Ceny Emmy opět ovládla Hra o trůny, hvězdou večera byl ale nováček mezi sitcomy

Los Angeles - Cenu Emmy pro nejlepší dramatický seriál si v pondělí večer odnesla z ceremoniálu v Los Angeles televize HBO za seriál Hra o trůny. V letošním ročníku těchto prestižních amerických televizních ocenění výrazně bodovaly streamingové společnosti. Firma Netflix například získala stejný počet cen (23) jako HBO a v kategorii nejlepší komediální seriál zvítězil poprvé produkt streamingové společnosti, seriál The Marvelous Mrs. Maisel od Amazonu.

Televizi HBO, která se od roku 2001 držela na prvním místě v celkovém počtu nominací na ceny Emmy, letos předstihla v počtu nominací streamingová televizní společnost Netflix. Nominací získala firma Netflix 112, tedy o čtyři více než televize HBO. Obě společnosti jich nakonec v cenu proměnily 23.

HBO bodovala s fantasy seriálem Hra o trůny, který v hlavní kategorii nejlepší dramatický seriál vyhrál už potřetí (2015, 2016, 2018). Tento výpravný seriál odehrávající se v mytické říši získal letos celkem devět cen, včetně technických kategorií. Trofej si odnesl například za nejlepšího herce ve vedlejší roli v dramatickém seriálu (Peter Dinklage) či za vizuální efekty.

Hvězdou večera se stal sitcom The Marvelous Mrs. Maisel, který vedle nejlepší komediální série získal dalších sedm cen Emmy, včetně nejlepší herečky v hlavní roli. Tou byla vyhlášena Rachel Brosnahanová, která ztvárnila americkou ženu v domácnosti, jež se v 50. letech minulého století dala na dráhu stand-up komika.

Nositelem ocenění pro nejlepšího herce v hlavní roli v komediálním seriálu se stal Bill Hader za černou komediální sérii Barry. Tentýž seriál bodoval i v kategorii nejlepší herec ve vedlejší komediální roli, v níž vyhrál dvaasedmdesátiletý Henry Winkler.

Cenu za nejlepší herečku v dramatickém seriálu si překvapivě odnesla Claire Foyová za roli britské královny Alžběty II. v sérii The Crown. Porazila tak loňskou vítězku a letošní favoritku Elisabeth Mossovou z Příběhu služebnice. Mužskou obdobu ocenění získal Matthew Rhys za svůj herecký výkon v sérii Takoví normální Američané.

V kategorii minisérie mělo letos nejvíce nominací (18) životopisné drama The Assassination of Gianni Versace (Vražda Gianniho Versaceho), které si odneslo tři ceny - za nejlepší minisérii, za nejlepšího herce v hlavní roli v minisérii (Darren Criss) a pro nejlepšího režiséra minisérie (Ryan Murphy). Murphy, který se netají homosexuální orientací, cenu za sérii o vraždě módního návrháře věnoval komunitě LGBT (leseb, gayů, bisexuálů a translidí), k níž patřil i Versace.

Související

Hra na oliheň

O ceny Emmy se letos popere Boj o moc i Hra na oliheň

Drama o intrikách v rodině mediálního magnáta Boj o moc má velkou šanci rozšířit svou sbírku ocenění poté, co dnes obdrželo 25 nominací pro letošní ročník amerických filmových cen Emmy. V hlavní kategorii bude bojovat mimo jiné s jihokorejským hitem Hra na oliheň, který se podle agentury AP stal prvním pořadem v jiném než anglickém jazyce nominovaným na nejlepší dramatický seriál. Ted Lasso zase může obhájit vítězství mezi komediemi.
Cena Emmy (Emmy Award, představuje každoročně udělované americké televizní ocenění, televizní obdoba filmových Oscarů)

Emmy ovládly streamovací služby se seriály Koruna, Dámský gambit a Ted Lasso

Letošní slavnostní udílení amerických televizních cen Emmy ovládla produkce streamovacích služeb, které si poprvé odnesly ocenění ve všech třech hlavních kategoriích. Seriál společnosti Netflix Koruna o britské královské rodině si po třech neproměněných nominacích vysloužil první vítězství v kategorii nejlepší drama, zatímco cenu za nejlepší minisérii získal rovněž netflixovský Dámský gambit. Nejlepším komediálním seriálem se stal Ted Lasso z prostředí amerického fotbalu z platformy Apple TV+.

Více souvisejících

Cena Emmy (Emmy Award) seriál Hra o trůny (HBO) kultura

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Jiřina Bohdalová v televizním filmu Svatá.

RECENZE: Svatá s démonickou Bohdalovou se pod podnětnou premisou hroutí a učí nás překrucovat

V neděli v lineárním vysílání odpremiéroval očekávaný snímek České televize Svatá, nyní si jej můžete pustit na iVysílání. Produkce spoléhá na osvědčená tvůrčí i herecká jména a po záplavě seriálů a minisérií se navrací k formátu dlouhometrážního televizního filmu. Slibná zápletka prestižního projektu s možnostmi ambivalence však v závěru vyzní banálně a dialog nevede.

včera

včera

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

včera

Úterní počasí: Silné bouřky udeří už odpoledne. Hrozí i rozvodnění menších toků

V části Česka hrozí v úterý odpoledne a večer a v noci na středu silné bouřky, příslušnou výstrahu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Napršet v nich může i kolem 50 milimetrů, zesílí také vítr. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy