Letní filmová škola odstartovala. Cenu získal režisér Bočan, další čeká na Lasicu

Filmový a televizní scenárista a režisér Hynek Bočan dnes převzal výroční cenu Asociace českých filmových klubů (AČFK). Stalo se tak při slavnostním zahájení Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti, kterou asociace pořádá. Po ocenění jedenaosmdesátiletého režiséra byl uveden jeho film Bumerang. Kromě Bočana budou letos na festivalu oceněni polský režisér Lech Majewski či slovenský herec Milan Lasica.

"Děkuji moc, kdybych nebyl tak starý, řekl bych, že jsem dojatý, ale už po mně nemůžete chtít všechno. Moc si toho vážím," uvedl při převzetí ceny režisér Bočan. Podle organizátorů festivalu je výraznou osobností československé kinematografie, z jejich pohledu stále nedoceněnou. Cenu dostal podle organizátorů mimo jiné za hravost a chytrost svých filmů.

Po slavnostním zahájení byl uveden Bočanův snímek Bumerang z roku 1996 v hlavní roli s Jiřím Schmitzerem. Snímek sleduje osudy politických vězňů v 50. letech v uranovém lágru. "Pro mě je to vzpomínka na mého přítele Jirku Stránského," doplnil smutně režisér v narážce na scénáristu filmu Jiřího Stránského, který letos zemřel.

"Ten film je připomínkou naší společné úvahy a ta byla, že národ, který ztratí paměť, tak se mu události vrátí. Za sebe bych chtěl k tomu dodat, že národ, který ztratí kulturu, ztratí sám sebe a rozplyne se," doplnil Bočan a ocenil, že festival se snaží, aby kultura vzkvétala.

LFŠ s letošním podtitulem Všechny chutě filmu se otevřela návštěvníkům již v pátek, během desetidenní přehlídky nabídne divákům zhruba 200 filmů. Festivalový program je rozdělen do tří základních bloků nazvaných Historie, Současnost a Česko/Slovensko, pod které spadá 16 festivalových sekcí. "Chutě filmu jsou pestré, svědčí o tom 24 míst, kde se něco děje," řekla ředitelka festivalu Radana Korená při slavnostním zahájení.

Počet akreditovaných sdělí organizátoři festivalu při ukončení, loni to bylo 5100 lidí, pořadatelé navíc prodali stejné množství vstupenek na jednotlivé projekce. Mezi hosty festivalu se objeví například režisérka Olga Sommerová, slovenský herec Milan Lasica, polští režiséři Wojciech Smarzowski a Lech Majewski, rumunský filmař Catalin Mitulescu nebo ruský režisér Alexej German mladší.

Festival, který se letos koná po pětačtyřicáté, každoročně promění atmosféru města. Již dnes to bylo znát nejen v okolí centrálního kina Hvězda, ale po celém centru. Ulice obsadili mladí lidé, často s batůžky a fialovými visačkami na krku. Podle Korené na festivalu dnes nechybějí ani lidé, kteří absolvovali všech předchozích 44 ročníků.

Související

Z filmu Havel

Olga Havlová dokázala život přizpůsobit sobě. Má můj obdiv, říká Geislerová

Manželka Václava Havla Olga byla podle herečky Anny Geislerové, která ji ztvárnila v novém filmu Havel, velkorysá, skromná a svobodomyslná žena. "Dokázala si život přizpůsobit sobě. Každý takový člověk je pro mě obdivuhodný," řekla dnes Geislerová v Uherském Hradišti na diskuzi o filmu Havel, která byla součástí Letní filmové školy.
Kina, ilustrační fotografie

Letní filmová škola nabízí nové sekce, Terra festivalis a Neznámý vojín

Letní filmová škola (LFŠ) v Uherském Hradišti letos nabízí nové sekce Terra festivalis a Neznámý vojín. ČTK to řekl hlavní dramaturg přehlídky Jan Jílek. Terra festivalis spadá do programového bloku zaměřeného na současnost, letos je sekce věnovaná bulharským tvůrcům. Neznámý vojín je částí historického bloku, v této sekci se divákům představí polský režisér Grzegorz Królikiewicz.

Více souvisejících

Letní filmová škola Hynek Bočan (režisér) filmy kultura Milan Lasica

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy