RECENZE: Řbitov zvířátek se řadí mezi ty lepší Kingovské adaptace. Oživuje ducha 80. let

RECENZE – Román Řbitov zvířátek je podle Stephena Kinga tou nejděsivější knihou, co kdy napsal. Vyvolat děs a hrůzu se pokoušejí také tvůrci nové filmové adaptace. Výsledek jejich pokusu není ani špatný, ani dobrý, ale až bytostně polovičatý.

Doktor Louis Creed (Jason Clarke) opouští rušnou lékařskou kariéru v Bostonu a se ženou a dvěma dětmi se stěhuje do venkovského domu v městečku Ludlow. Součástí pozemku je hřbitov domácích mazlíčků, kam odnepaměti místní děti pohřbívají svá zvířata. Za ním se nachází ještě starší pohřebiště překypující starou děsivou magií. Ten, kdo je zde uložen, se vrátí zpět mezi živé, ale je jiný než byl dřív. Někdy je zkrátka lepší, když mrtví zůstanou mrtvými.

Řbitov zvířátek je adaptací jednoho z nejtemnějších románů, co kdy autor hororů Stephen King napsal. Zároveň se jedná o filmovou nápravu předchozí adaptace Hřbitov domácích zvířátek z roku 1989. V posledních letech v Americe znovu probíhá filmová Kingománie, která řadu knih přetavuje do filmové podoby.

Úzce to souvisí s nostalgií prahnoucí po popkultuře 80. let, kterou ve velkém přitáhl třeba seriál Stranger Things. U Kinga se sice většinou jedná o béčkové pokusy, ale nacházejí se mezi nimi i slibné snímky jako třeba To nebo Netflixovská Geraldova hra. Od předchozích pokusů se liší v tom, že daleko více naplňují autorův záměr. Filmy jako Osvícení, Vykoupení z věznice Shawhank nebo Zelená míle nakládali s knihami velmi volně.

Režiséři béčkových hororů Dennis Widmyer a Kevin Kölschl se pokoušejí následovat Kingovu stylistiku hrůzy. V první třetině budují velmi příjemnou mrazivou atmosféru. Tu opouštějí v momentě, kdy začíná jít do tuhého. Zároveň v té době opouštějí knižní předlohu a příběh si ohýbají podle svých potřeb. Postavy umírají, ale v jiném pořadí než je tomu v knize.

Právě úmrtí postav a jejich následné filmové znázornění mění možný emoční dopad na nevěrohodnou, místy až úsměvnou podívanou. Řbitov zvířátek je totiž variací na příběh Frankensteina s možností přivést zesnulé blízké zpět k životu. Ve filmu je to hezky zachycené prostřednictvím pragmatického doktora Louise tvrdícího, že po smrti nic jako nebe neexistuje, přitom je on sám tím, kdo se prohřešku vůči koloběhu života dopustí.

Z hlediska režie je snímek relativně dobře zvládnutý, sice je zde přítomná určitá strnulost, ale nijak zvlášť sledování nekomplikuje. Daleko horší je to s uchopením přesně daných motivů a držení se pochopitelné roviny. Dění na plátně je totiž místy pouze načrtnuté, aniž by bylo něco vysvětleno. Morbidnost si nepohrává se samotnými děsivými tématy, ale sází na na libovolné množství lekaček.

Po herecké stránce exceluje veterán osmdesátkových thrillerů John Lithgow v roli Louisova souseda a mladá herečka Jeté Laurencová coby dcera přeměněná na mrazivé dětské monstrum. Ostatní herci jako Jason Clarke nebo Amy Seimetz jsou pouze nevýraznými poloprázdnými obaly. Přitom je zřejmé, že postavy na papíře sehrávají daleko zajímavější podívanou.

Řbitov zvířátek je příjemně koukatelnou podívanou, akorát je v některých pasážích klopýtavější než by musel být. Z hlediska Kingových adaptací se jedná o mírný nadprůměr, ostatně není se čemu divit, když laťka po těch všech pokusech není moc vysoko. Chystané pokračování hororu To nejspíš upozadí zážitek ze hřbitova zvířátek hluboko pod zem.

Celkové hodnocení: 68 %

Řbitov zvířátek / Pet Sematary (2019)

Režie: Kevin Kölsch, Dennis WidmyerPředloha: Stephen King (kniha)Scénář: Jeff BuhlerKamera: Laurie RoseHudba: Christopher YoungHrají: Jason Clarke, John Lithgow, Amy Seimetz, Jeté Laurence, Hugo Lavoie, Alyssa Brooke Levine, Sonia Maria Chirila, Bailey Thain, Jacob Lemieux, Lucas Lavoie

USA / 101 minut / Horor

film Řbitov zvířátek Stephen King (spisovatel) Jason Clarke (herec) recenze

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

včera

"Smrt režimu." Ruská žačka 10. třídy si má odpykat 3,5 roku vazby. Prokurátor požadoval pět let v trestanecké kolonii

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy