RECENZE: Thriller Všichni to vědí odkrývá stará rodinná tajemství. Exceluje v něm hvězdný pár Cruz a Bardem

RECENZE: Psychologický thriller Všichni to vědí minulý rok zahajoval festival v Cannes. Dvojnásobný oscarový režisér Asghar Farhadi v něm vykresluje drama jedné španělské rodiny, v níž únos dítěte otevírá dávné křivdy a nebezpečná tajemství. Hlavní role se zhostil herecký pár Penélope Cruz a Javier Bardem.

Ocitáme se na španělském maloměstě, kam přilétá krásná Laura (Penélope Cruz) spolu se svým synem a dospívající dcerou z Argentiny. Její sestra (Inma Cuesta) má svatbu, a tak se po letech setkává se zbytkem své rodiny a s dávnou láskou Pacem (Javier Bardem). Manžel (Ricardo Darín) musel z pracovních důvodů zůstat v Argentině.

Jak už to na maloměstech často bývá, všichni mají přehled o všem. Nikdo nezapomněl na časy, kdy Laura a Paco byli vášnivě zamilovaní a že Laura před odjezdem do Argentiny velmi výhodně prodala bývalému milenci rodinnou půdu, jež se později rozrostla v úspěšnou vinici.

Snadný průchod návštěvy prodlouží nečekaná událost. Během bujaré oslavy zmizí z ložnice Lauřina alkoholem opojená dcera. Svatebčané obrátí celý dům vzhůru nohama, avšak bez úspěchu. Nedlouho poté se ozvou únosci se žádostí o výkupné. Za žádných okolností nesmějí kontaktovat policii, proto Paco začne pátrat na vlastní pěst.

Způsob vyprávění děje je velmi pozvolný, třetina filmu je věnována seznámení  s patnácti relevantními postavami a následné svatbě spojené s oslavami. Toto pomalé tempo nemusí vyhovovat každému, neboť samotný únos se odehrává výrazně později než je tomu zvykem. Farhadi tak pracuje obdobně jako tomu bylo u jeho dvou předchozích snímků z arabského světa. Otázkou je, zdali to bude fungovat i v tomto případě.

V první řadě je důležité si uvědomit, že se nejedná o detektivní film. Sice snímek vykazuje jakousi detektivní zápletku, ale ta je bez žánrových rysů sloužící spíše jako katalyzátor psychologického dramatu. Napětí vychází přímo ze vztahů mezi postavami a ze situace, v níž se za určitých okolností nachází. Zbytek filmu je vyplněn odhalováním minulosti a odkrýváním různých rodinných tajemství včetně jejich křivd.

Místy se může zdát, že se hrdinové především rýpají ve své minulosti než aby vyšetřovali únos a pátrali po pachatelích. Právě neznalost totožnosti únosců vnáší do děje napětí a nejistotu, avšak vedoucí v závěru k neuspokojivému vyvrcholení. Na jedné straně máme možnost vidět přesvědčivě zachycený rozpad rodiny, na druhé straně nedostatečné odhalení existence únosců.

Režisér Asghar Farhadi líčí děj velmi realisticky, spoléhá na emocionální prožitek výkonu herců a na propracovanou psychologii jednotlivých postav. Nepokouší se o přebytečnou vyumělkovanost, naopak buduje houstnoucí atmosféru doplněnou o různá odhalení a konfrontace. Jeho oblíbené téma rodiny tentokrát aplikuje na jinou kulturu než íránskou.

Právě díky zasazení příběhu do Španělska se na filmu podílí manželská herecká dvojice Cruz a Bardem. Nejžádanější španělští herci jsou nejen velkým lákadlem, ale také příslibem perfektní chemie mezi hlavními postavami. Výkon Penélope Cruz je po celou dobu skvělý, pouze v případech, kdy jde opravdu do tuhého se nevyhne kolísavému přehrávání. Javier Bardem je po celou dobu vyvážený, reprezentující nejsympatičtější postavu filmu, do níž se divák snadno vcítí.

Všichni to vědí je velice podařeným snímkem, který stojí na výtečných hercích a emočně drasavém zpracování. Fardahi opět dokazuje své režisérské schopnosti z předchozích filmů. Natočil španělský film plný dobře natočených scén z prostředí španělského venkova. Pokud se oprostíte od nutnost pohlížet na snímek jako na detektivku či thriller, dostanete drama, jež vás zaručeně dostane.

Celkové hodnocení: 75 %

Everybody Knows (2018)

Režie: Asghar FarhadiScénář: Asghar FarhadiKamera: José Luis AlcaineHudba: Javier LimónHrají: Penélope Cruz, Javier Bardem, Ricardo Darín, Bárbara Lennie, Carla Campra, Inma Cuesta, Eduard Fernández, Elvira Mínguez, Roger Casamajor, Ramón Barea, Sergio Castellanos

Španělsko / Francie / Itálie / 132 minut / Drama / Thriller / Psychologický

film Všichni to vědí Asghar Farhádí Penélope Cruz Javier Bardem recenze

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hamás odmítl "mimořádně velkorysou" nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy