Zemřel herec a dabér Vlastimil Bedrna, svůj hlas propůjčil Homeru Simpsonovi

Praha - Zemřel herec Vlastimil Bedrna, bylo mu 89 let. O úmrtí umělce informovala dcera Vlastimila Bedrnová.

Bedrna si zahrál desítky epizodních rolí ve filmech i v televizi. Zřejmě nejvíc se však proslavil jako dabér Homera Simpsona v kultovním americkém animovaném seriálu Simpsonovi. Za celoživotní mistrovské působení v dabingu získal v roce 2005 Cenu Františka Filipovského. 

Ve filmu a v televizi hrál menší, převážně komediální role. Často též spolupracoval s rozhlasem. Zahrál si např. ve snímcích Božská Ema, Pozor vizita nebo Svatby pana Voka. V Bočanově pohádkové komedii S Čerty nejsou žerty ztvárnil jednoho z pekelníků. Jeho poslední filmovou postavou byl královský notář v parodii Jaroslava Brabce Krvavý román.

Vlastimil Bedrna se narodil v únoru 1929 v Praze v rodině architekta. Vystudoval gymnázium a poté se přihlásil na DAMU. Po absolutoriu v roce 1952 získal angažmá v Městském divadlem v Mladé Boleslavi. Na tomto oblastním jevišti vystupoval s dvouletým přerušením způsobeným vojenskou prezenční službou až do roku 1956.

Po odchodu do Prahy jednu sezónu vystupoval v Pražském estrádním souboru a od roku 1957 zakotvil v Rokoku, patřil k zakládajícím členům tohoto kabaretního divadla. V Rokoku působil až do jeho zrušení v roce 1973, poté přešel do Divadla Na zábradlí, kde setrval až do roku 1995. 

Bedrna byl dvakrát ženatý. Poprvé se oženil s dcerou muzikologa a hudebního skladatele Boleslava Vomáčky Libuší. Měli spolu dvě dcery a syna, který se nešťastnou náhodou otrávil plynem v koupelně. První manželství skončilo rozvodem. V roce 1974 si vzal za ženu známou herečku Laďku Kozderkovou, se kterou se seznámil během jejího krátkého angažmá v Rokoku. Jejich vztah vydržel až do tragického úmrtí Kozderkové po těžké nemoci v roce 1986. V roce 1976 se manželům narodila dcera Vlasta.

Bedrnovu úspěšnou hereckou dráhu ukončila v roce 2005 mozková mrtvice, která ochromila levou polovinu těla a upoutala ho na lůžko. Téměř tři roky pobýval v motolské nemocnici a konec života strávil v domově seniorů v pražské Krči.

Vlastimil Bedrna (herec) úmrtí

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 17 minutami

před 58 minutami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy