Film Strom života získal cenu FIPRESCI

Praha - Snímek Strom života režiséra Terrence Malicka získal cenu Mezinárodní federace filmových kritiků (FIPRESCI). Agenturu Mediafax o tom v úterý informovala Lenka Stanslická ze společnosti Film Europe Pictures CZ.

Cena FIPRESCI je výsledkem volby 205 kritiků z celého světa, kteří vybírají ze všech celovečerních filmů natočených v předchozích 12 měsících. Tato cena bude předána na zahajovacím ceremoniálu 59. ročníku Festivalu San Sebastian, který odstartuje 16. září v Kursaal Auditorium.

Režisér Terrence Malick rozpoutal svým dílem mezi diváky a odbornou veřejností bouřlivou diskusi a rozdělil publikum na dva nesmiřitelné tábory. Strom života, který bude bezesporu jedním z kandidátů na ceny Americké akademie, je jedním z nejvýraznějších děl tohoto významného režiséra současné kinematografie.

Hlavní role meditativního filmu příležitostného režiséra a autora Tenké červené linie ztvárnili Brad Pitt, Sean Penn a Jessica Chastainová.

Snímek se odehrává v 50. letech minulého století v Texasu a popisuje život jedenáctiletého Jacka, jednoho ze tří synů průměrné rodiny z amerického Středozápadu. Vypráví o vlivu despotického otce na psychologický vývoj jejich syna na cestě od dětské nevinnosti k "dospěláctví" bez iluzí.

Související

film Nabarvené ptáče

Kameraman Smutný získal festivalovou cenu za Nabarvené ptáče

Kameraman Vladimír Smutný získal na filmovém festivalu v Chicagu ocenění za nejlepší kameru filmu Nabarvené ptáče. ČTK to dnes za produkci filmu sdělila Jana Šafářová. Film režiséra a producenta Václava Marhoula také získal amerického distributora IFC Films. Marhoul dál objíždí festivaly po celém světe a do začátku příštího roku ho čeká klání o nominaci na cenu Zlatý Glóbus i o nominaci na cenu za Nejlepší zahraniční film udílený při amerických filmových cenách Oscar.
24. Český lev

Český lev opět ocení i televizní tvorbu

Praha - Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) druhým rokem ocení také televizní tvorbu. Zveřejnila nominované snímky, které se umístily na třech nejvyšších příčkách hlasování akademiků ve dvou televizních kategoriích.

Více souvisejících

filmové ceny

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy