Jan Žižka jako hollywoodský trhák? Půjde o nejdražší film české kinematografie

Praha - Historický film Petra Jákla Jan Žižka má rozpočet půl miliardy korun, což z něj činí dosud nejdražší film české kinematografie. Režisér a producent říká, že chce příběhem o mladých letech Jana Žižky natočit velkou filmovou podívanou, ale chce se také držet historických fakt. Tam, kde chybí, plánuje reálie doplnit fikcí. Na tiskové konferenci dnes představil protagonisty svého snímku, který plánuje osm let a v pondělí ho začne natáčet.

"Není třeba zřejmé, o které oko Žižka přišel, při studiu pramenů se píše z poloviny o pravém, z poloviny o levém," řekl dnes ČTK a Českému rozhlasu. Zda bude ve filmu Žižka už jednooký, se zatím nerozhodl. Film se bude točit v barrandovských ateliérech, ale také v mnoha českých lokacích, na středověkých hradech a dalších místech spjatých s historií.

"Jsem nadšený z toho, že se tenhle projekt dal nakonec do kupy. Plno lidí na něm pracovalo dlouho, dnes už je to nějakých osm let. Jsem nadšený a pořád nemohu věřit tomu, že mám takhle úžasné herce vedle sebe, další jsou na cestě," řekl Jákl. Uvedl, že scénář měl desítky verzí. Film vzniká na základě scénáře Marka Dobeše a Michala Petruše, pod definitivní verzí scénáře je podepsán sám Jákl. Historickým poradcem filmu je Jaroslav Čechura.

"Zůstali jsme v tom, že je o mladém Žižkovi, což mě jako téma zaujalo. Je to něco jiného než husitské války, které již kdysi byly natočené, Pro mě období jeho mládí je zajímavější, protože to je zrod bojovníka," řekl.

"Za osm let jsem musel sehnat, protože to zároveň produkuji, i peníze. Začali jsme s rozpočtem na 80 milionech korun před lety, před třemi lety jsme zvýšili rozpočet na 300 milionů, což už se mi zdálo úplně mimo, ale také se to podařilo sehnat. A dneska už jsme skoro na půl miliardě, což už je mimo moje chápání," popisuje rostoucí nároky na výpravný snímek s historickými kostýmy a bojovými scénami, které se mu ale daří naplňovat.

Spolu s dříve představenými protagonisty svého snímku, především americkým hercem Benem Fosterem, který ztvární titulní roli, dnes Jákl představil další herce. Hlavní ženskou roli bude hrát australská herečka Sophie Loweová. Bratra hlavního hrdiny ztvární anglický herec William Moseley, známý především z trilogie Letopisy Narnie.

Po boku Fostera se ve filmu objeví dvojnásobný držitel Oscara, britský herec Michael Caine, který ztvární pravou ruku krále Václava IV. Ve filmu bude hrát také německý herec a režisér Til Schweiger. Z českých herců se ve filmu objeví Ondřej Vetchý, Marek Vašut či Jan Budař.

Foster dnes novinářům řekl, že cítí jako čest ztvárnit osobnost Jana Žižky. "Scénář byl velice univerzální a velice specifický, bylo to téma, s nímž se každý může ztotožnit," řekl Foster.

Jákl s uvedením filmu do kin počítá v roce 2020. Film Jan Žižka bude spolu s Jáklem produkovat hollywoodský producent Cassian Elwes, který stojí za desítkami známých filmů, jako je například Klub poslední naděje.

Jákl, autor hororu Ghoul a thrilleru Kajínek, dnes uvedl, že castingy na film trvaly čtyři roky a zúčastnilo se jich na 4000 lidí, ve filmu nakonec bude hrát kolem 250 lidí.

Související

Oscarový herec Michael Caine při natáčení filmu Jan Žižka v Čechách

Jáklův film o Žižkovi je ve střižně, náročné jsou bojové scény

Historický film Petra Jákla Jan Žižka, který je s půlmiliardovým rozpočtem nejdražším filmem české kinematografie, je nadále ve střižně. Střih filmu je podle režiséra velmi náročný především kvůli množství bojových scén. Tým střihačů se proto rozrostl o Dirka Westervelta, který stojí například za střihem amerického filmu Le Mans '66. Film o Žižkovi by měl do kin přijít příští rok. Kromě něj Jákl v zahraničí produkuje další dva filmy, uvedl v tiskové zprávě.

Více souvisejících

Jan Žižka film filmy Petr Jákl (režisér) kultura

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

MS v hokeji

Fiala tentokrát Švýcarům proti Kanadě nepomohl, Rakušané nadále drží naději. Lotyši udolali Slováky v nájezdech

Čtyřmi zápasy pokračoval v neděli domácí hokejový světový šampionát. Odpoledne se představilo opět překvapení z Rakouska, které je po nečekaných výsledcích s Kanadou a Finskem stále ve hře o senzační postup do čtvrtfinále. A můžou na něj nadále myslet i po nedělním zápase s Norskem, se kterým si poradilo 4:1. Ve večerním pražském duelu dvou největších favoritů skupiny A mezi Švýcarskem a Kanadou se hrál vyrovnaný a ostrý hokej, který ovlivnil výrazně Kevin Fiala svým zbytečným vyloučením do konce zápasu. I díky tomu Kanaďané došli k výhře 3:2. Důležitý zápas se večer hrál v Ostravě mezi Slovenskem a Lotyšskem. Ten nakonec dospěl za stavu 2:2 až do samostatných nájezdů, kde se stal hrdinou gólman Gudlevskis, jenž vychytal výhru a lotyšskou naději a postup. To Slováci si na jistotu čtvrtfinále musí ještě počkat. USA pak rozstřílely Kazachstán. 

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu se poprvé vyjádřil k zatykači na svou osobu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondělí odsoudil rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykače proti jeho osobě. Podle Netanjahua jde o absurdní krok a útok na izraelskou armádu a celý Izrael. Uvedla to agentura AP.

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

včera

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

včera

Stav Fica je po atentátu stabilizovaný. Komunikuje a zlepšuje se

Stav slovenského premiéra Roberta Fica (Směr-SD) je po atentátu, k němuž došlo minulý týden, stabilizovaný. Předseda vlády komunikuje a klinicky se zlepšuje. Na sociální síti o tom informovala Rooseveltova nemocnice v Banské Bystrici.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy