Brněnský seriálový festival skončil. O osudech seriálů rozhodla profesionální porota

Brno - V sobotu 5. května skončil festival zaměřený na seriálovou televizní tvorbu. V Brně, kde se tato událost odehrávala se sešli producenti z Česka, Rumunska, Německa, Polska a dalších evropských států. Tvůrci měli možnost představit publiku svoje práce, z nichž většina měla v Česku premiérové promítaní. O tom, které seriály by mohly nejvíc zaujmout diváky rozhodovala porota. Některé z představených novinek rozhodně stojí za zhlédnutí.

Vítězem festivalu se stal chorvatský čtyřdílný seriál Strážce hradu. Seriál byl natočený v duchu špionážní mini-série o posledních letech socialistické republiky Jugoslávie, události se odehrávali v kruzích zpravodajských a bezpečnostních složek. Divák se ponořil do zamotaného ale neméně zajímavého příběhu, stylizovaného do 90. let v Jugoslávii.

Některé z představených seriálů se soutěže nezúčastnili, sloužili pouze jako ukázky z tvorby jiných států. Jedním takovým byla novinka napsaná rukou německé scénáristky Annette Hess, zaměřující se především na osudy žen v druhé polovině minulého století. Krásný a poněkud krutý příběh třech dospělých žen vyrůstajících pod striktním okem panovačné matky - seriál s názvem Ku`damm 59. Zaslouženě nejpodařeněji stylizovaný seriál ze všech představených, vypráví o době, kdy Berlín ještě dělila zeď a světem panoval duch rokenrolu.

Další německý seriál, který stojí za zhlédnutí je seriál Vítejte v Hindafingu. Německo prožívá dobu, kdy se o tamější televizní tvorbu začínají zajímat velcí producenti jako Netflix či HBO. Na trhu vznikají seriály mířené pro vyhraněnější publikum. V malém městečku Hindafing, kde se odehrává seriálový děj, žijí obyčejní lidé mající standardní rutinní problémy. Starosta města závislý na drogách přijímá uprchlíky, aby dostal zpět zděděné peníze svého otce. Německá absurdní satira odráží události obyčejného maloměstského života a reaguje na poslední události ve světě. Třpytka černého humoru a německé sebeironie se prolíná celým příběhem.

Diváci, kteří preferují serióznější dramata měli možnost se podívat na autorskou tvorbu několika severských států. Seriál Liberty reflektuje důležité lidské otázky a nespravedlnost v moderním světě, pojednává o komunitě skandinávských charitativních pracovníků v Tanzanii. “Nesmíš tolik truchlit, to je Afrika - lidé tady umírají každý den,” řekl jeden z hrdinů seriálu. Evropané jsou postavení tváří v tvář africké realitě a pro místní obyvatelstvo jsou bohy v lidském těle.

Festival skončil až po úplném představení soutěžních seriálů. Vítězové byli nominováni v kategorii nejlepší televizní a online seriál. Nejlepším internetovým seriálem se stala česká Lajna od online produkce OBBOD. “Snažili jsme se vyřešit fenomén, do kterého si ještě nikdo netroufl, tím je český hokej. Hlavní hrdina trenér a bývalý hokejista z Nagana se vrátil z USA a zakotvil v Havířově, kde se hokej teprve uchycuje. Nejdřív tím městem pohrdá ale pak si ho zamiluje,” komentoval režisér seriálu Vladimír Skórka. Město podle jeho slov ten námět přijalo pozitivně, někteří místní mu dokonce nabídli, že by si v seriálu chtěli zahrát.

Na slavnostní zakončení festivalu dorazili hosté z celého Česka do divadla Bolka Polívky, následně se přesunuli na velký večírek na Běhounské 14. “Jsem ráda, že tento festival dokázal připoutat pozornost veřejnosti. Nicméně jsem si jistá, že jsme i přes svůj úspěch a pozitivní komentáře využili pouze pětiprocentní potenciál. V příštím roce očekáváme, že zájem bude ještě větší,” uvedla zakladatelka festivalu Kamila Zlatušková.

Související

V seriálu Fauda není nouze o akční scény.

Izraelský seriál Fauda je povedené akční drama, které dobylo Střední východ

RECENZE - Seriál z izraelské produkce ukazuje civilním, leč syrovým způsobem spletitou problematiku izraelsko-palestinských vztahů, které nejsou zdaleka tak černobílé, jak se může na první pohled zdát. Silným prvkem seriálu je důraz na osobní vztahy a rozhodnutí postav, jež musí volit mezi svými ideály a splněním úkolu. 

Více souvisejících

seriály Festival seriálů Festival Serial Killer Divadlo Bolka Polívky

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy