Academia Film Olomouc uvede premiéru filmu Čí je moje dítě

Olomouc - Už několik let si mohou muži ve vyspělých společnostech ověřit, zda jsou skutečnými otci svých dětí. Proč vůbec muže otázka biologického otcovství trápí, jak s tím souvisí žárlivost, jak si partneři ve vztahu zajišťují vzájemnou věrnost a jakou v tom všem hrají roli geny? Odpovědi z pohledu evoluční biologie přináší dokument Čí je moje dítě, který bude uveden v soutěžní sekci Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc již dnes od 20 hodin v Konviktu.

Dnešní genetika umožňuje, abyste si svoje pochybnosti o rodičovství potvrdili nebo vyvrátili s téměř stoprocentní jistotou. Jak tato možnost ovlivní váš život a vaše vztahy s okolím? Budete na partnerku méně žárlit, když víte, že vám věda poskytuje exaktní důkazy? Chováte se jinak k vlastním dětem a k dětem adoptovaným? A jak genetické testy rodičovství proměnily české zákony? Tyto otázky si položili filmaři a výsledkem je film Čí je moje dítě, který bude mít ve čtvrtek 17. dubna premiéru v soutěžní sekci festivalu Academia Film Olomouc. Vznikl v koprodukci České televize, Produkce Radim Procházka a firmy Vernes. Jeho vznik podpořila také Univerzita Palackého v Olomouci. Film je navíc pilotním dílem cyklu Člověk, to je věda, který nyní tvůrci připravují.Snímek na konkrétním případě biologické příbuznosti jedinců z mnoha úhlů pohledu prozkoumává, jak znalosti současné vědy ovlivňují lidské chování. Vědci v čele s evoluční psycholožkou Kateřinou Klapilovou nejen vysvětlují genetické principy fungování člověka, ale ukazují také několik konkrétních výzkumů. Například experiment prokazující lidskou žárlivost. Iniciátorem filmu byl publicista a producent Zdeněk Holý, který napsal scénář a dohlížel společně s vědci na odbornou správnost. V České televizi se jeho nápadu ujala kreativní producentka Martina Šantavá. Film režírovali Marek Duda a Radim Procházka.Produkce Radim Procházka stojí i za filmem s poněkud tajuplným názvem ... (film o filozofii pro děti). Režisérka Lucie Králová jej pojala jako filozofickou disputaci, ve které klade aktérům záludnou otázku, jak by se měl jmenovat film, který společně natáčejí. Film totiž pojednává o filozofii pro děti, novém oboru, který u nás rozvíjejí pedagogové Teologické fakulty Jihočeské univerzity, jež vznik filmu financovala. Cílem snímku je představit obor, který využívá metody filozofického rozhovoru k všeobecnému intelektuálnímu rozvoji dětí, včetně předškoláků.Úctyhodný 49. ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO), který probíhá ve dnech 15. – 20. dubna 2014, nabídne svým návštěvníkům rekordních 420 filmů. Svým hlavním programovým blokem Kosmos festival oslaví jak 80. výročí narození geniálního amerického vědce, astronoma Carla Sagana, tvůrce kultovního populárně-naučného seriálu Cosmos, tak astronomii a kosmologii obecně. Kompletní program festivalu můžete nalézt na www.afo.cz.

Související

Academia Film Olomouc představí více než 120 snímků.

Academia Film Olomouc promítne přes 120 snímků a doveze zajímavé hosty

Olomouc – Mezinárodní filmová přehlídka populárně-vědeckých snímků Academia Film Olomouc (zkráceně AFO) promění již 51. rokem hanáckou metropoli ve světové centrum popularizace vědy. Návštěvníci se mohou těšit nejen na desítky zajímavých filmů, ale také na zvláštní hosty a přednášky.
Hlavní host festivalu Academia Film Olomouc 2015 Richard Dawkins

Letošní Academia Film Olomouc uvítá popularizátora vědy a ateismu Richarda Dawkinse

Olomouc - Letošní ročník Mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO50), který proběhne ve dnech 14. až 19. dubna, se může opět pochlubit významným hostem. Tím se stane britský biolog a strůjce myšlenky nového ateismu Richard Dawkins. V rámci jubilejního 50. ročníku jednoho z největších evropských vědeckých festivalů otevře Univerzita Palackého veřejnosti navíc také interaktivní science centrum Pevnost poznání.

Více souvisejících

Festival Academia Film Olomouc

Aktuálně se děje

před 27 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) ve vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy