachránit. A kdo je na to lepší než skupinka postarších španělských herců vedených Macarenou a pohledným údržbářem? Ten se do dobrodružství pouští z citu k Macareně, navíc chce osvobodit ještě někoho.

To vše se zamotává se samotným natáčením, kdy slavný režisér John Scott, který dorazil z Ameriky, pije a není schopný se udržet vzhůru, scénárista napsal film za 3 dny, u čehož vypil asi 6 lahví whiskey, a američtí herci se neumí domluvit se španělskými. Scénárista Jordan Berman (Mandy Patinkin) se totiž ve Španělsku skrývá, protože jako komunista není v USA vítán.

Nesmí chybět všeobecný dobový sexismus a rasismus, kdy krále Maurů hraje Španěl s obličejem nabarveným hnědým make-upem, to samé platí pro jeho královnu, která své blonďaté vlasy skrývá pod šátkem.

Filmu se však často nedaří balancovat na hraně dramatu a komedie a často sklouzává k jednomu nebo druhému. V některých momentech - například hned na začátku - divák jen poklepává nohou o podlahu či nehty o opěradlo, protože se nemůže dočkat, až nějaká scéna skončí.

Výhodou je, že španělské herce skutečně hrají španělští herci, člověk si tedy může vychutnat španělský akcent i v angličtině. Nevýhodou je, že film je z velké části natočený ve španělštině, s občasnými vložkami angličtiny. Ne každý tento jazyk ocení.

Film nese na svých bedrech Penélope Cruz, bez její role by mnoho diváků na Španělskou královnu vůbec nezavítalo. Nepomáhá tomu ani to, že film je ve skutečnosti pokračováním Truebeho předchozího snímku Dívka tvých snů z roku 1998. Pro diváka, který tento film nezná, může být Španělská královna poměrně chaotická a a určité citové scény, které jsou ve filmu hned zpočátku, naprosto nesmyslné.

Pokud jste Dívku tvých snů neviděli, je možné, že budete vztahy herců zcela zmateni. Ani ti, kteří předchozí snímek znají, si však nemyslí, že by byl povedený. Truebe si užívá návrat k něčemu, co měl rád, a zapomíná na to, že film by měl mít svůj vlastní děj a měl by být srozumitelný i sám o sobě.

Film zachraňují komediální momenty, kdy hysterickou historickou poradkyni odváží z natáčení, protože se jí nelíbí kostým hlavní postavy nebo Američan a Španěl mluví každý o něčem jiném, ale ohromně se u hovoru baví. Když se k jízdě křesťanů přidá namalovaný král Maurů, protože nechce kamaráda nechat na holičkách, člověk se musí smát. 

Každý ze skupinky herců, které Macarena zná z dřívějšího natáčení, slouží jako vlastní zdroj zábavy. Ať už se jedná o vyhořelou divadelní divu Rosales či očividného - ovšem tajného - gaye nebo o herce, který si mačká přirození, když má ve filmu plakat.

Celkové hodnocení: 50 %

Le reina de España (2017)

Hrají: Penélope Cruz, Cary Elwes, Mandy Patikin, Javier Cámara, Santiago Segura, Jorge Sanz

Režie: Fernando Trueba

Scénář: Fernando Trueba

Hudba: Zbigniew Preisner

Španělsko / 128 minut / Komedie, drama

film "Španělská královna" filmy recenze Španělsko

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

Tuleja ministrem pro vědu a výzkum nebude. Nominace se vzdal

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja (TOP 09) se v pátek rozhodl vzdát nominace do funkce. Ve vládě měl nahradit poslankyni Helenu Langšádlovou, jejíž demisi již přijal prezident Petr Pavel.  

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy