Recenze: Dočkali jsme se zázraku. Druhá vánoční pohádka O zakletém králi a odvážném Martinovi nebyl propadák

To, v co už nikdo ani nedoufal, se stalo skutečností. Druhá nová pohádka, kterou o letošních Vánocích přinesla Česká televize, spravila divákům chuť po tragickém Kouzelníku Žitu. O zakletém králi a odvážném Martinovi sice není kdovíjak přelomový snímek a originalitou také neoplývá, jde ale o napohled příjemnou podívanou s neotřelými postavami a dějem, který má konečně spád.

Pro koho je tradiční štědrovečerní pohádka završením celých Vánoc, měl letos v puse pěkně hořkou pachuť. Kouzelník Žito jednoduše dopadl špatně a pokud jej v televizi už znovu neuvidíme, stýskat se nám nebude. 

Oproti tomu na Slovensku si na Štědrý den neměli na co stěžovat. Pohádka O zakletém králi a odvážném Martinovi tam totiž běžela už předevčírem, zatímco u nás až dnes. A po právu můžeme Slovákům závidět.

Režisér Peter Bebjak totiž na obrazovky přinesl něco, v co jsme už ani nedoufali. Pohádku, na kterou se dá opravdu dívat. Ačkoliv příběh slepého kováře, nemocného krále, dobrodružné princezny a zlé ježibaby nepůsobí nijak originálně, ve skutečnosti jde o povedenou kombinaci několika klasických pohádkových motivů.

Pozornému divákovi snímek mohl připomenout klasického Mrazíka, a nebyli byste daleko od pravdy. Inspirace v něm je ve filmu zjevná, zároveň ale pohádka nepůsobí tak archaicky, historicky a depresivně. Principiálně ale zlo zůstává zlem a dobro opět vyhraje. Na tom se nic nemění.

Pohádka se snaží o lehký a nenucený humor, sází na dobře napsané charaktery, které hercům sednou, a po vizuální stránce jde o klasickou, ale fungující variaci na "ledovou královnu". Naštěstí chybí otravní čerti, umělí draci a mnoho dalších motivů, které české pohádky sráží na kolena. 

Navzdory skladby mnoha motivů se film snaží o originální příběh, který má jasně daný začátek, srozumitelný konec a odsýpající děj, scénáristé se nesnažili vytvořit Kill Bill 3, ale oddechovou podívanou, která netrpí na uměle natahovanou stopáž. Hodina a dvacet minut k tomu snímku sluší a bohatě mu stačí.

Vady na kráse se beze sporu najdou také, a ne příliš těžce. Filmu lze vytknout mírně kostrbatý začátek, který může leckteré diváky donutit přepnout televizi po prvních pěti minutách. Český dabing zpočátku také může vyděsit, a především nejde o film Áčkového charakteru, který by boural kinosály.

Kdo ale od pohádky neočekává nic víc než motiv Vánoc, příjemnou podívanou a lehkou zábavu na večer, může být spokojený. O zakletém králi a odvážném Martinovi je zkrátka obyčejný film plný obyčejných pohádkových motivů, kterému na hodnocení silně přidává fakt, že v letošním vánočním souboji stojí proti tragickému Žitu. 

Hodnocení: 60 %

O zakletém králi a odvážném Martinovi

PohádkaČesko / Slovensko, 2018, 80 min

Režie: Peter BebjakScénář: Tomáš DušičkaHrají: Richard Autner, Simona Kollárová, Tomáš Mischura, Csongor Kassai, Tomáš Maštalír, Lukáš Vaculík, Ján Gallovič, Judita Hansman, Peter Oszlík, Ondřej Malý, Lucia Jašková

film O zakletém králi a odvážném Martinovi recenze

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 9 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 9 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 9 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 10 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy