Festival íránských filmů se rozrůstá

Praha - Více než dvě desítky snímků sbírající ocenění napříč mezinárodními filmovými festivaly po celém světě, nové festivalové sekce i významní hosté – to vše i mnohé další nabídne třetí ročník Festivalu íránských filmů, který se rozrůstá nejen dramaturgicky, ale i rozsahem. Festival bude probíhat ve dnech 8. - 12. ledna příštího roku.

Po dvou úspěšných ročnících, mapujících zajímavou historii íránské kinematografie, se letošní dramaturgie zaměří na výběr ze současné filmové tvorby. Pod názvem „Írán: Jiný pohled" bude uvedena řada cenami oceněných snímků etablovaných a mezinárodně respektovaných tvůrců. Nově si budou moci filmoví nadšenci vychutnat také aktuální íránskou kinematografii nejen na plátnech kina Světozor, ale také v prostorách Bio Oko.Jednou z dalších novinek nadcházejícího ročníku je také soutěžní sekce. „Letos poprvé bude hlavní částí festivalu soutěžní sekce, ve které promítneme sedm celovečerních filmů z toho nejlepšího, co aktuální současný íránský film nabízí. Udělovat budeme Cenu diváků a Cenu poroty, ve které zasednou významné osobnosti domácí, evropské i íránské kinematografie," říká Kaveh Daneshmand, zakladatel a umělecký ředitel Festivalu íránských filmů. Vedle Soutěžní sekce představí festival tradiční sekci Dokumentárních a Sekci krátkých filmů. V jejich rámci bude promítnuto přes deset snímků, z nichž většina již prošla festivaly v Rotterdamu, Cannes, Clermont-Ferrand, Pusanu, Locarnu či prestižním Berlinále.Festival íránských filmů bude probíhat ve dnech 8. - 12. ledna roku 2014.Soutěžní sekce představí divákům řadu mezinárodně ceněných snímků v čele s filmem Parvíz režiséra Majida Barzegara. Snímek sleduje muže, který je v 50 letech donucen se osamostatnit poté, co se jeho otec rozhodne znovu oženit. S náhlou změnou se nedokáže vyrovnat a v boji proti domnělé křivdě podniká šokující kroky. Parvíz patří k divácky nejúspěšnějším současným íránským snímkům a zároveň si odnesl i mnohá filmová ocenění včetně Ceny poroty z festivalu v San Sebastianu. Za pozornost stojí také drama Zasněžené sosny, celovečerní režisérský debut Paymana Moaadiho. Kromě divácké ceny, kterou si odnesl z největšího a nejstaršího íránského filmového festivalu zaujal mimo jiné na Berlinále, kde představitel hlavní role získal za svůj výkon Stříbrného medvěda.Pozornost si zaslouží také film Manželství pana Mahmoudího režiséra Rouhollaha Hejaziho o tom, co může rozpoutat návštěva dvou mladých a pokrokových příbuzných ve zdánlivě klidné, usedlé a tradiční rodině. Debut režiséra Ali Ahmadzadeha Večírek u Kami pak přináší zcela nekonvenční pohled na život teheránské mládeže z vyšších vrstev. Diváci se mohou těšit také na dvě mimosoutěžní projekce celovečerních filmů, včetně Skromného pohoštění Maniho Haghighiho. Skromné pohoštění je Maniho nejúspěšnějším filmem a je velkým odklonem od tradičního obrazu íránské kinematografie.Program doplní Perská noc plná íránské hudby, tance a pochoutek v 360° bar & lounge pražského hotelu Fusion a seminář Dějiny íránské kinematografie, vedený Vierou Langerovou. Více informací můžete také nalézt na www.iranianfilmfestival.cz nebo www.kinosvetozor.cz a www.biooko.net.

Festival íránských filmů

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 16 minutami

před 16 minutami

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

Vstup Česka do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná, řekl Pavel

Při zahájení festivalu United Islands of Prague prezident Petr Pavel zdůraznil, že vstup České republiky do Evropské unie byl výhrou, i když EU není bezchybná. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy