Česká televize hluboce lituje úmrtí režiséra Jiřího Krejčíka

Praha - Jiří Krejčík spolupracoval s Českou televizí na mnoha filmech i dokumentech. Jeho poslední dílo, hodinový portrét Vladimíra Pucholta, zde zůstalo bohužel nedokončeno.

„Se smutkem jsem dnes přijal zprávu o úmrtí Jiřího Krejčíka, režiséra, který ovlivnil několik generací filmařů a zanechal nesmazatelnou stopu v české kinematografii i televizní tvorbě. Chtěl bych vyjádřit soustrast jeho rodině a všem blízkým," říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Rád se vracím k jeho filmu Penzion pro svobodné pány, stejně tak jako je pro mě vždy zážitkem vidět Jiřího Krejčíka ve Slavnostech sněženek."

Na počest Jiřího Krejčíka Česká televize mimořádně odvysílá v cyklu Velikáni filmu na ČT2 slavné snímky Vyšší princip a Svatba jako řemen. „První program už dnes zařadí do svého vysílání díl talk show Všechnopárty z roku 2006, jehož hostem tehdy Jiří Krejčík byl. V sobotu si mohou diváci prvního programu připomenout výjimečné Krejčíkovo dílo filmem Probuzení, na druhém programu pak pořadem Úsměvy Jiřího Krejčíka, " dodává ředitel programu Milan Fridrich.

Mimořádně zařazené pořady:

Pátek, 9. 8.

21:25, ČT1, Všechnopárty (2006), jedním z hostů Karla Šípa byl režisér Jiří Krejčík.

Sobota, 10. 8.

7:45, ČT2, Úsměvy Jiřího Krejčíka, Vzpomínka na nestora české kinematografie a jeho nezapomenutelná filmová díla. Antologií českého humoru provází Jaromír Hanzlík.

15:50, ČT1, Probuzení

Jana Brejchová jako dívka s temnou minulostí ve filmu Jiřího Krejčíka (1959). Dále hrají: J. Šmíd, P. Kostka, J. Kodet, J. Štíbr, L. Pešek, V. Chramostová, V. Menšík, J. Kemr a další. Scénář O. Kirchner a J. Krejčík. Kamera V. Novotný

Pondělí, 12. 8.

21:55, ČT2, Velikáni filmu: Vyšší princip

Slavné okupační drama režiséra Jiřího Krejčíka podle povídky Jana Drdy o statečnosti starého profesora postaveného tváří v tvář smrti (1960). Hrají: F. Smolík, J. Brejchová, I. Mistrík, J. Šmíd,  A. Postler, P. Kostka, R. Lukavský, M. Vášová, V. Lohniský a další. Scénář: J. Drda a J. Krejčík. Kamera J. Tuzar

Pátek, 16. 8.

21:50, ČT2, Velikáni filmu: Svatba jako řemen

Iva Janžurová v nestárnoucí české komedii o ošklivé události, která se nestala (1967). Dále hrají: V. Pucholt, J. Vostrčil, J. Hrzán, P. Landovský, J. Schánilec, V. Walterová, J. Libíček, F. Filipovský, S. Zázvorková a další. Scénář Z. Mahler a J. Krejčík. Kamera J. Střecha. Režie Jiří Krejčík

Související

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 
Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

Více souvisejících

Česká televize Jiří Krejčík

Aktuálně se děje

před 28 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 49 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy