ČT připomněla opomíjeného Rašína. Ve filmu z něj udělala téměř dokonalého superhrdinu

Alois Rašín zcela jistě patří k jedněm z nejdůležitějších, ale také nejopomíjenějších postav našich dějin. Přitom to byl on, kdo měl velkou zásluhu na tom, že po 1. světové válce Československo vůbec vzniklo. To se v rámci oslav 100. výročí vzniku Československa rozhodla připomenout i Česká televize, roli advokáta a politika si zahrál Ondřej Vetchý.

Film o jednom z „mužů 28. října“ vznikl u příležitosti stého výročí vzniku Československa. Do podoby scénáře televizního filmu ho pro Českou televizi převedl režisér Jiří Svoboda.

Děj snímku začíná 5, ledna 1923, tedy dnem, kdy byl na Aloise Rašína spáchán v Praze atentát. Ve chvíli, kdy jej nesou na nosítkách, se politikovi v hlavě honí výčitky, které si musel kvůli svým politickým rozhodnutím ve své kariéře vyslechnout.

Autoři snímku pak diváky vrací o několik let zpět, přesněji do chvíle, kdy byl spáchán atentát na následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este - tedy do léta roku 1914. V tu dobu už Rašín působí jako poslanec Říšského sněmu.

Filmaři v novém filmu zdůrazňují především to, že byl Rašín milující manžel a otec, ale zároveň i tvrdohlavý politik, který nerad ustupoval či přijímal kompromisy, které by byly proti jeho přesvědčení. I kvůli jeho názorům jej jeho političtí kolegové a straníci v čele s Karlem Kramářem považovali za příliš radikálního a jeho chování mu vyčítají. 

Právě názorové střety proruského Kramáře v podání Miroslava Donutila a prozápadně orientovaného Rašína dominují první části dvojdílného televizního filmu. Rašín od počátku vykreslován jako velmi zásadový muž, který projevuje starosti nejen o osudy českých vojáků, ale i o ty, kteří byli zadrženi, odsouzeni či popraveni za velezradu. Filmaři se z něj ale možná až moc pokoušejí vytvořit "superhrdinu", který nemá jedinou negativní vlastnost a který pomáhá i těhotným dívkám v nouzi. 

Přestože za největší postavy této éry jsou často považováni Tomáš Garrigue Masaryk či Edvard Beneš, první jmenovaný se v prvním díle neobjeví vůbec, zatímco druhý se tu jen mihne, když přinese Kramářovi a jeho kolegům zprávu právě od Masaryka. Prostor tak dostávají právě často neprávem opomíjení českoslovenští politici, kteří se o vznik Československa zasloužili přímo z Prahy.

Film zachycuje také ponurou atmosféru vyvolanou řadou udavačů, domovních prohlídek, tajných schůzek odbojářů a vzniku orgánu českého domácího odboje známého jako Maffie (jejíž jméno ovšem ve filmu kdo ví proč vůbec nezazní), která se pro politiky v exilu pokoušela sbírat politické, hospodářské i vojenské informace.

V televizním filmu se Kramář a Rašín opakovaně názorově střetávají - přesto se oba sejdou v jedné vězeňské cele poté, co byli i se starostou České obce sokolské Josefem Scheinerem v roce 1915 zatčeni za velezradu. Právě zadržením Rašína končí první díl.

Pokračování odvysílá Česká televize 21. října. 

Rašín (TV film)Historický / Drama

Česko, 2018, 142 min (Televizní verze: 70+79 min)

Režie: Jiří SvobodaScénář: Jiří SvobodaKamera: Marek JandaHudba: Jiří ChlumeckýHrají: Ondřej Vetchý, Miroslav Donutil, Zuzana Stivínová, Lenka Vlasáková, Viktor Preiss, Tomáš Töpfer, Petr Štěpán, Vítězslav Jandák, Ondřej Malý, Jan Novotný, Jaroslav Plesl, Jan Plouhar, Adrian Jastraban, Michal Bumbálek, Martin Finger, Ondřej Novák, Martin Siničák, Ondřej Kavan, Milan Kňažko, Jiří Čapka, Robert Nebřenský, Františka Brzobohatá, Tomáš Dastlík, Ondřej Biravský, Kajetán Písařovic, Jakub Zindulka, Jiří Oberfalzer, Patrik Paušo, Petr Mareček, Josef Horák, Ivan Sochor, Milan Aulický, Pavel Batěk, Adrian Gabaj, Fabián Povýšil, Ladislav Balous, Tomáš Petrák, Radim Madeja, Jáchym Kučera, Ivo Kubečka, Martin Mejzlík, Jiří Šafránek, Jiří Bartoň, Filip Kubíček, Milan Enčev, Mariana Franclová, Miroslav Saic, Ivan Kočí.

film Rašín Alois Rašín Česká televize Karel Kramář

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Předpověď počasí naznačuje, že současný trend bude pokračovat

Trend teplého počasí bude pokračovat i dnes, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima překročí dvacítku, místy ale očekávají meteorologové nižší teploty.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy