Zemřel filmový producent Andrew Vajna, stál za snímky Rambo a Evita

Ve věku 74 let dnes ve svém domově v Budapešti zemřel filmový producent a podnikatel Andrew Vajna. Informovala o tom agentura MTI s odvoláním na Maďarský národní filmový fond, v jehož čele producent snímků Evita nebo Rambo stál.

Narodil se v roce 1944 v Budapešti jako András György Vajna a v roce 1956 po porážce protikomunistického povstání emigroval s pomocí Červeného kříže do Kanady. Později se sešel se svými rodiči v americkém Los Angeles.

Ve Spojených státech produkoval asi 50 filmů, zejména akčních. V novém tisíciletí stále více působil v Maďarsku. Patřil mezi přátele současného konzervativního premiéra Viktora Orbána. "Dáváme sbohem největšímu maďarskému filmovému producentovi. Hasta la vista, Andy! Díky za všechno, příteli," napsal na facebooku Orbán.

Vajna od roku 2011 stál v čele maďarské kinematografie. Filmy, které vznikly během jeho vedení národního filmového fondu, získaly stovky zahraničních ocenění, připomíná agentura Reuters. S podporou fondu byl natočen i Saulův syn režiséra Lászla Nemese, který v roce 2016 získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Andrew Vajna

Aktuálně se děje

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy