Zemřel Ladislav Smoljak, jeden z otců Járy Cimrmana

Praha - Ve věku sedmdesáti osmi let zemřel po delší nemoci herec, scénárista, filmový režisér a divadelní autor Ladislav Smoljak. Informaci přinesla v nedělních ranních zprávách ČT 24. Úmrtí slavného umělce potvrdil jeho syn.

Ladislav Smoljak se narodil 9. prosince 1931. Byl filmový a divadelní režisér, scenárista a herec. Po studiu na gymnáziu se v roce 1952 hlásil na režii na FAMU, ale nebyl přijat. Vystudoval proto Vysokou školu pedagogické obor matematika-fyzik. V letech 1958-61 působil jako učitel na jedenáctiletce a večerní škole pro pracující. Od roku 1961 se stal redaktorem kulturní rubriky v časopise Mladý svět, následně od roku 1963 pracoval jako redaktor v nakladatelství Mladá fronta, kde vydržel až do roku 1975.

Pro Smoljakova blízkého kolegu Zdeňka Svěráka bylo úmrtí nečekané. "Byl hrozně pilnej a pracovitej, do poslední chvíle hrál, i když trpěl velkými bolestmi. Naposledy hrál 27. května České nebe," řekl Svěrák v reakci pro Českou televizi. "Byl jsem ho navštívit v nemocnici před třemi dny, ujišťoval mě, že by chtěl konec sezóny dohrát," dodal Svěrák s tím, že je to pro divadlo obovská rána.

Ladislav Smoljak byl veřejnosti nejvíce známý jako divadelní režisér, herec a zakladatel legendárního Divadla Járy Cimrmana, které založil společně právě se Svěrákem. Divadlo společně založili v roce 1966. Nápad na postavu geniálního Čecha Járy Cimrmana se zrodil údajně během přípravy zábavného rozhlasového pořadu Vinárna U pavouka.

Divadlo má na svém kontě 16 divadelních her. Patří mezi ně například Němý Bobeš, Posel z Liptákova, Vyšetřování ztráty třídní knihy, Vražda v salonním coupé, Dobytí severního pólu nebo Blaník. Zatím poslední hrou je České nebe.

Před televizní kamery se Smoljak poprvé postavil v roce 1967 ve snímku Zločin v šantánu. Následovaly filmy Pane, vy jste vdova!, Homolka a tobolka, Jáchyme, hoď ho do stroje, Marečku, podejte mi pero, Kulový blesk, Vrchní, prchni!, Kolja nebo Vratné lahve.

Poté přišly filmy, na kterých se podílel společně se Zdeňkem Svěrákem jako spoluscenárista. Nejdříve šlo o Jáchyme, hoď ho do stroje, Marečku, podejte mi pero, Na samotě u lesa nebo legendární cimrmanovský film Jára Cimrman ležící, spící.

V roli filmového režiséra či spolurežiséra má na kontě například právě Járu Cimrmana ležícího, spícího, další cimrmanovský film Rozpuštěný a vypuštěný nebo Vrchní, prchni. Na rozdíl od svého blízkého přítele Zdeňka Svěráka zůstal Smoljak vždy zejména divadelním režisérem.

Kromě tvorby pro Divadlo Járy Cimrmana založil v roce 1998 vlastní divadlo Studio Láďa Ladislava Smoljaka, ve kterém uvedl svou hru Hymna aneb Urfidlovačka. Po uvedení své další hry Fantom Realistického divadla Zdeňka Nejedlého se rozhodl jméno své divadelní scény zkrátit na pouhé Studio Láďa.

Související

Více souvisejících

Ladislav Smoljak

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

Princezna Kate si prochází peklem, tvrdí osoba blízká manželce prince Williama

Princ William se již vrátil k povinnostem člena britské královské rodiny, ale jeho žena zůstává v ústraní. Princezna Kate bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. Podle osoby blízké princi a princezně si pár prochází těžkým obdobím. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy