Zemřel král z Tří oříšků pro Popelku, herec Rolf Hoppe

Ve věku 87 let zemřel ve čtvrtek v Drážďanech německý filmový a divadelní herec Rolf Hoppe. S odvoláním na jeho rodinu o tom dnes informoval server listu Dresdner Neueste Nachrichten (DNN). Divákům v Česku je Hoppe znám hlavně díky roli krále v pohádce Tři oříšky pro Popelku. V 80. letech si ale zahrál například i v oscarovém snímku Mefisto.

Podle DNN patřil Hoppe, který zemřel v rodinném kruhu, k nejvýznamnějším a mezinárodně nejznámějším hercům bývalé Německé demokratické republiky. Narodil se v prosinci 1930. Od konce 70. let působil v drážďanském divadle a zahrál si také v řadě filmů určených pro film i televizi.

Českému publiku je znám především jako představitel krále z filmové pohádky Václava Vorlíčka Tři oříšky pro Popelku, která vznikla v 70. letech v československo-východoněmecké koprodukci.

Kromě Hoppeho si ve filmu, který je neodmyslitelně spjat s Vánocemi v Česku, na Slovensku, v Německu, ale třeba i v Norsku, výrazné role zahráli i další němečtí herci. Královnu ztvárnila Karin Leschová a macechu Carola Braunbocková, rodačka z Všerub u Plzně.

Hoppe si zahrál i ve snímku maďarského režiséra Istvána Szabóa Mefisto, který v roce 1982 získal cenu americké filmové akademie Oscar za nejlepší cizojazyčný film. Ztvárnil v něm roli ministerského předsedy, jejímž předobrazem byl nacistický politik Hermann Göring.

Rolf Hoppe úmrtí Pohádka Tři oříšky pro popelku

Aktuálně se děje

před 31 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy