Festival krátkých filmů Praha uděloval ceny, ta hlavní putuje do Japonska

Praha - Hlavní cenu mezinárodního festivalu krátkých filmů Praha, který dnes skončil v kině Světozor, získal japonský snímek A tak jsme daly zlaté rybky do bazénu. Cenu diváků si letos odnesl belgický režisér Peter Ghesquière za snímek Naruby, který vtipnou formou poodhaluje svět lidí s Downovým syndromem.

Festival pořádaný organizátory Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech se konal potřinácté. Od 17. ledna uvedl v kinech Světozor a Pilotů v 16 sekcích přes 100 nejlepších a nejzajímavějších krátkých filmů ze tří desítek zemí. Obě hlavní ceny byly spojeny s finanční odměnou 2000 eur (51.000 korun). "Za třináct let naše projekce navštívilo přes 50.000 diváků, což dokazuje, že svět filmů se stopáží do 30 minut je lákavý," komentoval to programový ředitel přehlídky Karel Spěšný. Podle něj se ve světě krátké snímky točí často, pro filmaře jsou předstupněm k celovečerní tvorbě.

Porota u japonského snímku ocenila, že "sebereflexivním, vtipným a chytrým způsobem zachycuje život teenagerů v postmileniálním městě západního světa". Film natočil jako svůj debut Makoto Nagahisa, zvítězil s ním i na prestižním festivalu v Sundance.

V konkurenci dvou desítek titulů z 16 zemí dostal Zvláštní uznání poroty francouzský film Ať žije císař! režisérky a scenáristky Aude Léy Rapinové. Na pozadí nejznámějšího příběhu o Napoleonově porážce u Waterloo inscenuje tuto bitvu mezi mužem a ženou jako hru manipulace, předstírání, ovládání a odlišných očekávání. Zvláštní uznání porota udělila i snímku Miranda a Ferdinand. Devatenáctiminutový film režíroval francouzský režisér Antoine Giorgini.

Nejlepším titulem soutěže zaměřené na domácí krátkometrážní tvorbu se stala slovensko-česká Atlantida v režii Michala Blaška. O nepohodlných pravdách vypráví podle poroty způsobem, který jde přímo k jádru přetrvávajícího nelidského konání. Národní porota se rozhodla udělit i Zvláštní uznání filmu Dužana Duonga s názvem Bo Hai o vztahu starší generace v Česku usazených Vietnamců s jejich dětmi.

Související

Film, ilustrační foto

Hlavní cena Festivalu krátkých filmů putuje do Polska, bodoval i český snímek

Hlavní cenu Festivalu krátkých filmů Praha dnes dostal polský snímek Třas (Tremors). Cenu osobně za svůj krátkometrážní debut převzal režisér Dawid Bodzak. Porota na jeho snímku ocenila silnou autorskou vizi a hluboce poetický pohled na křehkost a odolnost v dospívání. Do letošní mezinárodní soutěže bylo vybráno 20 filmů, festival od 23. ledna uvedl přes 100 krátkých filmů ze 30 zemí.

Více souvisejících

Festival krátkých filmů Praha kultura filmy Praha

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku, žádá Litva

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy